Bir Narsist İle Çıktığınızı Gösteren 10 İşaret

Narsist bir partner, sonunda kendinizi aşağı derecedeymiş gibi hissetmenize yol açacaktır. Kendinizi suçlu, küçük görülmüş ve küçümsenmiş gibi hissetmenize neden olabilirler. 
Bir Narsist İle Çıktığınızı Gösteren 10 İşaret

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Belki de ilişkinizde kendinizi rahatsız hissetmenize neden olan bazı işaretler vardır. Ancak henüz canınızı sıkan şeyin ne olduğunu tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Partneriniz kendisinden ve sorunlarından çok bahsediyor, kendisinin idealize edilmiş bir halini yansıtıyorsa, bir narsist ile çıkıyor olabilirsiniz.

Bu yazıda uyarı işaretlerinin bazılarından ve neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Narsist Kişilik Bozukluğu

Psikolog Stephen Johnson’a göre, erken aldığı hasarlara bir tepki olarak gerçek öz-anlatımını gömen ve bunun yerine yüksek derecede gelişmiş, telafi edici yanıltıcı bir öz-anlatım koyan kişiye narsist denir.

Bu nedenle, kendisine aşık biri olarak çizilen geleneksel narsist imajı, gerçek narsiste karşılık gelen bir imaj değildir.

Tersine narsist kendisine aşık değildir. Aksine kendi kendine inşa ettiği idealize edilmiş imaja aşıktır. Aslında derinden yaralıdır, özsaygısı düşüktür ve gerçekle yüzleşmek yerine idealize ettiği halinin ardına gizlenir.

Bir narsistle başa çıkmak kolay değildir. Hatta kendilerini üstün hissetme ihtiyaçları, başkalarını daha da küçümsemelerine ve onlara daha az değer vermelerine neden olabilir.

Aşağıda narsistlerin tipik davranışlarından bazılarını ve özellikle de bir narsist ile çıkıyorsanız bu davranışlarla ilgili ne yapabileceğinizi anlatacağız.

Bir Narsist İle Çıktığınızı Gösteren 10 İşaret

1. Sohbetler bitmek bilmeyen monologlar gibidir.

konuşan çift

Narsistler her zaman sohbetin merkezindedirler.

Bir narsist ile sohbet etmek, sıkıcı ve sinir bozucu bir deneyim olabilir. Bunun sebebi, aslında, narsist bireyin “sohbet etmemesi” yalnızca bitmek bilmeyen sıkıcı bir monoloğu sürdürmesidir. Fikir ve görüş alışverişi yapmadıkları için hiçbir zaman diyalog kurmazlar.

Onunla birlikte sahneye çıkmak isteseniz bile, ona katılmanıza izin vermezler. Sizi “İyi de”, “İşte bu yüzden” veya “Ama” gibi kelimelerle bölerler. Bunun nedeni bir narsistin genellikle her şeyi bildiğine inanmasıdır. Fikirlerinizi ifade etmeyi başarırsanız sizi görmezden gelecek veya düzelteceklerdir.

Bu nedenle, bir narsistle sohbet etmeye çalıştıktan sonra sinirinizin bozulması normaldir.

2. Tüm sohbetler onların etrafında döner.

Sohbetin konusu her zaman onlara döner. Hatta, daha fazla kişiyle birlikte yapılan sohbetlerde bile, narsist kişi, ya sohbeti kendisine getirmeye çalışacaktır ya da göklere çıkardığı veya arzuladığı bir objeden bahsedilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle başkalarına saygı duymadan sürekli sohbeti bölüp söz almaya çalışan kişiler narsistlerdir.

Üstelik yalnızca başkalarını dinlememekle kalmaz aynı zamanda onları görmezden gelir ve herhangi bir toplantıyı kendi tekelleri altına almaya çalışırlar. Bu nedenle eğer partneriniz bir narsistse kendini küçük görülmüş veya alçaltılmış hissetmeniz normaldir.

3. Kuralları bozmayı severler.

Bir narsist kendini farklı ve üstün hissetme ihtiyacı duyar. Bu nedenle narsistlerin kuralları bozmaktan hoşlanması sık rastlanan bir şeydir. Buna trafik kurallarına uymamak, ofisteki eşyaları eve götürmek gibi örnekler verilebilir.

Bu davranışlar onların kendilerini kanunların, kuralların ve toplumun üzerindeymiş gibi hissetmelerini sağlar. Üstün olduklarını hisseder ve ne yaparlarsa yapsınlar yakalarını kurtarabileceklerine inanırlar.

4. Partneriniz sınırlara saygı duymuyorsa, bir narsist ile çıkıyorsunuz.

parmaklar aşağılanmış hisseden kadın

Bir narsist, yalnızca kendi ihtiyaçlarını umursar ve başkalarının ihtiyaçlarına saygı duymaz.

Kendilerini üstün hissettikleri için siz her zaman onların altında olacaksınız. Bu nedenle narsistler, partnerlerinin ihtiyaçlarına ne saygı duyarlar ne de o ihtiyaçları karşılarlar. Onların tek önceliği kendileridir.

Hiç ona borç verip geri alamadığınız oldu mu? Hislerinizi veya başarılarınızı baltalıyorlar mı? Sizi, kendi kendinize vakit geçirmek için sağlıklı bir boşluk ve zaman yaratmaktan vazgeçirmeye mi çalışıyor?

Eğer durum böyleyse bir narsist ile çıkıyor olabilirsiniz.

5. Bir narsistle çıktığınızda, kendileriyle ilgili farklı bir imaj yansıtırlar.

Bir narsistin temel özelliği budur. Süslenip püslenmek için çok fazla zaman harcamaları gerektiğini hissedebilirler çünkü başkalarını etkilemek zorundadırlar. Ayrıca başkalarının önünde normal bir şekilde, “Bak bu benim üzerimde ne güzel durdur” veya “Ben çok özelim” gibi şeyler söyleyerek kendilerine iltifat ederler.

Başkalarını, kendilerinin hayranlık duyulmaya değer olduğuna inandırmaları gerektiğini düşünürler. Ancak aslında öz saygıları düşük olan derin bir şekilde özgüvensiz olan insanlardır.

6. Sizin dünyanızın merkezinde olmaları gerektiğine inanırlar.

Sizin ihtiyaçlarınızın onlarınkinden daha az önemli olması bir yana, bir narsist sizden önce onun ihtiyaçlarını karşılamanızı bekler. Bir narsist bir ilişkideki en önemli partner olduğuna inanır. Bu nedenle, sizin ihtiyaçlarınızın ve yapmanız gerekenler ne olursa olsun, her zaman dikkatinizin onda olmasını isteyecektir.

7. İlk başta çekici görünürler.

konuşan çift üzgün kadın narsist

Başlarda kendileriyle ilgili sundukları imaj partiye hayat veren çekici kişi imajıdır. Ancak gerçek kimlikleri eninde sonunda ortaya çıkar.

Sizi kazanmaya çalıştıkları dönemde gözünüze çekici görünebilirler. Karizmatik, ikna edici, çekici ve düşünceli olduklarına inanmışsınızdır. Ancak ilişki ilerledikçe ve artık sizi kazanmakla ilgilenmediklerinde bir şeylerin bittiğini hissedersiniz.

Bir narsist her şeyde en iyi olan kişi olmak ister. Yani mükemmel olmak zorundadırlar. Bir kere oyundan sıkıldılar mı işte o zaman işler değişir.

8. Kendilerini bir kahraman gibi gösteriyor olabilirler.

Üstün hissettikleri için kendileriyle ilgili idealize edilmiş bir imaj inşa ederler. Genellikle kendilerini bir kahraman olarak, sanki başkalarından aşırı üstün ve aşırı sıradışı biriymiş gibi sunarlar.

Bu nedenle sizin onlarsız bir hiç olduğunuza gerçekten inanıyor olabilirler.

9. Bazı narsistler kendilerini kurbanmış gibi gösterirler.

Narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin dikkat çekmek için kullandıkları etkili yöntemlerden biri kendilerini kurbanmış gibi göstermeleridir. Böylece kendi ihtiyaçlarınızı unutup ona odaklanmanızı sağlarlar. Baştan itibaren amaçları budur.

Ancak bu, herhangi bir zamanda da gerçekleşebilir. Bir narsist, ona istediği gibi davranmadığınızda, bu konuda kendinizi suçlu hissetmenizi sağlayabilir.

10. Manipülatif davranırlar.

Narsistler için diğer insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilecekleri bir araçtan başka bir şey değildirler. Örneğin yalnızca başkalarına gösteriş yapmak veya kendi ihtiyaçlarının karşılanacağından emin olmak için fiziksel açıdan güzel görünen veya zengin olan bir partner seçebilirler.

Bir Narsist İle Çıkıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Bir şeylerin değişmesini istiyorsanız daha iddialı olmalısınız. İşte bu nedenle şu şekilde davranmalısınız:

  • Yardıma ihtiyaçları olduğunu kabul edin. İlişkiyi devam ettirmek istiyorsanız, derinlerde bir yerde, narsistlerin öz saygısı düşük özgüvensiz insanlar olduğunu anlamalısınız.
  • Terapiye gitmeleri için onları teşvik edin. Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca etrafındakilerin hayat kalitesine değil, kişinin kendi hayat kalitesine de ciddi şekilde zarar verecek bir durumdur.
  • İyi bir psikolojik terapi, bu kişilerin en başta bu bozukluğa yol açan yaralarını onarmalarına yardımcı olmak ve böylece iyileştirmek veya ileride oluşabilecek sorunların önüne geçmek için en iyi yoldur.
  • Terapi alın. Terapiye gitmeleri için onları teşvik etmenin yanında, sadık kalmak istediğiniz bir ilişki içindeyseniz, siz de yardım almalısınız. Terapide, ilişkideyken kendinize nasıl daha iyi bakabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
  • Onlara davranışlarının sizin canınızı sıktığını gösterin. Onlarla sohbet edememek, kendi ihtiyaçların her zaman sizin ihtiyaçlarınızın önüne koymaları gibi sizi kızdıran şeyleri anlamalarını sağlamalısınız. Onlara sizin de önemli olduğunuzu, ihtiyaçlarınızın ve isteklerinizin olduğunu söyleyin.
  • Pozitif kalın. Onlara sizin de önemli olduğunuzu açıklarken bile, davranışlarının sizi kızdırdığıyla ilgili bir şüpheye kapılmalarına izin vermemelisiniz. Onlara karşı gerçekten kızgın olduğunuzu belli ederseniz, istemeden üstün olduklarını yeniden onaylıyor olabilirsiniz. Bunun yerine tüm bunları sakince açıklayın ve uygun sınırlar koyun.
  • Odaklanın. Narsistler onların hedeflerinin daha önemli olduğunu size göstermeye çalışsalar da, kendi hedefleriniz olduğunu unutmayın. Kapılıp gitmeyin. Sizin de kişiliğiniz, ihtiyaçlarınız, hedefleriniz ve hayalleriniz var, bunu unutmayın.

Bu işaretlerden bazıları size tanıdık geldi mi? Eğer geldiyse hemen harekete geçin! İster kendinizi kötü hissettiğiniz için ilişkiyi bitirmeye karar verin, ister sürdürmeye, partneriniz kadar önemli olduğunuzu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
  • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
  • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
  • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
  • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.