Horlamayı Azaltan 7 Yiyecek

Horluyor musunuz? Bu harika yiyeceklerden bazılarını beslenme alışkanlığınıza eklemeyi deneyin!
Horlamayı Azaltan 7 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bugünkü yazımızda horlamayı azaltan yiyeceklerden bahsedeceğiz. Horlamak, solunum yollarında meydana gelen bir zorlanmadan ya da tıkanıklıktan dolayı oluşan rahatsız edici bir sestir. Tekrarlanmasıyla uykuyu böldüğü ve dinlenmeyi engellediği için en sinir bozucu gece rahatsızlıklarından biri olarak nitelendirilir.

Horlamak çoğu durumda hafif derecede ya da geçici olsa da obstrüktif uyku apnesi yüzünden doktora gitmek zorunda kalan kişiler de vardır. Bu rahatsızlık, nefes almada 10 saniyeden fazla bir kesintiye sebep olan kuvvetli bir solunum güçlüğüdür.

Oksijen seviyemiz düştükçe horlayarak tekrar normal bir şekilde fakat yüksek sesle nefes alıp vermeye başlarız, bu da havanın dar bir solunum kanalından geçmeye çalıştığının göstergesidir. Birçok durumda tıbbi müdahale gerekeceği gibi bu sorunu önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacak bazı alışkanlıklar da vardır.

Örneğin bazı yiyecekler, solunum kanallarını rahatlatan ve uyurken horlamayı azaltan özelliklere ve besin maddelerine sahiptir. Aşağıda, bu soruna yardımcı olacak en iyi 7 yiyeceği sizinle paylaşmak istiyoruz.

1. Tofu

bir kase tofu

Tofu Doğu Asya’dan gelen bir yiyecektir. Sütten peynir yapımına benzer bir şekilde soya sütünü topaklaştırıp sıkıştırma işleminden geçirerek elde edilir. Yumuşak yapısı ve beyaz kremsi rengine ek olarak içeriğindeki yüksek besin değeri ve düşük kalorisiyle nitelendirilir.

Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı bir besin olarak bilinse de aynı zamanda devamlı horlamaya iyi gelecek bir tedavi yöntemidir. Bunun sebebi uyurken boğazı rahatlatması ve nefesinizin kesintisiz ve rahat olmasını sağlamasıdır.

2. Bal

İçeriğindeki önemli besin maddeleri ve doğal şekeriyle tercih edilen bal, uyku kalitesini etkileyen birçok rahatsızlıkla mücadele etmek ederek horlamayı azaltan harika bir besindir.

Boğazı ve solunum yollarını yumuşatmasıyla tıkanıklıktan kaynaklanan horlamayı engellemek için idealdir. Buna ek olarak, tüketildiğinde derin uykuyu ve onarımı destekleyen bir kimsayal olan melatonin üretimini teşvik eder.

3. Yağlı balık

yağlı balıkların horlamaya faydası

Yağlı balıkların her çeşidi yüksek miktarda antioksidan ve omega-3 yağ asidi içerir, böylece vücut tarafından emildiğinde sağlığa birçok yönden fayda sağlar. Haftada en az 2 kez bu tür balıkları tüketmek atardamarları temizler, fazla kolesterolü azaltır ve kardiyovasküler rahatsızlıkların oluşumunu önler.

Ayrıca, horlamayla baş etmeye çalışan kişiler için destekleyici bir besin kaynağıdır çünkü içeriğindeki doğal yağlar boğazdaki kasları gevşetir ve solunum güçlüklerini azaltır.

4. Sarımsak

Sarımsak emildikten sonra solunum yolundaki tıkanıklığı açan ve enfeksiyonların oluşumunu önleyen kükürtlü maddeler içerir. Çiğ olarak tüketildiğinde boğazda antienflamatuvar bir etkisi olur, böylece uykuda horlarken çıkan rahatsız edici solunum seslerini azaltır.

5. Zeytinyağı

zeytinyağı

Beslenme alışkanlığımıza ekleyebileceğimiz en faydalı yağlardan biri olarak görülen zeytinyağı, rahatsızlık veren ve tekrar eden horlamaya karşı iyi bir tedavi yöntemidir.

Önemli yağ asitleri ve antienflamatuvar bileşenler bakımından zengin olması daha kaliteli bir uyku çekmenizi sağlar. Bunu, solunum kanallarındaki tıkanıklık ya da daralmayı önleyerek yapar.

6. Badem

Badem ve badem sütü, gece horlamasıyla mücadele etmek için iyi bir çaredir. Badem önemli ölçüde vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar içerir. Tüketildiğinde boğaz dokularını güçlendirir ve rahatlatır, böylece nefes alırken oluşan titreşimlerden pek fazla etkilenmemesini sağlar. Ayrıca, doygunluk hissi verdiği için acıkmadan kaynaklanan uyku bölünmelerini azaltır.

7. Biberiye

horlamayı azaltan yiyecekler

Biberiye,  yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kuvvetli iyileştirici faydalarıyla da sağlığı koruyan bir ottur. Balgam söktürücü, antienflamatuvar ve tıkanıklığı açan özellikleriyle boğazdaki tahrişi tedavi etmeye yardımcı olur.

Bunun yanı sıra uyku apnesi ve horlamayı da azaltır. Ayrıca, solunum yollarının temizlenmesini destekler. Bu da toksinlerin atılmasına ve oksijenin bu yollardan kolayca geçmesine olanak sağlar.

Yukarıda bahsedilen yiyecekler horlama için kalıcı bir çözüm olmamakla birlikte düzenli olarak ya da her gün tüketildiğinde bu rahatsızlık veren belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Bunları beslenme alışkanlığınıza katmayı deneyin ve bütün faydalarını keşfedin.

Öne çıkan görsel ©wikiHow.com‘a aittir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.