Daha Fazla Protein Almak için Tüketeceğiniz 7 Gıda
Protein alımı her beslenme planının en önemli bölümünden biridir. Bu nedenle daha fazla protein yemek çok önemlidir. Sonuçta, vücudunuzun birincil enerji kaynaklarından biri proteindir ve vücudunuzun çoklu sistemlerinde önemli bir rol oynar.
Üstelik, protein sağlıklı bir metabolizmanın vazgeçilmez bir yapı taşıdır ve kas kütlesi oluşumuna katkıda bulunur. Daha fazla protein yemek daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve bu da sürekli aç kalmadan kilo vermek için iyi bir yoldur.
Ayrıca güzellik alanında da başrolü oynar; saçınızı ve cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Hepsinden önemlisi, proteini birçok farklı yiyecek çeşidinde bulabilirsiniz; bu nedenle diyetinize düzenli olarak dahil etmek kolaydır. Aşağıda size 7 ilginç seçenek vereceğiz.
1. Daha fazla protein için parmesan peyniri
Parmesan peyniri, enerji seviyenizi artıracak ve sizi tok hissettirecek yüksek kaliteli bir proteinin önemli bir kaynağıdır. 100 gram başına 38 gram protein içermektedir.
Bu nedenle bu peynir vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. Bununla birlikte, yağ içerdiğini de unutmayın; bu nedenle az miktarda yemeye özen gösterin.
2. Kurutulmuş jambon
Kurutulmuş jambon, biraz protein almak için başka bir yol olsa da, normal miktarlarda yenmesi gerekir. 100 gramında 21 gram protein vardır ve diğer şarküteri etlerinden daha düşük yağ içerir.
3. Ton balığı
Ton balığı hem lezzetli hem de besleyicidir. Nispeten az kalori sağlayan oldukça güçlü bir protein kaynağıdır. İçerdiği omega 3 yağ asitleri ve minerallere ek olarak, 100 gram orkinos başına 21.5 gram protein içerir.
Ton balığını haftada en az 2 kez diyetinize eklemek protein alımınızın yanı sıra, iştahınızı kontrol etmenize ve iyi kalp ve kas sağlığınızı desteklemenize yardımcı olur.
4. Tavuk göğsü
Tavuk göğsü, normal diyetinize mükemmel bir ek olabilecek yağsız bir ettir. Kalorisi düşüktür ve 100 gramında 22 gram protein vardır. Her çeşit tavuk etinden protein alabiliyor olsak da, göğüs kısmı özellikle az yağ içerdiği için önerilir.
5. Soya
Soya kalori bakımından düşük ve besin maddeleri açısından yüksek olduğundan, kilo vermeye çalışıyorsanız şiddetle tavsiye edilmektedir. 100 gram soyada 30 gram protein vardır.
Yani diğer baklagillerden daha fazla protein içerir. Bununla birlikte, tiroid problemleriyle ilişkilendirildiği için, bir beslenme uzmanının denetimi altında ve orta derecede yenmesi gerekmektedir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Kilo alımına sebep olan hormonları kontrol etmenin 6 etkili yolu
6. Kuru yemişler
Badem ve diğer kuruyemişler, açlık krizlerini kontrol etmek için mükemmel bir seçimdir. 100 gramında 20 gram protein vardır. Ayrıca, omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra, antioksidanlar açısından da önemli bir kaynaktır.
Porsiyon miktarı ılımlı olduğu sürece her gün kuru yemiş tüketilebilir. Hatta, güvenle birkaç kilo vermek isteyen herkes için bir aperatif olarak mükemmel olacaktır.
7. Jelatin
Şu anda piyasada her türlü jelatin vardır. Bu yalnızca bütçeye uygun bir seçenek değil; aynı zamanda vücudunuza yüksek miktarda gerekli besin maddeleri de sağlar.
Her 100 gram jelatin 84 gram protein içerir ve bol miktarda vitamin ve mineral sağlar. Çok protein içerdiği için takviyelerde de bulunur. En iyi yanı çok fazla kalori içermemesi, kaslarınızın ve eklemlerin güçlü kalmasına yardımcı olmasıdır.
Jelatin saç veya cilt maskeleri yapmak için topikal olarak kullanılabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gıdaları ne sıklıkla yiyorsunuz? Proteinin beslenmede çok önemli bir yeri vardır; bu nedenle daha fazla yemeyi deneyin ve proteini diğer besin grupları ve besin maddeleriyle dengede tutmaya özen gösterin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jin Hur S., Jo C., Yoon Y., Youn Jeong J., Taik Lee K., Controversy on the correlation of red and processed meat consumption with colorectal cancer risk: an asian perspective. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (21): 3526-3537.
- Yan Z., Zhang X., Li C., Jiao S., Dong W., Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: a meta analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol, 2017. 24 (7): 735-747.