Bu Çok Bilinen Ürünler Ne kadar Ölümcül Olabilir?
Tüm besinler ve içecekler, ayarına tüketilmelidir. Yine de, bazı ürünlerde ayarı biraz kaçırsak bile ölümcül olabilirler. Bu yüzden dikkatli olun. Aşağıda, belirli bir miktarı geçtikten sonra ölümcül olabilen 15 bilinen ürünü sizleri için açıkladık.
Su
Günde iki litre su içmelisiniz. Fakat, önerilen miktarın üç katı kadar içerseniz, böbrekleriniz vücudunuzdaki sıvıyı elimine etmek için yeterli zamanı olamayacaktır.
Fazla su içmek, iç organlarınızda, beyin ya da soluk borusunda bir ödem oluşumuna sebebiyet verebileceği için ölümcüldür. Pratik olarak, bir su içme yarışmasında 7.5 litre içerek yaşamını yitiren ABD’li Jennifer Strange gibi kendinizi zehirleyebilirsiniz.
Kahve
Kafein, 250 ml’lik kaplarda, 113 kahve fincanına karşılık gelen şekliyle, 15 gramında öldürücü özelliğe sahiptir. Gerçekte, bu miktar yaklaşık olarak 30 litre suya karşılık geldiği için insan 113’üncü bardaktan çok önce su zehirlenmesi yaşayacaktır. Gördüğünüz üzere, aşırı kahveden ölmek gibi bir durum neredeyse imkansızdır.
Çikolata
Çikolata, güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan teobrominden yüksek oranda içerir. Tek bir günde 10 kg çikolata yerseniz, çikolata aşırı dozuna maruz kalırsınız.
Sonuç olarak, bir baş dönmesi ve ishal görünür ama akabinde daha ciddi sorunlar ortaya çıkar. Bazı durumlarda sara nöbetleri, iç kanama, kalp krizi ve son olarak ölüm gerçekleşir.
Alkol
Kusmadan bir saatten az bir sürede tüketilen 1.25 litre %40lık alkol ya da 2.5 şişe alkol ölümcül olabilir.
Tütün
Normal bir sigaranın 0.8 mg nikotin içerdiği düşünüldüğünde, aynı anda 75 sigara içmek sizi öldürebilir.
Marihuana
15 dakikada 680 kg marihuana sarıp içmek ya da tek bir günde 22 kilo marihuana tüketmek ölümcül olabilir; yani bu aslında imkansızdır.
Elma çekirdeği
18 tane elma yemek sağlınız için zararlı değildir. Ama, 18 elmanın çekirdeklerini ezer ve tamamen çiğneyerek yutarsanız, içinde siyanür bulunduğu için bir sağlık sorunu ile karşı karıya kalırsınız.
Kiraz çekirdeği
Kiraz çekirdeğinde siyanür bulunur. Benzer şekilde, kayısının ve şeftalinin çekirdeğinde de ve aynı zamanda acıbademde de ölümcül risk vardır. Unutmayın; hiçbir zaman tohum ya da çekirdeği ezerek tüketmeyin. Aksi taktirde sağlınız tehlikeye girer.
Muz
Muz, potasyum açısından zengindir ama bu mineralin aşırı tüketimi ölümcüldür. Yine de ölümcül etkisinin ortaya çıkması için, tek seferde en az 400 muz yemeniz gerekir.
Portakal
Tek bir günde, 11.000 portakal yemeniz, ölümcül bir risk taşır. Yani imkansızdır.
Tuz
Günlük önerilen tuz miktarı 1.5 ile 4 gram arasındadır.Tek bir seferde, 48 yemek kaşığına tekabül eden 250 gram tuz tüketilmesi, ölümcül olabilir.
Pul biber
Baharatları, özellikle de pul biberi çok seviyorsanız, 130 çay kaşığının öldürücü bir etkisi olduğunu bilmenizde fayda var. Yine de, bu durum imkansıza yakın olduğu için, bir sonraki yemeğine baharat eklerken rahat olabilirsiniz.
Şeker
Tek bir seferde 2.5 kg şeker yerseniz, büyük ihtimalle ölümcül bir değere yaklaşmış olursunuz. Yine de, 2.5 kg şeker, 500 çay kaşığına karşılık geldiği için, tüketilmesi imkansız bir orandır.
Diş macunu
Dişlerinizi fırçalarken hiç diş macunu yuttuğunu oldu mu? Endişelenmeyin, size bir zararı olmaz. Ölümcül olması için 24 tüp diş macunu yemeniz gerekiyor.
Bonus
Tabi bazı besinler, bireyin sağlığına göre diğerlerinden daha ölümcül olabilir. Örneğin, bir diyabet hastası için ölümcül orandaki şeker seviyesi, şeker hastası olmayan için tehlike arz etmeyebilir. Tuz ve yüksek kan basıncı olan insanlar için de aynı durum geçerlidir. Yani, en mantıklı ve sağlıklı yol ayarında yemek yemektir.
Fakat her koşulda, beslenmenize dikkat ederken katı yağlardan uzak durmak gereklidir. Bu yağlar, tereyağı ve margarin gibi ürünlerde bulunur. Katı yağları tat katsınlar diye yemeklerinize eklememek için yerlerine çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Aynı zamanda beslenme programınızdan kızarmış yiyecekleri de çıkarmanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- NCBI. (2003). Fatal water intoxication. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1770067/
- NCBI. (2018). Caffeine-Related Deaths: Manner of Deaths and Categories at Risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986491/
- NCBI. (2005). Chocolate poisoning. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1215566
- Vonghia, Luisa. Leggio, Lorenzo, Ferrulli, Anna. Bertini, Marco. Gasbarrini, Giovanni. Addolorato, Giovanni. (2008). European Journal of Internal Medicine. Acute alcohol intoxication. https://doi.org/10.1016/j.ejim.2007.06.033
- NCBI. (2007). Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2733016/
- Medical News Today. (2018). Are apple seeds poisonous? https://www.medicalnewstoday.com/articles/318706.php
- Science Notes. (2015). Yes, Apple Seeds and Cherry Pits Contain Cyanide. https://sciencenotes.org/yes-apple-seeds-and-cherry-pits-contain-cyanide/
- HealthLinePlus. (2018). Potassium. https://www.healthline.com/health/potassium#deficiency
- NCBI. (2003). Distinguishing between salt poisoning and hypernatraemic dehydration in children. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1128889/
- Toxnet. CAPSAICIN. https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+954
- Harvard Health Publishing. (2014). Eating too much added sugar increases the risk of dying with heart disease. https://www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021