Bozuk Balık Nasıl Anlaşılır?

Bozuk balık tüketmek gıda zehirlenmesine neden olabilir, bu sebeple balığınızın tazeliğini değerlendirirken son derece dikkatli olmak önemlidir.
Bozuk Balık Nasıl Anlaşılır?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Balık, besleyiciliği ve kolay sindirilmesiyle en önemli gıdalardan biridir. Balıkları daha uzun süre taze tutmak için günümüzde birçok koruma yöntemi bulunmaktadır. Fakat bu yöntemler bazen işe yaramaz. Bu nedenle bozuk balık tespit etmeyi öğrenmeniz gerekir.

Çoğu insan balık satın alırken kolaylık arar, filetosu çıkarılmış ve kafası alınmış balıklar ister. Bu balıkların taze olup olmadığını anlamadan onları yemek daha kolaydır çünkü genellikle balıkları donmuş şekilde satın alırsınız.

Bozuk balık nasıl anlaşılır?

marketten balık almak
  • Koku: Eğer ekşimiş bir koku varsa balığınız bozulmuş demektir; bazen amonyak gibi de kokabilir.
  • Deri: Pulları ve etinden kolaylıkla ayrılabilen, oldukça yumuşak bir derisi olacaktır.
  • Gözler: Çökmüş gözleri, kremamsı bir kornea tabakası ve sanki katarakt gibi gri göz bebekleri olacaktır.
  • Solungaçlar: Solungaçları başının arkasındadır, sararmış veya grileşmiştir.
  • İç organlar: Bu, bozulmadan ilk etkilenen bölgedir; balığın şişkin olduğunu veya esnek ya da çökük olduğunu fark edeceksiniz.

Taze mi?

balık pişirmek
  • Koku: Taze balık yosun ve deniz gibi kokar ve tüm besleyici maddelerini içerir.
  • Deri: Eğer tazeyse canlı bir rengi olacaktır, pulları da sert ve parlak olacaktır.
  • Gözler: Pörtlek gözleri olacaktır, parlayan siyah göz bebeklerine sahip olacaktır.
  • Solungaçlar: Solungaçlar, türüne bağlı olarak pembe veya kırmızı renkte, temiz, parlak ve balgamsız olacaktır.
  • İç Organlar: Eti sıkıdır ve kaygan değildir.

Beklenmedik sürprizleri engellemek için tüyolar

ayıklanmış balık

Çöpe atmanız gerekmemesi için marketten aldıktan sonra birkaç gün içinde pişirmenizi öneririz. Eğer bu mümkün değilse dondurabilirsiniz. Bu, daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Dondurarak balığın özelliklerini saklamasını ve gıda zehirlenmesi riskini engellemeyi garanti altına alırsınız.

Birkaç hafta boyunca evde değilseniz buzluktan çıkardığınız balığı yemenin riskli olduğunu söylemek gerek. Bunun sebebi de elektrik kesintisi olup olmadığını bilmemenizden ötürüdür, bu da düzgün bir biçimde donmadığı anlamına gelebilir.

Genel olarak dondurulmuş ürünler dondurulduktan sonra 2 günden uzun süre boyunca buzluğun dışında tutulmamalıdır. Tekrar dondurmak asla tavsiye edilmez. Eğer elektrik kesintisinden ötürü balıklarınızın buzunun çözüldüğünü fark ederseniz en güvenli seçenek onları çöpe atmaktır.

Soğutma ve dondurma daha fazla bakterinin üretilmesini engeller fakat bakterileri öldürmez. Sadece bozulma sürecini yavaşlatır.

Nem oranı

bozuk balık

Balık pişirdiğinizde etrafında donmuş sıvılar olup olmadığına veya kuru olup olmadığına bakmalısınız. Eğer torbada veya kapta sıvı varsa buzunun çözülmesine neden olan bir elektrik kesintisi olduğu anlamına gelebilir.

Eğer her şey yolunda gibi görünüyorsa da dikkatli olmalısınız. Buzunu çözün, inceleyin ve koklayın. Eğer kokusu ve görüntüsü normalse yiyebilirsiniz. Eğer değilse yemek çok iyi bir fikir olmayacaktır. Tuzlu suda avlanan bir balığın aynı gün içinde yenmemesi gerekir. İyice kurutun ve sonra buzdolabına koyun. Son olarak, ilk ısırığı aldığınızda taze olup olmadığını anlayacaksınız.

Ekşi veya asidik bir tadı yoksa sorun yoktur. Tadı size ters giden bir şeyler olup olmadığını söyleyecektir. Eğer her şey yolundaysa yiyebilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.