Saksı Bitkilerinin Yapraklarını Temizlemek için İpuçları

Evdeki bitkilerinizin yapraklarını hiç temizlediniz mi? Temizlemelisiniz; çünkü bitkilerinizin büyümesini engelleyen faktör bu olabilir.
Saksı Bitkilerinin Yapraklarını Temizlemek için İpuçları

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Ev temizliği en küçük çatlaklara ve kuytu alanlara, hatta bitkilere bile erişmelidir. Evdeki saksı bitkilerinin yapraklarını temizlemek için sadece birkaç basit adımı takip etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? 

Saksı bitkilerinin yaprakları nasıl temizlenir? Güzel bir iç mekan bahçesine ve eviniz için her zaman istediğiniz renklere sahip olmak istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Saksı bitkilerinin yapraklarını temizlemek önemli midir?

Evet, çok önemlidir. Saksı bitkilerinin yapraklarını temiz ve sağlıklı tutmak bitkilerin nefes almasına yardımcı olur. Havadaki toz ya da zehirli maddeler yapraklarda birikebilir ve bitkilerin aldığı ışık miktarını önemli ölçüde azaltabilir.

Hepinizin de bildiği gibi daha az güneş ışığı, daha az klorofil anlamına gelir; bu da hasta bir bitkiye sahip olmakla sonuçlanır. Durum bu noktaya ulaşırsa, bitki sadece sararmaya başlamakla kalmaz; aynı zamanda büyümeye bir son verir ve ölebilir.

pencere önünde saksı bitkisi

Bu nedenle, yağmur aracılığıyla doğal yollarla arınamayan saksı bitkilerinin yapraklarını temizlemek çok önemlidir. Bu bitkileri her ay en az iki kez temizlemeniz önerilir.

Daha fazlasını öğrenmek isterseniz bu makaleyi de ziyaret edin: Mutfak ve Banyodaki Kokuyu Engellemek İçin Evinizde Yapabilecekleriniz

İç mekan bitkilerinin yapraklarının temizliği için yöntemler

1. Birincil kaynak olarak su

Tabii ki; suyu, yaprakları temizlemek adına ideal bir kaynak olarak düşünmek için bu konuda uzman olmanız gerekmez. Bitkinizi duşa sokmayı ve hafifçe ılık suyla yıkamayı deneyebilirsiniz.

Bunu yaparak, bitkinizi yapraklarına zarar verebilecek yoğun bir akıma maruz bırakmak yerine, yumuşak su damlaları aracılığıyla temizleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise hortum ya da sprey şişe kullanmaktır.

Bitkinizi çok kirli buluyorsanız; bir litre suya biraz duş jeli ekleyebilirsiniz. Ardından, bitkinin yapraklarını bu su ile nazikçe yıkayın ve temiz su ile durulayın. Sabunlu su öneren insanlar bitkinin alt kısmının üzerini örterek ya da bitkiyi hafifçe yana yatırarak karışımın sadece yapraklara ulaşmasını öneriyor.

2. Doğal parlatıcı

Bitkilere bakım yaparken doğal bir parlatıcı kullanmak etkili olacaktır; ancak bu yöntem kıvrık yaprakları ya da küçük kılları olan bitkilerde kullanılmamalıdır.

Daha güçlü bir parlaklık elde etmek adına yaprakları nazikçe silmek için sünger ve sabunlu su kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra zeytinyağı kullanmayı da deneyebilirsiniz. Her iki seçenek de saksı bitkilerinize güzel bir parlaklık verecektir.

3. Bitkilerin yapraklarını süt ya da bira ile temizleyin

İnanması her ne kadar zor olsa da, süt sağlıklı görünen bir bitki elde etmek için mükemmel bir üründür. Bir temizlik bezini süt ile ıslatın ve temizlemek istediğiniz yaprakları silin. Sonucunu anında fark edeceksiniz. Süt yerine biraz bira da kullanabilirsiniz.

bir sürahi ve bardak süt

4. Temiz bitkiler için muz kabuğu

Saksı bitkilerinin yapraklarını muz kabuğunun iç kısmı ile silmek, onları temiz ve ışıltılı bir hale getirir. Tıpkı süt gibi, bitkinin görünüşünde hızlı bir iyileşme görürsünüz; yapraklar daha yeşil ve parlak bir hal alacaktır.

5. Bitkilerinizi diş fırçası ile temizleyin

Yukarıda verilen ikinci yöntemde, kadifemsi yapraklara sahip ya da küçük tüyleri olan bitkiler konusunda sizi uyardık. Bu tür bitkileri temizlemek için eski bir diş fırçasını kullanabilirsiniz.

Bu yöntem çok basittir: Yaprağı bir elin avuç içine alın ve diş fırçası ile hafifçe fırçalayın. Yaprağın dip kısmından başlayın ve dikkatlice ucuna doğru ilerleyin. Diş fırçasını her seferinde bir kez durulayın ve yaprakları temizlemeden önce fırçanın tamamen kuruduğundan emin olun.

Temizlemek için kullanabileceğiniz diğer nesneler arasında yumuşak kıllı boya fırçaları ya da pipo temizleyiciler de vardır. Bunlara ek olarak, diğer yaprakların üzerinde bulunan tozu temizlemek için bir bitkinin kendi yaprağını bile kullanabilirsiniz.

Diğer öneriler

Bir bitkinin yapraklarını temizlemenin ötesinde başka şekillerde de onlara özen göstermeniz gerekir. Çok önemli olabilecek bir örnek, bitkinin sağlıksız kısımlarını ortadan kaldırmak olacaktır.

Eğer bir bitki solmuş, kurumuş, sararmış ya da zayıflamış yapraklara sahip ise, bunları koparmanız gerekir. Bu işlem, bitkinin sağlıklı olan parçalarını korumak ve büyütmek için elde ettiği tüm kaynakları bu kısımlara ayırmasına olanak sağlar.

Bakımını yapabilmek için söz konusu bitkinin özelliklerinin farkında olun. Örneğin, bazı bitkilerin yapraklarını ıslatmamak gerekir. Bunlara örnek olarak bazı kaktüsler ve etli gövdeli bitkiler verilebilir. Bu bitkileri su olmadan temizlemelisiniz.

Evde bulunan saksı bitkilerinin yapraklarını temizlemek sadece birkaç dakikanızı alacaktır. Bununla birlikte, bu işlem bitkilerin sağlığına inanılmaz fayda sağlar. Evinizi dekore etmek için saksı bitkilerini kullanıyorsanız, parlak ve sağlıklı olanlar mekanın atmosferini tamamen değiştirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.