Yeni Doğan Bir Bebeğe Banyo Yaptırmak

Banyo, bir bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Ancak özellikle de göbek bağı duran yeni doğmuş bebekleri banyo ettirmek söz konusu olduğunda çok dikkatli olmalısınız.
Yeni Doğan Bir Bebeğe Banyo Yaptırmak

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, yeni doğan bir bebeğe banyo yaptırmak için ipuçlarını öğrenmek istiyorsunuz demektir. Hepimiz temiz hissetmekten hoşlanırız, fakat birkaç günlük bir bebeği doğru bir şekilde temizlemekle bir yetişkinin kendini temizlemesi arasında farklar vardır.

Eğer çocuğunuzla bu güzel anı nasıl yaşayacağınız hakkında şüpheleriniz varsa biz sizin en iyi rehberiniz olacağız.

– Bebeğe bugün banyo yaptırmalısın, hayatım.
– Hayır, sen yaptırmalısın.
– Aslında, sen yaptırmalısın!

Muhtemelen, küçük yavrunuza banyo yaptırma sırası sizde. Eğer yeni doğan bebeğime nasıl banyo yaptırmalıyım sorusunu soruyorsanız, bundan sonraki adım, küçük yavrunuzu temizlemeden önce sizinle paylaşacağımız ipuçlarına göz atmak olmalı.

Yeni doğan bir bebeğe banyo yaptırmak

yeni doğan bir bebeğe banyo yaptırmak

Ebeveyn olmadan önce, yeni doğan bir bebeğe nasıl banyo yaptırmamız gerektiği hakkında ya da bunun bizim için ne ifade ettiği hakkında düşünmeyiz.

İnsanlar yeni ebeveyn olunca, bebeğin her gün küvette duş jelleri ve diğer ürünlerle yıkanması gerektiğine inanmaya meyilli olurlar.

Bir bebeği yıkarken yapılan hatala çocuğunuz sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur.

Uygun olmayan bir şampuan ya da sabun kullanımı, çocuğu yıkarken çalan telefonu açmak, bebeğine banyo yaptırmaya başlarken herhangi bir insanın yapabileceği hatalardan sadece iki tanesidir.

İşte size, göbek bağı kesilmemiş yeni doğan bebeğinize banyo yaptırmadan önce takip etmeniz gereken bazı tavsiyeler.

Göbek bağı duruyorsa

  • Yeni doğan bir bebeğe banyo yaptırmak, göbek bağı duruyorsa daha farklı olacaktır. Bebeğinizi haftada iki ya da üç kez, ılık suya batırdığınız bir sünger ya da lif kullanarak yıkayın. Bu sayede yeni doğan bebeğinizin yanmasını önlersiniz. Eğer bezini yeterince sık bir şekilde değiştiriyorsanız ve ıslak havlu ile siliyorsanız, bebeğinizi her gün yıkamanız gerekli değildir.
  • Kaymasının ya da her şeyin ıslanmasının önüne geçmek için bebeğinizin altına bir havlu yerleştirin. Banyoyu bitirirken her şeyi temiz tutmak için her zaman bir kuru havlu bulundurun.
  • Bebeğinizi rahatsız etmeyecek bebek şampuanı ya da sabunu kullanın. Bu ürünlerin herhangi birinin bebeğin gözüne kaçmasını önlemek için bebeğinizin alnına elinizi koyun.
  • Küçük yavrunuzu kurulamak için yumuşak bir havlu kullanmayı unutmayın. Kapüşonlu havlular tercih edin. Böylelikle başını ideal sıcaklıkta tutarsınız. Bebeğiniz için en az üç havlu bulundurmak iyidir.
  • Bu sünger banyosunu küvetinizde ya da rahat olması adına bebekler için olan plastik küvetlerde yapabilirsiniz. Sırt ya da bel sakatlanmalarından kaçınmak için boy hizanızda olmasına özen gösterin.
  • Eğer göbek bağı ıslanırsa ciddi bir şey olmaz. Sadece yumuşak bir havluyla kurulayın ve bebeğinizin banyosuna devam edin. Göbek bağı, çocuğunuzun doğumundan 3 hafta sonra düşecektir.

Küçük yavrunuza karşı hassas olmanız gerektiğini unutmayın.

Banyo sırasında bebeğinizi bir havluya sarın ve kol ve bacaklarını kurulayın. Eğer banyo saati bebeğiniz için rahatsız edici ise havlusuz bir şekilde nazikçe durulayın.

Göbek bağı yoksa

göbek bağı yoksa

Eğer yeni doğan bebeğinizin göbek bağı yoksa aşağıdaki ipuçlarını takip edin ve bu banyoyu en iyi şekilde yaptırın:

  • Küvetin ya da plastik teknenin içine ılık su koyun. Suyun sıcaklığı 23 – 25 ºC olmalı. Bebeğinizin göğüs hizasını geçmeyecek kadar su koyun.
  • Küçük yavrunuzu baştan aşağı yıkamaya başlayın. Bu sırayla giderek bebeğinizin ifrazat ya da bakteri ile temasını önlemiş olacaksınız.
  • Sırtını ve poposunu temizlemek için nazikçe ters çevirin. Bu pozisyondayken çocuğunuzun kollarınızla desteklenmesi gerektiğini unutmayın ki böylece banyo sırasında herhangi bir kazadan kaçınmış olursunuz.
  • Banyo sırasında bebeğinizle birlikte eğlenin. Gülümseyin ve onla konuşun. İkiniz de bu andan zevk alabilirsiniz sonuçta lohusalıktan geçiyor sayılırsınız.

Yeni doğan bebeğinize banyo yaptırmak için diğer ipuçları

Banyo zamanı, bebeğinizle aranızda sihirli bir andır.

Tabii ki biri kapınızı çalabilir, telefonunuz çalabilir ya da bakmanız gereken bir şey çıkabilir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun üstüne havluyu koyun ve nereye giderseniz onu da yanınızda götürün.

Bebeğinizi küvette asla yalnız bırakmamalısınız çünkü kolayca bir kaza yaşanabilir.

Artık yeni doğan bebeğe banyo yaptırmak için uygulamanız gereken adımları biliyorsunuz.

Unutmayın, bir yaşını geçtikleri zaman küçük yavrunuz her gün banyo yapabilir hale gelecek. Haydi, eğlence başlasın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.