Betain Adlı Besin Maddesinin Özellikleri ve Faydaları
Bazen doktorlardan vücudumuzun düzgün çalışması için belirli besin maddelerine ihtiyaç duyduğumuz uyarısını alırız. Ayrıca doktorlar sağlık problemlerinden kaçınmamız için bazı alışkanlıklar edinmemizi ve belirli bir beslenme düzenini takip etmemizi de tavsiye ederler. Bu tarz konuşmalarda “betain adlı besin maddesinin” lafı geçtiği olmuştur.
Fakat genelde doktorların bize dediklerinin yarısını anlarız. Betain adlı besin maddesinin faydalarını öğrenmek için bu yazımızı okuyun. Bu yazımızda, betainin vücudunuza yaptıklarını açıklamak için elimizden geleni yapacağız.
Betain Nedir?
Betain adlı besin maddesi doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Betain vücudumuza hidrolik asit sağlar ve B12 vitamini, kalsiyum ve demir emilimi için gereklidir.
Betain temel olarak, denge bozucu riskler meydana geldiğinde; metillerin her organda kullanılabilmesi için vücutta dağıtılmasını sağlar.
Betain Açısından Zengin Gıdalar
- Pancar: Pancar en iyi betain kaynaklarından biridir. Hatta bu sebze ismini betainden almıştır.
- Balık
- Ispanak
- Brokoli
- Sebzeler
Bunu da okuyun: Daha Sağlıklı Olmak İçin 5 Pancar Tarifi
Betain Ne İşe Yarar?
Nasıl çalıştığını anlamak zor olabilir, bunun için birkaç özet noktaya değinmek istiyoruz:
Homosistein Seviyelerini Düzenler
Betain homosistein seviyelerinin düzenlenmesi ve düşürülmesine yardımcı olur. Vücudunuzda çok fazla homosistein bulunmasından kaynaklanan hastalıkların önlenmesinden sorumludur. Homosistein gerekli olsa da, herhangi bir probleme yol açmaması için düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer vücudunuzda çok fazla homosistein varsa, kalp krizine, Alzheimer’a, kan pıhtılarına ya da felce yol açabilir.
Betain Ciğerinizin Sağlıklı Kalmasını Sağlar
Bu aminoasit, yağı ayrıştırmak ve karaciğeri mevcut hale getirmek için metillere bağlandığında lipofil olarak görev alır. Bu, karaciğer yağlanmasını önler. Bazı durumlarda betain hasta organların tedavisinde kullanılır. Bahsi geçen işlevlerin yanı sıra betain adlı besin maddesi:
- Midede proteinlerin parçalanması için gerekli olan hidrolik asidi üretmesi sebebiyle sindirime katkıda bulunur.
- Hücre içindeki su dengesini sağlayarak hücre dehidrasyonunu önler. Vücutta ihtiyaç duyulan sıvının aktarılmasına yardımcı olur.
- Kreatin sentezine katılır ve kas gelişimini güçlendirir.
Betainin Faydaları
Yukarıda açıkladığımız her bir işlev sağlık açısından pek çok fayda sağlamaktadır. Vücudunda yeteri kadar bu besin maddesinden bulunan kişilerin:
- Sindirim sistemi problemi yaşama riskleri daha azdır. İyi bir sindirim için gerekli olan asit seviyesini düzenleyebilirler.
- Daha az yağa sahiptirler ve bu sayede karaciğerleri daha sağlıklıdır. Karaciğer etrafındaki yağ fazlalıkları ile savaşabilirler.
- Metiller sayesinde daha sağlıklı damarlara ve daha sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme sahiptirler. Kanları daha serbest şekilde akar.
- Kas dayanıklılıkları ve kuvvetleri daha fazladır. Daha fazla nitrik oksite sahip oldukları için, fiziksel faaliyetler esnasında daha dayanıklıdırlar.
Çoğu sporcu bu besin takviyesini alır. Bu besin maddesinden çok fazla insan bahsetmese de, betain vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olur.
Gördüğünüz üzere, günlük rutinde bu maddeye ihtiyaç duyarsınız ve bu madde bazı rahatsızlıkların oluşmasına engel olur. Doğal olarak üretilen ve gıdalarla alınan betainin yanı sıra betain takviyesi de alabilirsiniz.
Alınması gereken miktar insandan insana değişir ve yan etkilerin görülmemesi için her hastanın doktorunun tavsiyelerine uyması gerekir.
Betain Takviyesinin Yan Etkileri
Bazı uzmanlar farklı sağlık problemlerine müdahale etmek için betain içeren ilaçlar verirler. Tüm kimyasallarda olduğu gibi, betainin de aklınızda bulundurmanız gereken bazı yan etkileri vardır. Aşağıdaki yan etkilerden birini yaşarsanız doktorunuza başvurun:
- Bulantı
- Vücut kokusunda değişiklik
- Bayılacak gibi hissetme
- Kas zayıflığı
- Görmede bozukluk
- Hafıza sorunları
- Motor zorlukları
Bu yan etkilerden bazıları betain tedavisi gören kişilerde beyin ödemi olduğunu ortaya çıkarır. Bu yüzden, betain kullanılmasının bırakılması ve uygun testlerin yapılması önerilir.
50 yaşından sonra betain üretimi azalır. Farkındalığın artırılması ve beslenmenize betain açısından zengin gıdalar eklemeniz organik bir denge yaratmanızı sağlayacaktır. Ayrıca kimyasal betain inkorporasyonunu analiz etmek için hastaneye de gidebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ueland, P. M. (2011, February). Choline and betaine in health and disease. Journal of Inherited Metabolic Disease. https://doi.org/10.1007/s10545-010-9088-4
- Frackman, B. S., Kobs, G., Simpson, D., Storts, D., & Corporation, P. (1998). Betaine and DMSO : Enhancing Agents for PCR. Promega Notes, 65(65), 9–12. Retrieved from http://taq.ch/pnotes/65/6921_27/6921_27_core.pdf
- Craig, S. A. S. (2004, September). Betaine in human nutrition. American Journal of Clinical Nutrition.