Bitki Bakımı: Yeniden Dikerken Bunları Unutmayın
Bir bitkiyi yeniden dikmek kolay görünüyor olabilir. Ancak söz konusu bitki bakımı olduğunda aklınızdan çıkarmamanız gereken birkaç önemli nokta vardır.
Bir bitkiyi yeniden dikmenin o bitki için doğal bir şey olmadığını unutmayın. Saksısını veya yerini değiştirmek onun için zararlı olabilir. Bildiğiniz gibi doğal ortamlarında bitkilerin yeri hiçbir zaman değişmez.
Bu yüzden bir bitkiyi yeniden dikmek onun için büyük bir değişikliktir ve iyi bir şekilde yapılmazsa bitkiyi çok büyük ölçüde zayıflatabilir. Bazı durumlarda bitki bu durumdan çok etkilenip ölebilir. Bitkilerinizi en iyi şekilde nasıl yeniden dikebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Bitki Bakımı: Bitkileri Yeniden Dikmek İçin İpuçları
Mevsim
Bazı mevsimler bitkileri yeniden dikmek için diğerlerine göre daha avantajlıdır. Doğru mevsimi seçmek bitkinin yeni ortamına daha hızlı adapte olmasına yardım edebilir.
Yeni alınmış bir bitkiyi yeniden dikmek için, ister bir saksıya ister toprağa dikiyor olun, hangi mevsim olduğunun önemi yoktur. Yeni satın alınmış bitkileri yeniden dikmek, bitkiye çok zarar verilmediği sürece, yılın her mevsimi yapılabilir. Bu bitkiler hemen yeniden dikilebilirler.
Tersine topraktan alınmış bir bitkiyi bir saksıya yeniden dikecekseniz mevsimin ne olduğu önemlidir. Bunun sebebi, bu sürecinin köklere de zarar verebilmesidir. Bu nedenle bitkinin vejetatif aktivitesi en aza inene kadar beklemek en iyisidir. Dolayısıyla kış mevsimi bu işlem için en uygun zamandır.
Ancak bitkiyi saksıdan yere naklediyorsanız sulamayı hesaba katmalısınız. Bu yüzden bu işlemi yaz mevsiminde yapmak en iyisidir. Böylece bitkinin daha fazla su alacağı kesinleşmiş olur. Aksi takdirde kolayca kuruyacaktır.
Bunu da okuyun: Balkonlar İçin İdeal 5 Çiçek Türü
Bitki bakımı ve saksı türü
Bir bitkiyi naklederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de saksıyı iyi bir şekilde seçmektir. Çok küçük ya da çok büyük bir saksı bitkiye zarar verebilir. Çok küçük boydaki saksılarda köklerin gelişmesi ve genişlemesi için yeterince yer yoktur. Boyu çok büyük olan saksılar ise bitkinin yeterli su almasını engellerler.
Bu yüzden bitkinin gelişimini gözlemlemek ve sağlıklı bir şekilde büyümesine izin verecek saksıyı seçmek gerekir. Bunun için saksıda bitkiye göre, birkaç santimetre fazla derinlik ve genişlik olmalıdır. Şunu da unutmayın; bitki hala büyüyorsa ve büyümeye de devam edecekse yeniden nakledilmesi gerekebilir.
Saksının malzemesinin ne olması gerektiğine gelince, hem kilden yapılan saksıların hem de plastik olanların kendilerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Plastik saksılar çok hafif ve ucuzdurlar. Bu nedenle ekonomiktirler ve taşınmaları da kolaydır.
Plastik saksıların dezavantajlarından biri zamanla güneşin plastiği zayıflatması ve bu saksıların çatlamaya veya kırılmaya meyilli hale gelmeleridir. Bir başka sorun da plastiğin gözenekli bir malzeme olmamasıdır. Bu da bitkinin kök sistemini etkileyebilir.
Kil saksılar oldukça dayanıklıdırlar ve köklerin düzgün bir şekilde gelişmesine de izin verirler. Ayrıca hiç şüphesiz plastik saksılardan daha güzel görünürler. Ancak daha pahalıdırlar ve düştüklerinde ya da bir şey onlara çarptığında kırılırlar.
Bitkinin çıkarılması
Bitkinin çıkarılması ve yeniden dikilmesi hiç şüphesiz en hassas anlardır.
Bitkinin çıkarılması, özellikle de bir saksıdan diğerine aktarılıyorsa, yeniden dikme işleminin en hassas kısmıdır. Bitkiyi çok dikkatli bir şekilde saksıdan çıkarmalısınız ki bitkinin toprakla buluştuğu temeli dağılmasın. Eğer temel kısmı dağılırsa bitki, yeni ortamına adapte olmakta daha çok zorlanacaktır.
Sulama da yeniden dikme işleminin çok önemli kısımlarından biridir. Toprak bir kere ıslanınca, saksının topraktan ayrılmasına yardımcı olmak için ona vurun. Son olarak gövdesini veya sapını kullanarak bitkiyi dikkatli bir şekilde çıkarın.
Bitkinin yeni yerine yerleştirilmesi
Bitkiyi yeni saksısına koyarken, saksının ortasında yer aldığından emin olmak önemlidir. Ne çok yüksekte ne çok alçakta ne de kenardan çok uzakta olmalıdır. Son olarak yumruğunuzla baskı uygulayarak bölgeyi yüzey toprağıyla doldurun ki toprak sıkı bir şekilde kalabilsin.
Bitkinizin ihtiyaçlarına göre yüzey toprağını önceden hazırlamanız önemlidir. Bu, aynı zamanda bitkinin yeni ortamına adapte olmasına ve sağlıklı yaşamak için ihtiyacı olan besinleri almasına da yardımcı olacaktır.