Beslenme Sondası Nasıl Değiştirilir?

Beslenme sondası, sindirimi düzgün bir şekilde başaramayan hastalara besinleri direkt olarak vermek için kullanılır.
Beslenme Sondası Nasıl Değiştirilir?

Son Güncelleme: 10 Ocak, 2020

Perkütan endoskopik gastrostomi (PEG), mideye bir beslenme sondası yerleştirilen, cerrahi bir prosedürdür. Beslenme desteği veya mide dekompresyonu için midede yapay bir açıklık oluşturulur. Bu müdahale, endoskopi teknikleri ile yapılan, invazif olmayan bir cerrahi işlem gerektirir.

Mideye tüp yerleştirilmesi, sağlık problemleri sebebiyle sindirim fonksiyonlarını düzgün bir şekilde gerçekleştiremeyen kişiler için güvenli bir beslenme yöntemidir.

Bu uygulamanın kullanımı, disfaji (tipik amyotrofik lateral skleroz) yaşayan insanlarda çok yaygındır. Bu durumu yaşayanlar, bolusu (çiğnerken ağızda oluşan top benzeri bir gıda ve tükürük karışımı) yutmada zorluk çeken insanlardır. Bu durum, felç geçirmiş veya başka bir nörolojik hasar görmüş kişilerde de yaygın olarak görülür.

Perkütan endoskopik gastrostomiyi, nazogastrik tüp (burundan girerek mideye ulaşan tüp) ile karşılaştırırsak, PEG’in avantajı daha fazladır. Olası komplikasyonlar PEG’de daha az görülür.

Ek olarak, sindirim sistemi yolundan kaçınmak, kişisel emniyeti artırır. Ayrıca, PEG’in görünmez olması hastanın psikolojik durumunu da iyileştirir. Bu özellikle nazogastrik tüpün estetik görünüşünü düşünen genç hastalar için geçerlidir.

Beslenme Sondası Nasıl Yerleştirilir?

beslenme sondası

Daha önce de söylediğimiz gibi, prosedür çok basittir:

  • İlk olarak, hastaya damardan sakinleştirici verilir. Daha sonra, doktorlar endoskopi sonuçlarına göre karnın içinde uygun bir bölge bulur ve dikkatlice dezenfekte eder.
  • Daha sonra, bölgeye lokal anestezi uygulanır ve karna bir kesik açılır. Bu küçük kesik yaklaşık 1,3 cm civarındadır. Bu nedenle, iyileşme hızlıdır ve yan etki riski de çok azdır.
  • Daha sonra, doktorlar endoskop telini kılavuz olarak kullanarak mideye bir anjiyokat yerleştirir (Anjiyokat, mideye nüfuz edebilen ve organın içine ulaşabilen bir çeşit içi boş iğnedir.)
  • Son olarak, teli hastanın ağzına sürükleyerek endoskopu çıkarırlar. Tüpü de karından çıkacak şekilde yerleştirirler. Ek güvenlik için üreticiler, tüpün hareket etmesini önlemek için şişirilebilir bir balon da koyar. Böylece kolayca sabitlenebilir ve üzeri örtülebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hassas Mideler İçin 10 Güvenli Yiyecek

Beslenme Sondası Ne Zaman Değiştirilir?

Perkütan endoskopik gastrostomi oldukça güvenli bir prosedürdür. Yine de, uzun süreli enteral beslenme gereken bazı hastalarda çıkartılmasını gerektirecek bazı komplikasyonlar oluşabilir.

Bu uygulamanın en yaygın komplikasyonu enfeksiyondur. Karın duvarındaki kesikten veya tüpten kaynaklanan bir enfeksiyon oluşabilir. Bu durumlarda, enfeksiyonu ortadan kaldırmak için beslenme sondasını çıkartmak ve antibiyotik uygulamaya başlamak şarttır. Yoksa, septik şok yaşanabilir.

Bu yazımızı da keşfedin: Akut Koroner Sendrom (AKS)

Nasıl Değiştirilir?

Enfeksiyon, beslenme sondasının değiştirilmesini gerektiren en yaygın sebeptir.

  • Öncelikle, çalışacağınız bölgeyi sterilize ve dezenfekte edin. Sonra, beslenme mekanizmasının bağlantısını koparın.
  • Ardından, tüp balonunun düzgün şekilde yerinde olduğundan ve çalıştığından emin olun. Bunun için, balonu şişirmek için valften sterilize su koyun. Doğru şişiyorsa ve sızıntı yoksa, bu işlevsel olduğu anlamına gelmektedir.
  • Tüpün olduğu deliğin etrafındaki alanı dikkatlice temizleyin ve gastrostomiyi tutan balonu söndürdüğünüzden emin olun. Tüp artık çalışmaz hale gelirse ve onu oradan ayırırsanız, karnınızı diğer elinizle tutarken bir elinizle sıkıca çekerek çıkarabilirsiniz.
  • Ardından, yeni tüpü aynı gastrostomi deliğinden sokun. İdeal olanı, tüpü yerleştirmeyi kolaylaştırmak için karna dik bir açı yapmasıdır.
  • Son olarak, yeni tüp yerine oturana kadar balonu şişirin ve mide duvarına dayanana kadar dikkatlice çekin.
  • Herhangi bir enfeksiyon durumunu önlemek için her zaman bu işlemin sonunda dezenfekte edin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.