Aspirin ve Hiç Duymadığınız 4 İlginç Kullanımı
Birkaç yıl öncesine kadar aspirin birçok hastalık tedavisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtı. Zamanla, aspirin için alternatif kullanımlar ortaya çıktı. Aspirinin tüm avantajlarından yararlandığınızdan emin misiniz?
Bu yazının başlığını gördüğünüzde aspirinin potansiyellerini hafife aldığımızı tahmin etmişsinizdir. Genelikle aspirin, ağrı ve ateşi azaltmak için kullanılır. Bu da, iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu ve kan akışını arttırmak için mükemmel olduğu anlamına gelir.
Öte yandan, kan dolaşımı problemi olan insanlar aspirini pıhtılaşmayı önleyici bir ilaç olarak kullanmaktadırlar. Bütün bu özellikleriyle, aspirin; grip, soğuk algınlığı ve hafif ağrılar için kullanılabilir.
Tıbbi kullanımının yanı sıra cildinizi güzelleştirmek için de kullanılabilir. Ancak eğer sindirimiyle ilgili problemleriniz varsa, cildiniz için aspirin kullanmayın çünkü bazı istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.
Bu nedenle, vücudunuzun asetilsalisilik aside intoleransı varsa aşağıdaki uygulamaları denemeyiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Limon Kabuğu ve Şaşırtıcı 7 Kullanımı
Aspirinin 4 şaşırtıcı faydası
1. Onarıcı yüz maskesi
Yüzde yağ birikmesi, dolaşım sorunlarının bir habercisi olabilir bu durumda aspirin oldukça kullanışlı olacaktır. Bunun yanı sıra, yorgunluk nedeniyle yüzünüzün belirli kısımlarında şişkinlik ya da göz altında halkalar meydana gelebilir.
Bu ilaç, pürüzsüz, parlak ve nemli bir cilt isteyenler için mükemmel bir alternatif haline geldi.
Malzemeler
- 6 adet aspirin
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
- 1 yemek kaşığı yoğurt (18 gr)
Yapılışı
- Aspirinleri toz haline gelene kadar dövün.
- Balı yoğurtla karıştırıp aspirin tozunu ilave edin.
Uygulanışı
- Karışımı yüzünüze eşit şekilde yayarak uygulayın.
- Sıcak suyla durulamadan önce 10 dakika bekleyin.
- Duruladıktan sonra, cildinizdeki pürüzsüzlüğü hemen fark edeceksiniz.
2. Akne tedavisi
Yukarıda bahsedilen faydalarının yanı sıra, aspirinin başka bir harika yanı da iyileştirici özelliğidir. Bu nedenle sivilceyle mücadelede büyük bir yardımcı olarak kullanılabilir.
Bu tedaviyi güçlendirmek için, antibiyotik etkisinden ötürü limon da kullanmanızı öneririz. Güneşle temas ettiğinde olumsuz reaksiyonlar oluşabileceğinden, bu tedaviyi gece uygulayın.
Malzemeler
- 4 adet aspirin
- ½ su bardağı su (100 ml)
- 1 çay kaşığı limon suyu (5 ml)
Yapılışı
- Aspirinleri toz hale getirin ve bir bardak suya ilave edin. Ardından, limon suyunu ekleyin.
- Hepsini bir araya getirin ve aspirinler eriyene kadar karıştırın.
Uygulanışı
- Uyumadan önce, bir tutam pamuğu bu karışımla ıslatın ve sivilcelerinizin üzerine koyun.
Bu yazımıza da bir göz atın: Yumurta Kabuklarının 5 Alternatif Kullanımı
3. Böcek ısırıklarını iyileştirir
Böyle bir durumda, aspirinin anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklerinden yararlanabiliriz. Aspirin suda eritildiğinde ve karışım böcek ısırığının üzerine koyulduğunda, bunun kaşıntı ve yanma olayını geleneksel kremlere göre daha hızlı yok ettiğini fark edeceksiniz. Ayrıca, çok şifalı olduğu için yara izleriniz de büyük oranda geçecektir.
4. Ter lekelerini ortadan kaldırır
Ter lekeleri yüzünden kaç kez en sevdiğiniz gömleğinizi atmak zorunda kaldınız? Bazen leke o kadar inatçıdır ki çıkarmak mümkün olmaz ancak vazgeçmeden önce bir de bu yöntemi deneyin.
Malzemeler
- 7 adet aspirin
- Gerektiği kadar su
Yapılışı
- 7 adet aspirini toz hale getirin ve kıvama gelene kadar az miktarda ılık suyla karıştırmaya devam edin.
Uygulanışı
- Karışımı sadece ter lekelerinin olduğu kısımlara sürtün.
- Durulamadan 1 gece bekletin.
- Yaklaşık 12 saat sonra, giysiyi yıkayın. Değişimi fark edeceksiniz.
Hala aspirinin yalnızca birkaç kullanımı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Umarız fikriniz değişmiştir. Bunlar, cildinizi korumak ve kıyafetlerinizi temizlemek için yapabileceğiniz şeylerden yalnızca birkaç tanesidir.
Aspirinin daha pek çok kullanım alanı vardır. Eğer bu yöntemlerin olumlu sonuçlar verdiğini biliyorsanız ya da herhangi bir sorunuz varsa, bildiğimiz her şeyi sizinle paylaşmaya hazırız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Di Paola, A. (1990). Evaluación prospectiva del tratamiento de acne complicado con tetraciclina e ibuprofen. Dermatología Venezolana, 28(1).
-
López, E. V., & Romero, A. C. (2017). Plan de negocio para la creación de una Mipymes para elaboración de mascarillas faciales caseras. Visionario Digital, 1(1), 49-62.
-
Rivera, M. A. G. (2002). La Aspirina. Revista Médica de la Universidad Veracruzana, 2(2), 46-48.