Basurun Sebepleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur?
Makatta iltihaplanma çok rahatsız edicidir ve hatta ağrılı bile olabilir. İçte/dışta oluşabilir veya her iki kısımda da aynı anda görülebilir. Peki, basurun sebepleri nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim!
Basurun Semptomları Nelerdir?
Basur ciddi boyutlara ulaşmadığı sürece, genellikle bu hastalıkla ilgili bir semptom ortaya çıkmaz. Fakat ciddi durumlarda aşağıdaki semptomlar görülebilir:
- Dışkılama sırasında kanama.
- Sarkma: Hemoroid makatın içinden ortaya çıkmaya başladığında bir tür şişkin çıkıntı oluşur. Ağrılı olabilir ve eski haline getirmek oldukça zordur.
- Salgı: Makat mukusunun kendisinden gelen ve genellikle iç basurdan kaynaklanan mukus.
- Tahriş: Bu genellikle mukus salgısından sonra oluşur. Kaşıntı ve yanma hissine sebep olabilir.
- Ağrı: Eğer basur içsel ise bu semptomun oluşması pek muhtemel değildir. Fakat dışta oluştuğu zaman makat çevresindeki basınç rahatsızlığa ve ağrıya neden olacaktır.
Ayrıca bakınız: Basur Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Basurun Sebepleri Nelerdir?
Zayıf beslenme düzeniniz basurun sebepleri arasında en bilindik olandır. Zayıf bir beslenme kabızlığa, ishale ve bu problemin oluştuğu bölgeyi etkileyen diğer sindirim problemlerine neden olabilir ve sonuç olarak da bu rahatsızlığın başlamasına yol açabilir.
Bazı yiyecekler diğerlerine göre basurun ortaya çıkmasında daha etkilidir. Bunları bilmek faydalı olabilir, böylece bu yiyeceklerin tüketimini azaltıp daha sağlıklı yiyecekler içeren bir beslenme oluşturabilirsiniz. Aşağıda, bu problemin görülmesinde en büyük etkiye sahip yiyecekleri bulabilirsiniz.
Şekerli yiyecekler
Beslenme düzeninizde çok fazla rafine şeker olduğu zaman kabızlığa, gergin bağırsak hareketlerine ve en sonunda da rektum ve makattaki toplardamarlarda oluşacak olan iltihaplanmaya daha yatkın hale gelirsiniz.
Bu tip gıdalar basurun sık karşılaşılan bir sebebidir ve yüksek miktarda tüketmeye devam ettiğiniz sürece bu problemin üstesinden gelmek çok zordur.
Aşırı şeker tüketimi asit reflüsü, ülser, huzursuz bağırsak sendromu, divertiküloz, çölyak hastalığı, kolon kanseri, pankreatit, siroz ve fıtık gibi diğer sağlık problemlerinin de oluşumu etkileyebilir.
Tuzlu yiyecekler
Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyonun sebeplerinden biri olduğu bilinen bir gerçek. Vücudunuzdaki kan basıncı arttığı zaman rektum ve makattaki toplardamarlar iltihaplanmaya ve basur oluşumuna daha yatkın hale gelirler.
Alkollü içecekler
Alkollü içecekler basur için bir risk oluşturur. Bu tür maddeler vücudun susuz kalmasına neden olur ve sonuç olarak da sindirimin kötüleşmesine ve kabızlığa yol açar.
Ayrıca bakınız: Alkolün Kısa Sürede Sağlığınız Üzerinde Bıraktığı 10 Etki
Basurun Diğer Sebepleri
Zayıf beslenme düzeninin haricinde basur; hamilelik, uzun süre tuvalette kalma, yaş, genetik faktörler, obezite, zayıf sindirim, şiddetli bağırsak hareketleri, dışkılama sırasında zorlanma ve hepatik siroz benzeri hastalıklar gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir.
Basur Tedavileri
Basur, genellikle zayıf beslenme düzeninden kaynaklanan bir problemdir. Bu nedenle tedavi için atılması gereken ilk adım, sindirim fonksiyonlarını iyileştirecek olan, lif yönünden zengin ve sulu gıdalar içeren sağlıklı bir beslenme düzeni edinmektir.
Buna ek olarak günde en az iki litre su içmeli ve egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz.
Soğuk terapisi
Rektum ve makat bölgesinde oluşan iltihabı azaltmak için en etkili yöntemlerden biri, bu bölgenin üzerine buz poşeti veya soğuk su torbası koymaktır.
Sarımsak
Sarımsak, basur için çok güçlü bir tedavidir ve oldukça etkilidir. İltihabı azaltır ve makattan dışarı doğru sarkan basur için iyi gelir, çünkü ağrıyan ve rahatsızlık veren bu şişkinliklerin azalmasına yardımcı olur.
Az miktarda sarımsağı direkt olarak basurdan etkilenen bölgeye uygulayın. Hemen ardından bir yanma hissi oluşacaktır, ancak iltihap sökücü özelliği vardır. İki dakika bu şekilde bekleyin, ardından sarımsaktan kurtulmak için duşa girin.
Sıcak bir banyo
Sıcak suyun rahatlatıcı ve iltihap sökücü etkisi vardır. Basurdan kaynaklanan rahatsızlığı, ağrıyı ve şişkinliği azaltmak için küvete sıcak su doldurun ve 15 dakika boyunca suda kalın. Bu işlemi her gün tekrarlayın.
Keten tohumu
Beslenme düzeninize keten tohumu eklemek basur problemi riskini azaltmak için etkilidir ve ayrıca tedavi amaçlı kullanım için de birebirdir.
Keten tohumu lif yönünden çok zengindir, yüksek miktarda su emer ve bir jelatin hamuru oluşturur, böylece sindirimi hareketlendirir, vücudun atıklardan daha rahat kurtulmasına yardımcı olur, kabızlığı engeller ve doğal bir müshil etkisi oluşturur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sun Z, Migaly J. Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clin Colon Rectal Surg. 2016;29(1):22-29. doi:10.1055/s-0035-1568144
- Sanchez C, Chinn BT. Hemorrhoids. Clin Colon Rectal Surg. 2011;24(1):5-13. doi:10.1055/s-0031-1272818
- Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Thomson WH. The nature of haemorrhoids. Br J Surg. 1975 Jul;62(7):542-52. doi: 10.1002/bjs.1800620710. PMID: 1174785.
-
Pigot F, Siproudhis L, Allaert FA. Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation. Gastroenterol Clin Biol. 2005 Dec;29(12):1270-4. doi: 10.1016/s0399-8320(05)82220-1. PMID: 16518286.
-
Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378