Bahçenizde Su İsrafını Önlemek için 10 İpucu

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bahçe faaliyetleri büyük miktarlarda su israfına neden olabilir. Bunu akılda tutarak, bahçenizde su israfını önlemek için bu 10 ipucunu izleyin.
Bahçenizde Su İsrafını Önlemek için 10 İpucu

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Su, kendimizi beslememize, temizlememize ve ekosistemleri korumamıza izin verdiği için canlıların yaşamı için gereklidir. Ancak bu doğal kaynak sınırsız değildir ve aşırı kullanımlar bolluğunu azaltmaya başlamıştır. Bahçenizde su israfını önlemek için 10 ipucunu burada keşfedin!

Bahçede su israfını önlemek için ipuçları

Kuraklığa, gıda kıtlığına ve birçok türün ölümüne yol açan kıtlıklardan kaçınmak için suyu iyi kullanmak çok önemlidir. Su kaynaklarına özen göstermek, doğal alanların kalıcı olmasını sağlar.

Benzer şekilde, sürdürülebilir bir gezegen elde etmek için her alanda su tasarrufu sağlayacak alternatifler aramalıyız. Su kaynaklarının yokluğu çevresel yıkıma, yoksulluğa ve hastalıklara yol açar.

Bahçecilik faaliyetleri yürütülürken doğru miktarda su kullanmak için farklı faktörler dikkate alınmalıdır. Aşağıdakiler 10 faydalı ipucudur.

1. Geceleri sulama

Hava daha serin olduğundan ve su o kadar çabuk buharlaşmadığından, bitkileri sulamak için en çok tavsiye edilen zaman gecedir. Bu sayede su kaynağı daha uzun süre korunur ve aynı gün içinde daha sonra su verilmesine gerek kalmaz.

2. Hortumları sulama dışında kullanmayın

Toprak kalıntılarını, düşen yaprakları, kompostu ve tozu temizlemek için hortum kullanmanıza gerek yoktur. Kapsamlı bir temizlik yapmak ve gereksiz yere su israfını önlemek için bahçe süpürgesi kullanabilirsiniz.

Ayrıca, bahçe erişimi olanların çevreye duyarlı bir şekilde hareket etmeleri ve sulama içermeyen diğer işlemleri yaparken hortumu açık bırakmamaları önemlidir.

Çiçeklerini sulama kabıyla sulayan bir kadın.
Hortum yerine diğer gereçleri tercih etmek, su kullanımını daha uygun şekilde düzenlemeyi mümkün kılar.

3. Çimlerinizi kısa tutun

Bahçenin tüm alanlarını incelemek ve çimleri biçmek için ihtiyacınız olan kesin tarihleri belirlemek çok önemlidir. Bunun nedeni, çimler uzun olduğunda daha fazla sulama gerektirmesi ve suyu daha hızlı emmesidir.

Bahçenize çim ekmeniz gerekmediğini de unutmamak önemlidir. Bazı saksılar beton zeminlerde optimum performans gösterebilir. Bu nedenle çim kullanımını azaltmak, su tasarrufu için uygun bir alternatiftir.

4. Kaliteli gübreler kullanın

Kompost, onlara besin sağladığı için bitkiler için temel bir elementtir. Ayrıca bu tür organik maddeler toprağın daha uzun süre nemli kalmasını sağlar ve sık sık su ihtiyacının önüne geçer.

5. Az suya ihtiyaç duyan bitkiler yetiştirin

Bazı bitkiler hayatta kalmak için minimum miktarda bakım ve suya ihtiyaç duyar. Bu türleri tercih edebilirsiniz çünkü bahçenizi güzelleştirme, sıcaklığı düzenlemeye yardımcı olma ve su kaynaklarının israfını azaltma işlevi görürler.

6. Bitkileri özelliklerine göre gruplandırın

Büyük bir su israfı anlamına gelen en sık yapılan hatalardan biri, tüm bitkilerin aynı sulamaya ihtiyacı olduğuna inanmaktır. Bazı mahsuller tekrar tekrar ıslatma gerektirir ve diğerleri sadece birkaç püskürtmeye ihtiyaç duyar.

Bu nedenle, her alana doğru miktarda uygulamak ve su israfını önlemek için bitkileri birkaç gruba ayırmak en iyisidir.

7. Bir yağmur suyu toplama sistemi kurun

Bahçenize, yağmurun büyük bir yüzdesini depolamaktan sorumlu çeşitli variller ve filtreler kurabilirsiniz. Bu araç, bu suyun geri dönüştürülmesine ve bitkilerinizi sulamak için kullanılmasına izin verdiği için tasarrufu teşvik etmenin en kullanışlı yollarından biridir.

8. Su israfını önlemek için bitkileri kuvvetli rüzgarlardan koruyun

Güçlü rüzgarlar bitkileri yıpratır ve sürekli sulamaya ihtiyaç duymalarına neden olur. Bu nedenle en uygun çözüm, onları bu sert hava koşullarından koruyan ve aşırı su talebine son veren çitler veya sağlam yapılar kullanmaktır.

9. Sulama sisteminizin arızalanmadığından emin olun

İnsanlar, sulama sistemlerinin bozuk olmadığını doğrulamak için sık ve titiz bir bakım planlamalıdır. Çünkü, alet herhangi bir arıza yaparsa suyun kalıcı olarak damlamasına ve boşa gitmesine neden olabilir.

10. Su israfını önlemek için yağmur sensörleri kurun

Yağmur sensörü, su israfını önlemek için kurmanızı önerdiğimiz bir diğer modern unsurdur. Sulama sisteminin yağmur yağdığını algılamasını ve gereksiz yere sulamayı durdurmasını sağlar.

Önerebileceğimiz 3 sulama sistemi

Sulama sistemleri, bahçenizdeki bitkileri sulamaktan sorumlu bir dizi makinedir. Doğru miktarda su sağlarlar ve manuel bakım sürelerini azaltırlar.

Her mahsulün doğal özelliklerini değiştirmemek ve optimum bakımı sağlamak için uygun bir sulama sistemi seçimi esastır. Aşağıdakiler, tarım ortamında en yerleşik 3 sistemdir.

1. Yağmurlama sulama sistemleri

Bir fıskiye (yağmurlama) sistemi, büyük bahçeler için idealdir. Bu teknikle aynı anda birkaç fıskiye etkinleştirilir; su basınç altında dışarı çıkar ve yağmur şeklinde bitkilerin üzerine düşer.

Bu sistemin en büyük avantajı suyun eşit olarak dağılmasıdır. Ayrıca, güç kontrol edilebilir.

Bir çimi sulayan bir fıskiye.
Püskürttükleri su miktarını azaltmak için fıskiyelerin gücünü ayarlayabilirsiniz.

2. Damla sulama sistemi

Damlama sistemi, sıvının hortumlar aracılığıyla taşınması için bir musluk tarafından etkinleştirilen bir su deposundan oluşur. Bitkilerin kökleri damla damla sulanır.

Bu sistem, büyük miktarlarda su tasarrufu sağladığı için en çok tavsiye edilenlerden biridir. Ayrıca bitkinin sadece onu gerektiren kısımlarını sulamaktan da sorumludur.

3. Sızdırma sulama sistemi

Bu sistem, suyu depolayan ve suyun sürekli olarak dışarı akmasına izin veren gözeneklere sahip bir tüp kullanarak çalışır. Bu şekilde toprağın mümkün olan en iyi nem koşullarını muhafaza etmesini sağlar.

Eksüdasyon olarak da bilinen sızdırma sulama, her bitkinin ihtiyaç duyduğu doğru miktarda suyu sağlar. Sonuç olarak, toprağın su basmasını önler.

Bahçenizde su israfını önlemek için yabani otları ortadan kaldırın

Yabani otlar, onları istemediğiniz yerlerde yetişen bitkilerdir, bu nedenle elde etmek istediğiniz mahsulün türüne müdahale ederler. Büyük miktarlarda su emmeleri ile karakterize edilirler ve diğer türlerin ihtiyaç duyduğu nem türünü etkilerler.

Yabani otların gelişimini zamanında tespit etmek, suyun toprakta ihtiyaç duyduğu süreyi geçirmesi ve ekstra bir işlem yapılmasına gerek kalmaması için en iyisidir. Bu yüzden bahçenize sürekli bakmanız ve yabani otları temizlemeye zaman ayırmanız buna değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández Cirelli, Alicia, El agua: un recurso esencial. Química Viva [Internet]. 2012; 11 (3): 147-170.
  • Ayuntamiento de Ciudad Real. Guía de buenas prácticas ambientales en el uso del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 18 de mayo de 2021]
  • Demin P. Aportes para el mejoramiento del manejo de los sistemas de riego [Internet]. San Fernando del Valle de Catamarca: Ediciones INTA; 2014 [citado 18 de mayo de 2021]
  • Varela I. Uso eficiente de agua en el hogar [Internet]. Zaragoza: ECODES; 2005 [citado 18 de mayo de 2021]

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.