Balık Yağının Faydaları Saymakla Bitmez
Balık yağı yaygındır ve sevilir. Nedeni ise, içeriğindeki yüksek omega-3 yağ asididir. Bu asit beyin, kalp ve genel sağlığınız için çok faydalıdır. Daha birçok alanda, balık yağının faydaları gözlemlenebilir. Bu makalede, kendinizi daha sağlıklı ve güçlü hissetmeniz için neden balık yağı kullanmanız gerektiğini paylaşacağız.
Balık yağının besinsel yararları
Balık yağı, basit bir balık bazlı üründen çok daha fazlasıdır. Gerçekte, sağlığınız için yararlı olan yüksek miktarda asitler içerir.
Halihazırda bu yağ kapsül biçiminde satılıyor. Fakat, yağı doğal kaynağı olan balıklardan tüketmek de önemlidir. Çünkü haplar aynı şekilde etki etmezler.
İyi miktarda omega-3 ve 6 yağ asidi almanız için aşağıdakilerin tüketimini arttırmanızı öneririz:
- Uskumru
- Sardalye
- Somon
- Ringa balığı
- Ton balığı
- Alabalık
Tavsiye edilen balık miktarı haftada iki porsiyondur. Aynı zamanda tavsiye edilen balık yağı miktarı ise günlük maksimum 3 gramdır.
Farklı balık yağı türleri vardır. Bunlar, daha konsantre olanlardan daha hafif olanlara (ikincinin sindirimi daha kolaydır) kadar uzanır. Bunların hepsi temel bir balık yağından yapılmaktadır. Ek olarak, yüksek miktarda A, B, C ve D vitaminleri içerirler.
Balık yağının faydaları
Eğer yeterli miktarda balık yağı tüketirseniz, balık yağının faydalarından yararlanabilirsiniz:
1. Mevsimsel alerjilerle savaşır
Anti enflamasyon özellikleri sayesinde, balık yağı histamin yüzünden oluşan geniz yolundaki şişlikleri azaltır.
Aynı zamanda, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek etkiye sahiptir. Sonuç olarak, mevsimsel değişiklikler yüzünden oluşan alerjilere sebep patojenlerle savaşır.
Ayrıca bakınız: Alerjik Reaksiyonlara Yol Açan 8 Sebze
2. Kalp sağlığınızı gözetir
Bu yağın içindeki yağ asitleri, kandaki lipid seviyesini düşürür. Sonuç olarak, balık yağı yüksek kötü kolesterolü olan insanlara büyük fayda sağlar.
Aynı zamanda, kalp hastalıkları riskini de düşürür. Çünkü kalp ritmini kontrol eder, enflamasyonu düşürürken damarları da açar.
3. Cilt görünümünü güzelleştirir
Balık yağı, güneş ışınları tarafından tetiklenen enzimlerin serbest bırakılmasını engelleme yeteneğine sahiptir. Bundan dolayı, cildi optimum koşullarda çalışır halde tutar.
Bu etkiden faydalanabilmek için, cildinize doğrudan uygulamanız gerekir (özellikle kırışıklıklarınız varsa). Döküntü, kızarıklık, kaşıntı veya sedef hastalığı olan insanlar için de önerilir.
4. Beyin sağlığını destekler
Alzheimer, demans veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar tüm dünyada milyonlarca insanı etkiliyor.
Periyodik olarak balık yağı alımı dopamini ve serotonini dengeler. Bunlar, beyninizin işlevlerini düzenleyen iki hormondur.
5. Göz sorunlarını tedavi eder
Katarakt veya “kuru gözden” muzdaripseniz, sorunu tedavi etmek için balık yağı kullanabilirsiniz. Hatta durumu tersine bile çevirebilirsiniz.
Her gün alırsanız, omega-3 yağ asitleri sayesinde göz sağlığını geliştirebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Katarakt Semptomları Ve Doğal Tedavi Yöntemleri
6. Felci önler
Beyindeki bir kan damarı çatladığında veya tıkandığında, felç durumu meydana gelir.
Balık yağının faydaları arasında bu soruna ilişkin bazı faktörleri azaltmak da yer alır. Bunun nedeni kan damarınızı güçlendirmesi ve kan dolaşımını desteklemesidir.
Bu, ateroskleroz ve yüksek tansiyon durumlarında önerilir.
7. Eklem iltihabını rahatlatır
Balık yağlarında bulunan yağ asitleri, vücudunuzda büyük bir antienflamatuar etki yapar.
Bu özellik artrit veya artrozdan muzdarip insanlar için çok yararlıdır. Bunun nedeni, sabahları olan eklem sertliğini azaltmasıdır.
Aynı zamanda, bir şeyler tutmak veya günlük bir etkinlik yapmak istediğinizde sahip olduğunuz tipik ağrıları da yatıştırır.
8. Kemiklerinizi güçlendirir
Osteoporoz, dünyadaki yetişkin nüfusta gittikçe daha büyük bir sorun haline geliyor. Bu hastalık zayıf kemikler yüzünden olmaktadır. Maalesef, bunlar herhangi bir vuruş, hızlı hareket veya düşme ile kırılmaya meyillidir.
Bu sorun, kemik kütlesi kaybını içeren bir kalsiyum açığından kaynaklanmaktadır. Bu özellikle vücudunuzun bazı bölgelerinde olur. Örnek olarak, femur, kalçalar ve omuzlarda görülebilir.
Balık yağı alımı, bu duruma neden olan kaynakları tersine çevirmeye yardımcı olur.
9. Kanseri önler
Balık yağı farklı kanser türlerini önleme etkisine sahiptir. İçeriğindeki çoklu doymuş yağ asitleri kötü huylu hücrelerin gelişimini engeller.
Ayrıca karaciğer ve böbreklerdeki toksinlerden kurtulmayı da kolaylaştırır.
10. Depresyonu ve anksiyeteyi engeller
Balık yağının faydaları arasında belirli zihinsel hastalıkları azaltmada vardır. Bu nedenle depresyon veya kaygı çeken insanlar için de kullanılabilir.
Yaşadığımız hızlı tempolu yaşam nedeniyle bu koşulların her ikisi de son yıllarda artmıştır. Günlük stresin davranışlarınız ve ilişkileriniz üzerinde bir etkisi olabilir.
İyi miktarda alınan Omega-3 yağ asitleri, zihinsel durumunuzu geliştirir. Ayrıca, kronik stres belirtileri, uykusuzluk ve sinirlilik tedavisi için mükemmeldir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Hearth Association (2021). Fish and Omega-3 Fatty Acids. Consultado el 26 de junio de 2023. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids
- Chen, G. C., Arthur, R., Qin, L. Q., Chen, L. H., Mei, Z., Zheng, Y., Li, Y., Wang, T., Rohan, T. E., Qi, Q. (2021). Association of Oily and Nonoily Fish Consumption and Fish Oil Supplements With Incident Type 2 Diabetes: A Large Population-Based Prospective Study. Diabetes Care 1, 44(3), 672-680. https://diabetesjournals.org/care/article/44/3/672/138757/Association-of-Oily-and-Nonoily-Fish-Consumption
- Huang, T. H., Wang, P. W., Yang, S. C., Chou, W. L., Fang, J. Y. (2018). Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin. Marine Drugs, 16(8), 256. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
- Innes, J.K., Calder, P.C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International Journal of Molecular Sciences, 21(4), 1362. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1362
- Kostoglou-Athanassiou, I., Athanassiou, L., & Athanassiou, P. (2020). The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean Journal of Rheumatology, 31(2), 190–194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
- National Institutes of Health (2022). Ácidos grasos omega-3. Consultado el 26 de junio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-DatosEnEspanol/
- Mei, Z., Chen, G. C., Hu, J., Lin, C., Sun, Z., Liu, C., Geng, X., Yuan, C., Qi, Q., Zheng, Y. (2021). Habitual use of fish oil supplements, genetic predisposition, and risk of fractures: a large population-based study. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(3), 945-954. https://academic.oup.com/ajcn/article/114/3/945/6285487?login=false
- Miyata, J., Arita, M. (2015). Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International, 64(1), 27-34. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893014000100
- Lange, K. W. (2020). Omega-3 fatty acids and mental health. Global Health Journal, 4(1), 18-30. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S241464472030004X
- La Rosa, F., Clerici, M., Ratto, D., Occhinegro, A., Licito, A., Romeo, M., Iorio, C. D., Rossi, P. (2018). The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients, 10(9), 1267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164598/
- Liu, Z., Luo, Y., Ren, J., Yang, L., Li, J., Wei, Z., He, Y., Wang, J., Li, R., He, L., Mu, X., Huang, Y., Song, H., Hu, X., Peng, X. (2022). Association between fish oil supplementation and cancer risk according to fatty fish consumption: A large prospective population-based cohort study using UK Biobank. International Jornal of Cancer, 150(4), 562-571. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.33819
- Starling, P., Charlton, K., McMahon, A. T., Lucas, C. (2015). Fish Intake during Pregnancy and Foetal Neurodevelopment—A Systematic Review of the Evidence. Nutrients, 7(3), 2001-2014. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/2001
- Wang, H., Daggy, B. P. (2017). The Role of Fish Oil in Inflammatory Eye Diseases. Biomedicine Hub, 2(1), 1-12. https://karger.com/bmh/article/2/1/1/53070/The-Role-of-Fish-Oil-in-Inflammatory-Eye-Diseases
- Behera, S. S. (2019). Dietary fish oil concentrates associated health benefits: A recent development of cardiovascular risk reduction. Current Pharmaceutical Design, 25(38), 4053–4062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31721698/