"Biyonik Omurga" Felçlilerin Yürümesini Sağlıyor

Beyine ufak bir cihaz implant edilmesiyle felçli hastalar, bilinçaltı düşünceler aracılığıyla tekrar hareket edebiliyor.
"Biyonik Omurga" Felçlilerin Yürümesini Sağlıyor
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

Son yıllarda tıp ve teknoloji alanındaki “biyonik omurga” gibi sıradışı gelişmeler sayesinde, eskiden tedavi edilemediği düşünülen veya bir çözümü olmadığına inanılan rahatsızlıklara tedaviler ve çözümler üretiliyor. Bilim alanındaki gelişmeler sayesinde pek çok hastanın yaşam kalitesi arttı ve beklenen yaşam süresi uzadı.

Eskiden tedavi edilemeyeceğine inanılmış olsa da, bu buluşlar hastalara umut veriyor ve tedavilerin etkisi gün geçtikçe artıyor. Bu alandaki son gelişmelerden birisi, Avustralyalı araştırmacıların ürettiği, 2.5 santimden biraz büyük olan bir cihaz ve bu cihaz felçli veya protezli hastaların tekrar yürümesine yardımcı oluyor.

“Biyonik omurga” olarak adlandırılan bu ufak cihaz beynin yan tarafında bir damara implant ediliyor ve belden aşağısı felç hastalarda, bilinçaltı düşünceleri kullanarak hareket etme kabiliyetini geri kazandırıyor.

Şu da ilginizi çekebilir: Geçici İskemik Atak (Mini Felç) Nedir?

Gelecek vaad eden bir teknoloji

biyonik omurga

Bu ilginç cihazı yaratan araştırmacılar Melbourne Üniversitesi, Royal Melbourne Hastanesi ve Florey Nörobilim ve Akıl Sağlığı Enstitüsündenler. Cihazın çalışma prensibi, hasar görmüş sistem yerine, bedenin başka bir bağlantı üzerinden hareket edebilmesini sağlamak.

Yani bir kişiye bu cihaz implant edildiğinde, beyinleri bilinçaltı düşünceleri sayesinde hareket edebilir. Bu, hareket etmek için bilinçli şekilde bir çaba sarfetmeleri gerekmediği anlamına geliyor. Bu implant sayesinde, aynen herkes gibi, istedikleri şekilde hareket edebilecekler.

Biyonik omurga, boyuna açılan ufak bir kesikten kateter aracılığı ile yerleştiriliyor. Cihaz kan damarının içine girdikten sonra beynin istekli kas hareketlerini kontrol eden sinir impalslarının olduğu motor kortekse ulaşıyor.

Kateter çıkartıldıktan sonra, biyonik omurganın üzerindeki elektrotlar damarın duvarlarına yapışıyor ve sinyalleri direkt olarak motor kortekse iletiyor. Bu sinyaller hastanın omzuna impant edilen başka bir cihaza iletiliyorlar ve ardından da Bluetooth aracılığı ile hastanın biyonik implantına ulaşıyorlar.

Bu, bir hastanın hemen başarabileceği bir şey değil ancak araştırmacılar yeterince çalışma ve antrenman ile hastanın yavaş yavaş hareketlerini bilinçaltı ile kontrol edebileceğini söylüyorlar.

Bu yazımıza da bir göz atın: Stres Yüzünden Omurgamız Nasıl Değişir?

İnsanlarda ilk defa denenecek

Şu ana kadar cihaz sadece koyunlar üzerinde denendi ancak 2017 yılında insanlar üzerinde de denenmeye başlanacak. Austin Omurga Sağlığı Birimi tarafından 3 hasta seçildi ve ameliyat Avustralya Victoria, Melbourne Royal Hastanesinde gerçekleşecek.

İlk aşamada, belden aşağısı felçli hastalar seçildi ve bu tedaviye olan tepkileri ölçülecek. Hastanenin nöroloji bölümünün başı Terry O’Brien’a göre, bu gelişme biyonik teknoloji araştırması alanında mucizevi bir adım.

Melbourne Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik bölümünün baş araştırmacısı Dr. Nicholas Opie ise bunun basit ama ekstensif bir operasyon olduğunu söylüyor. Esas zorlu kısım, hastanın ameliyattan sonra biyonik uzuvlarını düşünceleri ile doğal bir şekilde hareket ettirmeyi öğrenmesi.

Bu tedavi, beyindeki zarar görmüş yolları iyileştirmiyor. Bunun yerine, sinyallerin gerekli yerlere ulaştırılması için yeni bir yol sunuyor. Doktorların açıkladığı üzere “hasarlı bölge atlanarak, sinyallerin gerekli yere ulaşmasını sağlayacak bir cihaz implant ediliyor”.

Bu felçli hastaların hareket etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış ilk reknolojik cihaz olmasa da, cihazı tasarlayan ekip hem sonuç hem de sunacağı fırsatlar açısından bu cihazın yeni bir çağ açacağını söylüyor.

Eğer insan testlerindeki sonuçlar olumlu olursa, bu tedavinin epilepsi, obsesif kompulsif bozukluk ve Parkinson hastalığı olan kişilerde de kullanılması bekleniyor. Bu teknoloji Nature Biotechnology‘de daha detaylı anlatılmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.