Böbrek Fonksiyonunu Doğal Olarak Geliştirecek 8 İpucu
Böbrekler, yetersiz beslenme, stres ve olumsuz duygular gibi faktörlerden etkilenebilen narin organlardır. Özellikle ailenizde ya da kendinizde böbrek problemi geçmişi varsa, ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak adına, bu organlara dikkat etmenizde yarar var.
Bu makalede, beslenme, doğal çözümler ve basit uygulamalar ile böbrek fonksiyonunu geliştirmenize yardımcı olacak 8 ipucunu sizler ile paylaşacağız.
Böbrek fonksiyonunu geliştirmek için ipuçları
1. Su için
Gün boyu su içmek, böbreklerinize bakmanın ve böbrek taşları, böbrek iltihabı ya da böbrek enfeksiyonu gibi durumları engellemenin en basit, en ucuz ve en doğal yoludur. Yine de, sudaki sodyum oranının az olduğuna dikkat edin. Aksi taktirde, yararından çok zararı olur.
- Günde en az 6 bardak su için. Bu oranı güne yayın, her zaman öğün aralarında ve özellikle aç karnına tüketmeye bakın.
2. Ne kadar tuz tükettiğinize dikkat edin
Günlük olarak az miktar tuz, rafine bir ürün olmadığı sürece sizin için yeterli olur (deniz, Himalaya tuzu vb ürünleri tercih edin). Buradaki sorun, önceden hazırlanmış yemeklerde ya da bir baharat olarak eğer çok fazla tuz tüketirseniz ortaya çıkar. Dondurulmuş ürünlerin içerdiği tuz salt sodyum klorür olduğu için, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri ve elementleri içermez.
- Eğer çok fazla tuz tüketirseniz, böbrekleriniz bu tuzu işlemek için daha çok su tutacak bu da vücudunuzdaki su dengesizliklerine yol açacaktır.
- Aynı zamanda, böbreğin yapısını oluşturan temel unsur olan nefronlara zaman içinde zarar vererek, kan basıncını arttırır.
3. Süt ve süt ürünleri tüketimini azaltın
Böbreklerinize zarar veren tek besin tuz değildir. Süt ve süt ürünleri de, idrar yolu ile vücudunuzdan kalsiyumun atılmasına sebep olur. Bu durum da, genetik yapınızdan ya da yeterli su içmediğinizden ötürü böbrek taşı riskini arttırabilir.
- Kalsiyum için süt ve süt ürünlerini tüketmeyi tercih eden insanların, bu ürünlerde bulunan kalsiyumun düzgün bir şekilde sindirilemediğini de bilmesi gerekir. Uzun vadede böbreklerinize zararı dokunabilir.
4. Şekeri azaltın
Akciğerleriniz ile beraber böbrekleriniz, vücudunuzun pH dengesini sağlamak ile görevlidir. Seker tüketimi, vücudunuzun asit seviyesini arttırarak, böbreklerine ek yük getirebilir.
- Her ne kadar, tuzu böbrek sorunlarının ana kaynağı olarak görsek de, şeker de bu organları olumsuz manada etkileyebilir.
- Şeker otu, Hindistan şekeri ya da panela gibi sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz.
5. Terleyin
Terlediğiniz her an, böbreklerinizin yükünü azaltırsınız. Terlemek, vücudunuzdan sıvıları ve zararlı maddeleri atmanın bir başka yoludur. Sonuç olarak terlemek, böbreklerinizi geliştirmek için harika bir yol olabilir.
Nasıl terlenir?
- Yüksek ya da orta seviye fiziksel ya da aralıklı egzersiz.
- Saunaya gitmek.
- Zencefil ya da kırmızı biber gibi baharatlı besinler tüketmek.
6. Böbrekleri temizleyin
Yılda bir ya da iki kez, özellikle mevsimler değiştiği zaman, vücudunuz için bir nevi detoks ya da temizlik yapmak iyi bir fikirdir. Bu sayede böbrekleriniz, bedeninizden zehirli maddeleri atacak ve karaciğer ve böbrekleriniz genel olarak geliştirecektir.
Bir böbrek detoksu için aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz:
- Sarımsak ve soğan çorbası.
- Armut, kereviz ve elmadan yapılan yeşil smoothie.
- Kara hindiba, dulavrat otu ve at kuyruğu çayı.
7. Korku ve böbrekleriniz
Olumsuz duygularda organların fonksiyonunu etkileyebilir. Öfke karaciğeri, üzülmek akciğerleri ve korku da böbrekleri etkiler. Profesyonel terapistler, cesaret ve olumlu bir bakış açısı ile hayata nasıl bakılacağını size gösterebilir.
8. Sıcağı kullanın
Karaciğer gibi, böbreklerde, lokal olarak etraflarına yerleştirilen sıcak bir su şişesinden ya da bir su torbasından yararlanabilirler. Eğer böbrek sorunlarınız varsa, böbreklerinize soğuğun gelmesini engellemek de çok önemli bir adımdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Benigni, A., Morigi, M., & Remuzzi, G. (2010). Kidney regeneration. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)60237-1
- Blaine, J., Chonchol, M., & Levi, M. (2015). Renal control of calcium, phosphate, and magnesium homeostasis. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. https://doi.org/10.2215/CJN.09750913
- U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Gerich, J. E. (2010). Role of the kidney in normal glucose homeostasis and in the hyperglycaemia of diabetes mellitus: Therapeutic implications. Diabetic Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1464-5491.2009.02894.x