Boğaz Ağrısı için 5 Ev Tedavisi
Boğaz ağrısı başta basit bir problem olabilir. Ancak, zamanla ciddi bir probleme dönüşebilir ve sıkıntı çekebilirsiniz. Bu durumu önlemek için, boğaz ağrısını gideren bir kaç ev tedavisi bilmeniz işe yarayabilir.
Boğaz ağrısı üzerinde çok fazla durulan bir sorun değildir. Ancak ufak tefek bir provokasyonla kendi “korku filminizin” başrol oyuncusu haline gelebilirsiniz. Geçmeyen bir boğaz ağrısı gerçekten dikkatinizi çekebilir.
Açıklaması çok basit olsa da belirtiler ve ağrı gerçek sorunlardır. Sebep olduğu ağrıya ek olarak, kaşıntı ve iltihaplanma yaşayabilirsiniz. Bazı dolaylı belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler, problemin altında yatan nedene ve bu problemi ne kadar çabuk tespit edebildiğinize bağlı olarak değişecektir.
Belirtilerden başı çekenler arasında:
- Ateş
- Baş ağrısı
- İltihap
- Kusma
Boğaz ağrısının sebepleri
Genel olarak, boğaz ağrısına sebep olan faktörler oldukça çeşitlidir. Bu yüzden, boğaz ağrısının sebebini kesin olarak belirleyebilmek için daha önce maruz kaldığınız hastalıkları veya durumları hatırlamanız gerekir.
En yaygın sebepleri:
- Bakteri
- Faranjit
- Sigara içmek
- Bademcik iltihabı
- Kirli hava soluma
- Gece ağızdan nefes almak
- Evcil hayvan tüyü
Bu yazımızı da okuyun: Bu 4 Kolay Öneri ile Sigarayı Bırakın
Boğaz ağrısı için ev tedavileri
Boğaz ağrısının sebeb olabileceği rahatsızlığı gidermeye yardımcı olmak için evde hazırlayabileceğiniz bir dizi doğal tedavi yöntemi bulunmaktadır.
1. Elma sirkesi
Bakteri, boğaz ağrısının başlıca sebeplerinden biri olabilir. Bu nedenle, amaç, mikroorganizmaların bu bölgede bulunmalarını önlemektir. Bunun için en mükemmel alternatif tedavi elma sirkesidir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kullanımı oldukça kolaydır.
Malzemeler
- 1 bardak ılık su (200 ml)
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi (10 ml)
- 1 yemek kaşığı tuz (10 gr)
Hazırlanışı
- Öncelikle, elma sirkesini ve tuzu bir bardak suya koyun ve iyice karıştırın.
- Bu karışımla en az 5 dakika gargara yapın.
2. Sarımsak
Sarımsağın olası tüm faydalarını sıralamak imkansızdır. kolay rastlanmayan özellikleri sayesinde sarımsağın sayısız faydası vardır. Sarımsak, şiddetli ve rahatsız edici boğaz ağrısını gidermek için mükemmel bir ev tedavisidir.
Bu baharatın faydaları, mikroplarla mücadeleye ve bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan ve allisin olarak bilinen bir bileşikten gelmektedir.
Malzemeler
- 1 diş sarımsak
Nasıl kullanılır
- Bu tedaviyi hazırlamanıza gerek yok. Sadece bir dış sarımsak alın ve ortadan ikiye kesin.
- Sarımsakları ağızınızın her iki tarafına yerleştirin ve etki etmesini bekleyin.
Bu yazımızı da okuyun: Cildi Arındırmak ve Canlandırmak için Sarımsaklı Maske Tarifi
3. Tarçın
Tarçın tek başına öğürmek refleksine sebep olabilir. Bununla birlikte, düzgün kullanırsanız, boğaz ağrısı tedavisinde yardımcı olabilir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı karabiber (10 gr)
- 1 yemek kaşığı toz tarçın (10 gr)
- 1 bardak su (200 ml)
Hazırlanışı
- Öncelikle, toz tarçını ve karabiberi bir bardak suda iyice karıştırın.
- Yaklaşık 1 dakika gargara yapın.
Not: Toz tarçınınız yoksa tarçın yağı da kullanabilirsiniz.
4. Papatya çayı
Bunlara ek olarak, papatya çayın başlıca özellikleri boğaz boğazını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bu çay, ağrı ve rahatsızlığı hafifleten kasları rahatlatması ile bilinir.
Papatya çayı aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel olarak da bilinir.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 yemek kaşığı papatya (10 gr)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
- 2 ya da 3 damla limon suyu
Hazırlanışı
- Papatyaları kaynar suya atın ve 10 dakika demlemeye bırakın.
- Suyunu süzün, balı ve limon suyunu ekledikten sonra için.
5. Bal
Bal, antibakteriyel özellikleri ile bilinen bir başka üründür. Sadece bir yemek kaşığı tükettiğinizde, boğazındaki rahatlamayı hissedeceksiniz – ağrı çekmiyorsanız bile.
Bal, farenks duvarlarını ve solunum yollarını temizlemeye yardımcı olur. Bu nedenle genellikle gribe benzer öksürük belirtilerini tedavi etmek için kullanılır.
Malzemeler
- 1 bardak su (200 ml)
- 2 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
- Suyu ısıtın, 2 yemek kaşığı balı ekleyin ve iyice karıştırın.
- Bu içeceği olabildiğince sıcak içmek en iyisidir. Günde 3 defa için.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pelucchi, C., Grigoryan, L., Galeone, C., Esposito, S., Huovinen, P., Little, P., & Verheij, T. (2012). Guideline for management of acute sore throat. Clinical Microbiology and Infection. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
- Chan, T. V. (2010). The patient with sore throat. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2010.06.001
- Shi, Y., Gu, R., Liu, C., Ni, J., & Wu, T. (2007). Chinese medicinal herbs for sore throat. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004877.pub2