Bebeğinize Geceleri Uyumayı Nasıl Öğretirsiniz

Ebeveynlerin yeni doğmuş bebekle eve geldikleri ilk anlar, herkes için zor zamanlardır. Bebeği gece uykusuna alıştırmak zor bir iştir ancak çözümü oldukça basittir.
Bebeğinize Geceleri Uyumayı Nasıl Öğretirsiniz
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 12 Ocak, 2019

Bir bebeğe geceleri uyumayı öğretmenin en iyi yolu, onunla birlikte uyumaktır. Kesinlikle, çok tartışmalı olan bu fikri savunanlar kadar ona karşı olanlar da var. Bununla birlikte, bebekleriyle birlikte uyuyan ebeveynlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bebekle birlikte uyumak, İngiltere, İsveç, Çin ve Japonya gibi ülkelerde oldukça yaygın. Bazı ülkelerde, örneğin, bazı ebeveynler bebekle birlikte uyurken diğerleri bunu bir tabu olarak görür.

Ama şimdilerde, insanlar arasında, bebeklere yalnız uyumalarını öğretmek ateşli bir tartışma konusu – aynı zamanda, onlara uyumayı öğretmek konusunda endişe duyanlar da var – sanki uyku insan doğasının bir parçası değilmiş gibi.

Bir bebeğe uyumayı öğretmek mümkün mü?

birlikte uyumak

Bir bebeğe uykuyu öğretmek için yararlanabileceğiniz spesifik metotlar vardır; Estivill ya da Ferber metotları gibi. Onlara yapmaları söylenen neyse onu yaparlar: bebeklere, anneleri yanlarında olmadan yalnız uyumalarını öğretin.

Bu yöntemlerin amacı, bir bebeğe, anneninkinden farklı bir odada yalnız uyumasını öğretmek; ana rahminin gürültülü ve samimi ortamının aksine tamamen sessiz bir alanda.

Birçok çocuk doktoru, yeni ebeveynlere, bahsi geçen yöntemleri kullanmalarını söyler. Bununla birlikte, bunlar bir bebeği geceleri strese maruz bırakırken, birlikte uyuyan bebek ve ebeveynlerin uyku döngüleri eşleşir ve bebeğin ihtiyaçları daha iyi karşılanır.

Uyku eğitimi yöntemleri bebekler için streslidir. Anneye yakın olmak istedikleri için ağlarlar, fakat anne bebeğin kucak isteğini reddeder. Bebek ağlamaya devam eder ve sadece yorgunluktan ötürü uykuya dalar.

Birlikte uyumak neden daha doğal?

Bir bebek, ana rahminde geçirdiği 40 haftanın büyük bir kısmında uyur. Yani nasıl uyuyacağını bilir; bunu ona öğretmek için bir sebep yoktur. O uyumayı çoktan öğrenmiştir –  hem de hareketli ve gürültülü bir ortamda.

Anne yürüdü, egzersiz yaptı, merdivenlerden inip çıktı, araba sürdü… ve bunların hepsini bebek uyurken yaptı. Annenin konuştuğunu, kan dolaşımını, sindirimini, soluk alıp vermesini dinledi ve hala uyumaya devam etti.

Bir bebek doğduğunda, annesinin kalp atışlarını duyması ve teninin kokusunu alması gerekiyor; onunla birlikte değilse ağlayacaktır.

Ancak, birlikte uyumak, bebekleri en çok mutlu eden yöntem olarak bilinse de, birçok anne ayrı bir odaya beşik koymayı tercih eder.

Memelilerin bebekleri her zaman anneleriyle birlikte uyur. Bununla birlikte, insanlar – sözde en rasyonel tür olarak – bebek bağımsız olmaya hazır olmadan onu kendisinden ayıran tek memelidir. Sizce de biraz çelişkili bir davranış değil mi?

Birlikte uyumak bebekler için tehlikeli mi?

Birlikte uyumak ve bebeklerin “ağlamasına” müsaade etmekle ilgili bin bir çeşit efsane vardır. Bebek her ağladığında ebeveynler koşarak yanına gelirse bebeğin şımaracağını söyleyenler vardır. Ve kimilerine göre, anne ya da baba, birlikte uyudukları bebeği “ezebilir”.

Japonya ve Çin gibi ülkelerde, çocuk 5 ya da 6 yaşına gelene kadar ebeveynleriyle aynı yatakta yatar. Bebeklerine uyumayı öğretme telaşına kapılmaz ya da onları ayrı odalardaki yataklarda yatırmazlar. İngiltere ve İsveç gibi ülkeler de bazı ailelerde ebeveyn ve çocuk birlikte uyur.

Aslında, bu ülkelerde, ani bebek ölüm sendromu (ABÖS) çok nadirdir. Aksine, gerçekte, ebeveynlerinden ayrı olarak uyuyan bebeklerde bu sendrom daha yaygındır.

Uzmanlar ne diyor?

Çocuk psikologu Margo Sunderland, Ebeveynlik Bilimini adlı Kitabında, birlikte uyumanın çocuklar için iyi olduğunu ve sonrasında sağlıklı, dengeli yetişkinlere dönüşmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Sunderland, Londra’daki Çocuk Ruh Sağlığı Merkezinin direktörü ve yayınlanmış 20’den fazla kitabı var.

Sunderland’a göre, uyku eğitimi, başka bir deyişle bebeği, doğduktan sonra birkaç hafta içinde yalnız uyumaya zorlamak, stres hormonlarının salınmasını tetikler. Bunun yerine, 5 yaşına kadar birlikte uyumanın en iyi seçenek olduğunu söyler. Bunun nedeni, o yaşa kadar (ve bazen daha uzun süre), çocukların ayrılık kaygısı yaşamasıdır.

Prematüre bebekler için kanguru bakım yönteminin yaratıcısı, çocuk doktoru ve neonatolog Nils Bergman da bu görüşü paylaşır. Onun teorisi, bir bebeğin annenin teniyle temas kurmaya ihtiyacının olmasıdır.

Bebek annesinden ayrıldığında, beyni için zararlı olan olumsuz duygular ve hormonlar ortaya çıkar. Bergman, annelerin, çocuklarının hayatının en azından ilk 3 yılı boyunca çocukla birlikte uyuması gerektiğini söyler.

Birlikte uyumanın avantajları nelerdir?

bebeğe uyumayı öğretmek
  • Bebek kendini daha güvenli ve koruma altında hisseder. Gecenin bir yarısı ağlamaya başladığında, annesi ona ihtiyacı olan rahatlığı vermek ve tekrar uykuya dalmasına yardımcı olmak için oradadır.
  • Hem anne hem de çocuk daha iyi uyur. Bebek geceleri birçok kez uyanır; eğer annesiyle aynı odada uyuyorsa, kendini ona daha yakın hisseder ve daha kolay uykuya dalar.
  • Ebeveynlerin bebeğini ezme tehlikesi yoktur. Aslında, çocuklarının ihtiyaçlarından çok daha fazla haberdar olur ve daha özenli olurlar.
  • Bebeğin beslenmesi gerekiyorsa, anne kendi yatağından kalkmak ve bebeğin odasına gitmek zorunda kalmaz; onu hemen besleyebilir.
  • Geceleyin ağlamalar neredeyse tamamen ortadan kalkar. Bebeğin stres seviyeleri daha düşük olur ve genel olarak daha mutlu bir bebek olur. Böylelikle evdeki herkes daha iyi uyur.
  • Birlikte uyumak, çalışan annelerin bebekleriyle kaliteli zaman geçirmelerini ve bağ kurmalarını sağlar. Çalışan anneler eve geldiğinde, bebekleri onlara doğru uzanır ve anne sütü emerken ona tutunurlar. Birlikte uyumak anneye bebekle bağ kurması için ihtiyaç duyduğu zamanı verir.

Son öneriler

Bir aile olarak birlikte uyumak güzel bir şeydir. Kesinlikle denemeye değer! Çocuğunuzu tek başına odasına, uyku stresine göndermeden önce bir düşünün.

Birlikte uyurken bütün koruyucu içgüdülerinizin uyanık olacağına güvenebilirsiniz. Bu durum, alkol veya uyuşturucu kullanımı halinde geçerliliğini yitirir çünkü ebeveynler bilinçlerini kaybedebilir ve çocuklarına zarar verebilir.

Eğer bebeğinizle birlikte uyursanız, ona, ihtiyacı olan güvenlik ve sevgiyi vermek için orada olur ve sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirirsiniz. Aynı zamanda, beyninin tam potansiyeline gelişmesini sağlamanın en iyi yolu budur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martín Mateos, A. J., & De Mier Morales, M. (2006). Poliposis nasal. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(06)71399-8

  • Santos, O. R., Labrada, A., & Yedra, A. M. (2000). Rinitis y pólipos nasales. Su relación con ácaros domésticos. Revista Alergia Mexico.

  • Mullol, J. M. G. y J. (2007). ¿Cómo diagnosticar a un paciente con rinosinusitis crónica/poliposis nasal? Jano.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.