Bağırsak Parazitleri Nasıl Tedavi Edilir?
Bağırsak parazitleri için kullanılan birçok farklı isim vardır. Kökbacaklılar, tenya, parazit ve kurt bu isimlere örnektir. Bu yazımızda bağırsak parazitlerinin nasıl tedavi edilebileceğinden bahsediyoruz.
Bağırsak parazitleri hakkında
Bağırsakları işgal eden parazitler gruplar halinde içimizde yaşarlar. İçimizdeki gıdalarla beslenip birçok probleme neden olurlar. Bazen mikroskobik bazen de birkaç santimetre uzunluğunda olabilirler.
En bilinen parazit türleri: protozoa ve amoebas isimli genellikle içme suyundan vücuda giren, kriptosporidyum adlı kişinin savunma mekanizması düşük olduğunda görülen, ve giardia lamblia isimli besinde, suda ve dışkıda olan türlerdir.
Ankilostom (kandan beslenen), kamçı kurdu (bağırsak duvarına zarar veren), yuvarlak kurt (30 metreye kadar uzayabilen ve ince bağırsakta yaşayan), kıl kurdu (genellikle çocuklarda görülen), tenya (pişmemiş ette veya iyi pişmemiş domuz etinden geçen) parazit türleri gözle görülebilen türlerdir.
Hangi durumlar bağırsak parazitine neden olur?
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Çok fazla fast food tüketmek
- Yüksek tansiyon
- Depresyon
- Stres
- Gıda güvenliği konusunda bilgi eksikliği
- Bozulmuş çiğ gıdalar
- Yemekten önce elleri yıkamamak
- Tuvaletten çıkınca elleri yıkamamak
- Besin değeri düşük gıdalar yemek
- Virüslü alanlarda yalın ayak dolaşmak
Hangi semptomlar bağırsak parazitleriyle ilişkilendirilebilir?
- Anemi
- Solgunluk
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Kilo kaybı
- Şiddetli öksürük
- Dişlerde gıcırdama
- Ateş
- İştah kaybı
- Gözü açık uyuma
- Kusma
- Uykusuzluk
- Kalça veya anüsün kaşınması
- Agresif davranışlar
Bağırsak parazitleri nasıl önlenir?
Kişisel hijyene önem gösterin
Mutlaka dışarıdan geldiğinizde, tuvaletten çıktığınızda, parayla temas ettiğinizde, yemek yapmadan önce ellerinizi yıkayın.
Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği için parazitleri önlemiş olursunuz. Daha çok A ve C vitamin tüketmeye çalışın.
Ayrıca bakınız:
Kaynamış su için
İçtiğiniz suyun güvenliğinden emin değilseniz, suyu içmeden önce kaynatmak iyi bir fikir olabilir. Eğer bu mümkün değilse, marketten şişe su alın, suyun rengine ve tadına dikkat edin.
Yiyecekleri yıkayın
Özellikle meyve ve sebze gibi çiğ yiyecekleri yıkamadan tüketmeyin. Etin de tamamıyla piştiğinden emin olmadan yemeyin.
Bağırsak parazitleri için doğal ev yapımı tarifler
Bağırsak parazitlerinden boyut ve sayı olarak iyice çoğalmadan en kısa sürede kurtulmalısınız (çok hızlı üreyebilirler). Bunun için bir detoks diyeti uygulayabilirsiniz.
Ayrıca bakınız:
Eğer parazit sahibi yetişkin bir bireyse, kahvaltı öncesi ve gün ortasında 2-3 gün boyunca ananas ve sarımsak tüketmelidir. Bunun yanı sıra içine limon dilimleri koyduğu suyu içmelidir. Ayrıca gün boyu içine maydanoz koyulmuş bol su da tüketilebilir.
Bu şekilde parazitler zayıflar ve vücuttan atılması kolaylaşır. Parazit sorununuz varsa ishal olacağınızdan gün boyu evde durmanız tavsiye edilir. Bu durumu günde 2 bardak kaynamış pirinç suyu içerek azaltabilirsiniz.
Birkaç gün boyunca detoks uyguladıktan sonra beş gün boyunca sağlıklı bir diyete girin. Un, rafine şeker, süt ve kızarmış yiyecekler tüketmeyin. Bol su içmeye devam edin ve çiğ sebzeler tüketin.
Eğer paraziti olan bir çocuk ise, aç karnına taze sarımsak yedirin. Ezip limonla karıştırabilirsiniz. Bir hafta boyunca sadece sebze ve meyveyle beslediğiniz çocuğunuza bu tedaviyi bir hafta boyunca uygulayın.
Bağırsak parazitleri için diğer tedavi yöntemleri
1. Tarif
Gerekenler:
- Üç diş sarımsak
- Bir bardak sıcak su
Yapılışı:
Soyulmuş ve doğranmış sarımsağı sıcak suya ilave edin ve bir gece dinlendirin. Sabah aç karnına için.
2. Tarif
Gerekenler:
- Yarım çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı kantoron otu kökü
- Yarım çay kaşığı
- Acı papatya
- Yarım bardak su
Yapılışı:
Bitkilerle beraber suyu 10 dakika kaynatın. Altını kısın ve 10 dakika daha bekleyin. Aç karnına için. Çocukların on gün, yetişkinlerin ise 20 gün boyunca tüketmesi gerekir.
3. Tarif
Gerekenler:
- Bir avuç nane şekeri ya da nane
- Bir litre su
- İki diş sarımsak
- Çeyrek bardak süt
Yapılışı:
Naneyi ya da nane şekerini suda kaynatın. Sarımsakları ve sütü ekleyin. Soğumasını bekleyin ve arkasından hemen tüketin. Bu tarif kahvaltıdan önce tüketilmelidir.
4. Tarif
Gerekenler:
- 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği
- Yarım bardak ılık su
Yapılışı:
İki bileşeni de karıştırın ve aç karnına için.
5. Tarif
Gerekenler:
- Çeyrek bardak süt
- 4 adet kabak çekirdeği
Yapılışı:
Çekirdekleri ezin ve ılık sütle karıştırın. Haftada bir kere kahvaltıdan önce için.
6. Tarif
Gerekenler:
- Çeyrek bardak portakal suyu
- 2 yemek kaşığı papaya suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tüm bileşenleri karıştırın ve sabahları için. Parazitlerden kurtulmanızı sağlayacaktır.
7. Tarif
Gerekenler:
- 2 bardak sızma zeytinyağı
- Bir parça kuru pelin otu
Yapılışı:
İki bileşeni on gün boyunca kapalı ve ışıksız bir kapta bekletin, hazır olduğunda her gün aç karnına iki çay kaşığı için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cooper, P. J. (2004). Intestinal worms and human allergy. Parasite Immunology. https://doi.org/10.1111/j.0141-9838.2004.00728.x
- Elliott, D. E., & Weinstock, J. V. (2012). Where are we on worms? Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e3283572f73
- Quinlan, M. B., Quinlan, R. J., & Nolan, J. M. (2002). Ethnophysiology and herbal treatments of intestinal worms in Dominica, West Indies. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00002-8
- Kaminsky, R. G., Renato, C. y Abrego Flores, C. (2015). Growth retardation and severe anemia in children with Trichuris dysenteric síndrome. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(7), 591-597. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.005