Ayrılık Sonrası Öz Saygı Nasıl Geri Kazanılır?
Bir ilişkiyi sonlandırmak son derece acı verici olabilir, bu yüzden ayrılık sonrası öz saygı nasıl geri kazanılır bilmeniz gerekiyor. Bu yazıda, bu konuya dair bazı ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyoruz.
Eğer uzun süre toksik bir ilişkinin içindeyseniz veya ayrılık kararı tek taraflı alınmışsa, öz saygınız bu durumdan etkilenmiş olabilir. Tekrar kendinizi onarabilmeniz için düzgün bir yas sürecine ihtiyacınız var.
Ayrılık sonrası öz saygı
Öncelikle, her ne kadar sık duysanız da, öz saygının tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Psikoloji sözlükleri, öz saygıyı sıklıkla kendimize verdiğimiz değer olarak tanımlar.
Bir başka deyişle, öz saygı algılarımızı, hislerimizi, düşüncelerimizi ve değerlendirmelerimizi kapsar. Bazı çalışmalara göre:
Öz saygı, öz değerlendirmedir (kendi kendini değerlendirme). Bu tür algılar ve değerlendirmeler olumlu veya olumsuz olabilir.
Eğer öz saygı konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, duygusal anlamda dengede olmanız neredeyse imkansızdır; çünkü duygusal dengenin en büyük şartı kişinin kendisini kabul etmesidir.
Öz saygı, aslında kendimiz hakkında yaptığımız değerlendirmedir. Dahası, tüm düşüncelerimizi ve değerlendirmelerimizi kapsar.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Eski Sevgili ile Tekrar Bir Araya Gelmek: Getireceği Sorunlara Değer Mi?
Ayrılığın öz saygınızı etkilediğini nasıl anlarsınız?
İlişki sona erdiği zaman, kendinizi duygusal sıkıntıları tecrübe ettiğiniz bir pozisyonda bulursunuz. Ancak bu, hayatınızdaki bir şeylerin sonunun geldiği anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, şu anda yaşadığınız bir ilişki krizi mi yoksa kesin bir ayrılık mı, bunu anlamanız gerekiyor.
İkinci durum geçerliyse eğer, ihtiyacınız olan tüm sevgi kendi içinizde, bunu anlamanız gerekiyor. Ancak insanlar sevgiyi sıklıkla başka yerlerde arıyor ve bu durum ayrılık sonrası yapılacak en yanlış şeylerden biridir.
Dr. Jill Weber’e göre, bir ilişkinin ardından yas tutarken karışık duygular hissetmek, üzgün olmak veya kızgın olmak son derece normaldir. Ancak ilişki sona erdiği zaman, kendinizi cezalandırmanız veya suçlamanız gerekmez. Neredeyse herkes bu tür duygu durumlarını hayatının bir noktasında yaşamıştır. Ancak ayrılık sonrası yaşadığınız duygular sizi tanımlamamalıdır.
Bu kişi artık yakın çemberinizde olmasa da hayat devam ediyor ve devam etmeyi öğrenmek zorundasınız. Eğer şu ana kadar bahsettiğimiz şeylerden bazıları bile sizi anlatıyorsa, yaşadığınız ayrılık hayatınızı etkiliyor demektir ve düşünce yapınızda bazı değişiklikler yapmanın zamanı gelmiştir.
Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Kesintili İlişkiler Neden Acı Vericidir?
Öz saygının düşük olduğunu gösteren sinyaller
- Ayrıldığınız kişi artık yanınızda olmadığı için hayat anlamını kaybetmişse
- Aynaya baktığınızda çirkin hissediyorsanız ve hatta bir daha kimse size aşık olamayacak inancına sahipseniz
- Size göre ayrıldığınız kişi mükemmelse ve gezegende mutlu olabileceğiniz tek insansa
- Yeni tanıştığınız her potansiyel partnerle eski sevgilinizi kıyaslıyorsanız
- Dış görünüşünüzü artık önemsemiyorsanız ve kendinize eskisi gibi bakmıyorsanız
- Hiçbir şey ilginizi çekmiyorsa ve daha önce sevdiğiniz şeylere karşı tüm motivasyonunuzu kaybettiyseniz
- Net bir şekilde düşünmenize izin vermeyen bir acı hissindeyseniz
- Son olarak, eğer çok fazla suçlu hissediyorsanız ve birtakım şeyleri başka türlü yapmış olsaydınız sevgilinizin sizi terk etmeyeceğini düşünüyorsanız
Eğer yukarda sıraladığımız durumlardan herhangi biri size uyuyorsa, o zaman yalnız da olsanız hayattan keyif alabilirsiniz. Bu süreç boyunca aslında gerçek anlamda kendinizi tanımlayabilirsiniz ve sonuç olarak gerçek anlamda kendinizi sevebilirsiniz.
Ayrılık sonrası öz saygıyı yeniden kazanmak için adımlar
Romantik bir ilişkinin sona ermesi, öz saygınıza zarar verebilir. Bununla birlikte, bu durumun sizin için ciddi bir engel haline gelmemesi için bu durumla nasıl yüzleşeceğinizi bilmeniz gerekir.
Ayrılık sonrası kendinizi onarmanın belli bir formülü yok, bu iş zaman alacak. Ancak böyle bir deneyimi tecrübe ettikten sonra kendinize olan sevginiz daha çok artacak. Başlangıç için aşağıdaki tavsiyelerden yararlanabilirsiniz:
- Duygularınızı saklamak veya farklı göstermek yerine, ayrılık sonrası yasınızın tüm aşamalarını yaşayın. Ne hissettiğinizi güvenebileceğini bir yakınınıza anlatın. Tüm hisleri kendi içinizde yaşamayın.
- Sorundan kaçınmayın, acıyı deneyimlemeye ve duygularınızı gözden geçirmenize izin verin. Acınızı ve yaralarınızı, bir şeylere yeniden başlamak için fırsat pencerelerine dönüştürün.
- Bu süreci atlattıktan sonra, hayatınızın yegane kahramanı siz olacaksınız.
- Bu tür deneyimleri yaşadıktan sonra, hayatınızın aslında bu insana dayalı olmadığını fark edeceksiniz
- Birlikte olduğunuz kişi ile gerçekleştirdiğiniz rutinleri bırakın, yeni alışkanlıklar edinin.
- İçinize doğru bir yolculuğa çıkın. Mutluluk içinizde, başka birinde değil. Kendinize olan sevginizle arınmayı deneyin, kendinize gerçek anlamda değer vermenin ve kendinizi anlamanın en önemli yolu budur. Bu şekilde toksik bir ilişkiyi hak etmediğinizi fark edeceksiniz.
- Sürekli eski ilişkinizden ve ayrıldığınız kişiden bahsederek kendinizi yıpratmayın. İçinizdekileri dışarı atmak iyidir ancak sonrasında dikkatinizi kendinize vermeniz ve kendi dünyanızın merkezinde olmalısınız.
En önemlisi…
- Kendinize dikkat edin, kendinizi sevin ve dış görünüşünüze önem verin. Aynaya bakın ve ne kadar güzel olduğunuzu kendi gözlerinizle görün. Başkalarının sizi değerlendirmesine ihtiyacınız yok.
- Fiziksel ve ruhsal sağlığınıza önem verin. Eğer iyileşme sürecinde biri size eşlik etsin istiyorsanız, bir terapistten bu konuda yardım alabilirsiniz. Buna ek olarak, daha önceden zevk aldığınız alışkanlıklarınıza geri dönün.
- Etrafınızı olumlu şeylerle donatın ve hayatınızın bu döneminde hüzünlü ve duygusal şarkılardan uzak durmaya çalışın. Son olarak, sadece size keyif veren şeylere yönelin.
Eğer kendinizi seviyorsanız ve değer veriyorsanız, bu süreçte kendinize dair daha önce bilmediğiniz şeyleri keşfedeceksiniz. Bu anlattıklarımız, daha önce yapmayı hiç düşünmediğiniz şeyler olabilir, ancak öz saygınızı geri kazandıkça çok daha fazlasını başarabileceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- González Arratia, N., Valdez Medina, J., & Serrano García, J. (2003). Autoestima en jóvenes universitarios. CIENCIA Ergo-Sum.
- Quispe Rojas, V. (2017). La autoestima. Universidad César Vallejo.
- Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
- VV.AA. (2018).A Study on the Self Esteem and Academic Performance Among the Students. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3121006