Ayak Kokusu: Önleme ve Tedavi Etme Yöntemleri
Ayak kokusu ile mücadele etmek için marketlerde birçok ürün bulunabilir. Ancak bu ürünler ayak kokusunu sadece geçici olarak etkisiz hale getirir ve nadiren tamamen yok eder. Bugün, ayak kokusuna karşı savaşıp daha iyi sonuçlar elde etmeniz için bazı ipuçları ve doğal tedavi yöntemlerini sizinle paylaşıyoruz!
Ayak kokusunu nasıl engelleyebilirim?
Herhangi bir tedavinin etkili olabilmesi için tedaviye başlamadan önce birkaç tedbir almak gerçekten çok önemlidir. Karşılaştığımız herhangi bir problem genellikle günlük alışkanlıklarımızdan kaynaklanmaktadır.
Bu nedenle, eğer söz konusu problemden tamamen kurtulmak istiyorsanız öncelikle kötü alışkanlıklarınızı tespit edip onlardan kurtulmaya çalışmak büyük önem arz eder.
- Hijyen: Bakterilerin varlığını azaltmak için ayaklarınızın günlük temizliğini yapmak çok önemlidir. Eğer mümkünse ölü hücrelerden kurtulmak için peeling kremi ve anti-bakteriyel sabun kullanmanız gerekir.
- Nem: Nem, ayak kokusunun sebeplerinden biridir. Ayaklarınızı aşırı nemli ortamlardan uzak tutup kuru kalmasını sağlayarak, mantar oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
- Deodorantlar: Roll-on veya deodorant kullanmak, aşırı ayak terlemesi ve kokusuna karşı harika bir yoldur.
- Ayakkabılar: Ayak kokusu problemlerinde giydiğiniz ayakkabı çeşidi çok önemli bir faktördür. Ayaklarınızın hava almasını sağlayan bir ayakkabı tercih etmeniz gerekir, çünkü havayı içeride hapseden ayakkabılar kokuya neden olabilir.
- Çoraplar: Sentetik maddelerden imal edilen çoraplar ayak kokusu oluşumunu tetikler. Mümkünse %100 pamuktan imal edilen çoraplar giymeye çalışın.
Şu da ilginizi çekebilir: Ağız Kokusuna Tarçınla Mücadele Edin
Ayak kokusu için çözümler
Yukarıda saydığımız ipuçlarına ek olarak, evde hazırlayabileceğiniz tedavi yöntemleriyle ayak kokusunu doğal yollardan engelleyip yok edebilirsiniz. Ayaklarınızı temizlemek ve bu can sıkıcı beladan kurtulmak için çeşitli yöntemler vardır.
Karbonat
Karbonat, doğal bir koku giderici etkiye sahip olduğu için roll-on ve deodorant yerine kullanılabilir. Aşırı terlemeyi ve ayak kokusunu engellemek için ayakkabınızın içine ve ayaklarınızın üzerine az miktarda serpiştirin.
Elma sirkesi
Bu doğal ürün, ayak kokunun yok edilmesine ve cildin pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca hassas bir anti-bakteriyeldir. Sıcak su dolu bir leğenin içine 5 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve ayaklarınızı on dakika boyunca bu suda bekletin.
Ada çayı
Ada çayı, ayaklarınızın aşırı terlemesini engelleyen ve anti-bakteriyel özelliklere sahip bir bitkidir. Bu bitkiden faydalanmak için ayakkabınızın içine kuru ada çayı yaprakları koyun veya ada çayı ile hazırladığınız sıcak suyun içinde ayaklarınızı 15 dakika dinlendirin.
Bu yazımıza da bir göz atın: Havululardan Kötü Kokuyu Nasıl Çıkarırsınız
Zencefil
Zencefil, ayak kokusuna karşı mücadele etmeniz için size yardımcı olan anti-bakteriyel özelliklere sahip bir köktür. İltihap sökücü etkisiyle bilinen zencefil, şişlikleri azaltarak ayaklarınızın rahatlamasını sağlar.
Bu harika tedavi yönteminden yararlanmak için orta boy bir zencefili rendeleyip yaklaşık bir litre suyun içine ekledikten sonra 15 dakika kaynatın. Gece yatağınıza gitmeden önce hazırladığınız bu suyla ayaklarınıza masaj yapın.
Biberiye, limon ve nane
Bu doğal tedavi yöntemi, ayak kokusundan kurtulmak için idealdir çünkü aşırı terlemeyi engeller, bakterileri yok eder ve ayak derisini derinlemesine temizler. Böylece ayaklarınız temizlenir, tazelenir ve kötü kokulardan arınır!
Bu doğal tedavi yöntemini nasıl hazırlayabilirim?
Büyük bir leğenin içine yaklaşık bir litre sıcak su, bir limonun suyunu, bir yemek kaşığı biberiye ve bir yemek kaşığı nane ekleyip karıştırın. Ayaklarınızı 15 dakika boyunca bu karışımın içinde tutun ve ardından hiç ıslaklık kalmayacak şekilde güzelce kurutun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Fernandez-Larrea, O. (2001). Microorganismos antagonistas para el control fitosanitario. Manejo Intefrado de Plagas. https://doi.org/10.1080/09583150310001517992.
-
Carrillo, L. (2003). Hongos. In Microbiología Agricola. https://doi.org/10.1007/sl0551-008-9963-l.
-
Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.