İlk Annelik Deneyiminde Yapılan, Kaçınılması Gereken Dört Hata

İlk Annelik Deneyiminde Yapılan, Kaçınılması Gereken Dört Hata

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yeni anne olmuş birini en çok ne korkutur? Anne olmak unutulmaz bir deneyimdir. Hamilelik de benzersiz hislerle dolu bir süreçtir. Ancak ilk defa anne oluyorsanız muhtemelen aklınızda birçok soru ve şüphe bulunuyordur.

Bir anne olarak ilk deneyiminiz olduğu için kendinizi ne kadar hazırlamış olursanız olun bazı şeyler gözünüzden kaçabilir. “Bebeğim aç mı?”, “Bebeğimi ne zaman yıkamalıyım?” ve “Bebeğimi ne sıklıkla beslemeliyim?” ilk defa anne olanların kendisine en sık sorduğu sorulardan sadece birkaç tanesidir.

Eğer ilk defa anne olduysanız endişeye kapılmayın. Bu sizin ve aileniz için bir öğrenme süreci olacaktır. Bebeğinizi deneme yanılma yöntemiyle anlamaya başlayacaksınız.

İlk Defa Anne Olanların Yapmaması Gereken Şeyler

anne ve bebeği

Annelik dünyasında doğruluğu kanıtlanmayan birçok efsane bulunuyor. Bu da yeni anne olanların, bebeğin ve ailenin adaptasyon sürecini sekteye uğratan hatalar yapmasına sebep olabiliyor.

En yaygın yapılan hatalardan biri emzirme programı yapmaktır. Bunu yapmayı düşünmeden önce, bebeğinizi yalnızca o istediği zamanlarda emzirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu bıktırıcı olabilir, evet, ama bebeğinizin tok ve rahat olduğundan ancak bu şekilde emin olabilirsiniz.

Yeni doğan bebekler neredeyse her şeye karşı oldukça hassastır. Bebeğinizin daha fazla ağlamaması için ona nazik davranın. Evet, yeni doğan bir bebeğin korunmaya ihtiyacı vardır. Ancak yeni bir anne olarak bu konuda aşırıya kaçmamalısınız. Bebeğinizi kundaklarken fazla sıkmamaya dikkat edin çünkü bu bebeğinizi rahatsız edecek, ağlamasına ve su kaybetmesine sebep olacaktır.

Bebeğinizin sıcak ya da soğuk olduğunu anlamak mümkündür. Tek yapmanız gereken onu gözlemlemek ve dokunarak hissetmektir. Eğer bebeğinizin elleri ve ayakları soğuksa ve lila rengine dönmüşse, bebeğiniz üşümüş demektir ve hemen üstünü örterek ısıtmalısınız. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terlemişse ve sıcaklık hissediyorsanız giysilerinin bir katını çıkarmak en iyisi olacaktır.

1. Diğerlerinin fikirlerini dinlemek

Anneliği ilk defa yaşadığınız için herkes hamileliğiniz boyunca sizin yanınızda olmaktan keyif alır ve size yardımcı olmaya çalışır. Bu özel anlarda güvendiğiniz arkadaşlarınızın ve ailenizin yanınızda olması gibisi yoktur. Hamileliğinizde yanınızda size destek olanların olması çok önemlidir. Ancak bu bazen sizi bunaltabilir ve gayet normal bir durumdur.

“Çoraplarını hiç çıkarma”, “Üç aylık olduğunda saçını kes”, “Her şeyi mikroplardan arındır.”

İnsanların bu gibi fikirlerine çok fazla takılmayın. Onların size verdiği tüyolar sizi strese sokmasın. Bunların kimisi doğru kimisi de doğru değildir.

Eğer yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız size yakın bir uzmana danışın. Size yardımcı olabilecek sayısız hizmet seçeneği, gebelik ve doğum danışmanı gibi eğitmenler mevcuttur. Hayatınızın bu önemli döneminde size mantıklı tavsiyeler verecek insanları bulun.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Bebeğinizi Asla Maruz Bırakmamanız Gereken 8 Durum

2. İçgüdülerinizi dinlememek

İçinizde bir bebeğin büyümeye başladığının farkına vardığınız an beyniniz kendi annelik içgüdülerini harekete geçirir. Annelik kadınlar için en saf ve doğal duygudur, bu yüzden diğer insanlara danışmadan kararlar vermekten korkmayın.

yeni doğan bebeğini tutan anne

3. Partnerinizi ihmal etmek

Yeni doğan bebeğiniz partnerinizle olan aşkınızın bir meyvesidir. İkiniz de aranızdaki kıvılcımı canlı tutmaya çalışmalı, birbirinize iyi davranmalı ve birbirinizi dinlemelisiniz. Bebeğiniz bu sevgiyi ve huzuru hissedecek, daha rahat olacaktır.

mutlu aile

Sonunda ebeveyn olmaya ve bebeğinizin rutinine alıştığınız zaman dışarı çıkmak ve birlikte vakit geçirmek için planlar yapın. Aranızdaki aşkı canlı tutun ve ilişkinizin saygı, tahammül ve dürüstlük üzerine kurulu olduğundan emin olun.

Bu yazımızı da okumalısınız: Bebeğinize Meyve Püresi Yedirmenin Faydaları

4. Bebeğin babasını dahil etmemek veya yardım etmesine izin vermemek

Bebeğinizin dünyaya geldikten sonraki ilk günleri sizi kesinlikte yıpratabilir. Hele bir de ilk defa annelik tecrübesi yaşıyorsanız daha da stresli olursunuz. Güvendiğiniz bir uzmanın desteğini alıyor olsanız da partnerinizin sizi herkesten daha iyi tanıdığını unutmayın. O da sizin kadar heyecanlanacak ve babalık rolünü yerine getirmeye can atıyor olacaktır.

Ona bazı görevleri yerine getirmesi için sabretmesi gerektiğini gösterin. Bebeği nasıl tutacağını ve bezini nasıl değiştireceğini öğretin. Bunlar kesinlikle yüzünüzde bir gülümseme oluşturacak unutulmaz anlardır. Ona her zaman destek olacağınızı ve yanında olacağınızı hatırlatmayı unutmayın. Her ikiniz de öğrenme aşamasındasınız.

Sonuçlar

İlk annelik deneyiminizde sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Bu sizin mantranız olmalı. Her gün yeni bir şeyler öğrenin, faydasını gördüğünüz şeyleri aklınızda tutun ve partnerinizin size yardımcı olmasına her zaman izin verin. Stresli ve rahatsız durumlardan kaçının ki bu bebeğinizin de ruh halini etkilemesin. Ayrıca yalnız vakit geçirmeyi ve partnerinize ve arkadaşlarınıza da zaman ayırmayı unutmayın, bu sizin mutluluğunuz için önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.