Bu Doğal Reçete ile Ağız Problemlerinden Kurtulun

Herhangi bir bitkisel yağ ile yapabilmenize rağmen biz size Hindistan cevizi yağını öneririz çünkü bu yağ aynı zamanda bakterilerin çoğalmasını engeller.
Bu Doğal Reçete ile Ağız Problemlerinden Kurtulun

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ağız problemleri çok yaygındır ve her zaman düzgün temizliğin sağlanamadığı anlamına gelmez. Bazen bu problemler bir hastalığın sonucu, belirli yiyeceklere ve ağzın zor görünen yerlerindeki bakteri çoğalmasına karşı tepki olabilir.

Çoğu kişi bu problemleri, patojenlerin varlığını azaltmayı vaat eden dezenfekte edici gargaralarla tedavi etmeye çalışır. Öte yandan, alternatif tıp ağız sağlığını destekleyen eski bir Ayurveda reçetesi önerir.

Bu, ‘yağ çekme’ olarak da bilinir fakat aslında ağzı bitkisel bir yağ ile çalkalamak anlamına gelir. Antibakteriyel yağlar kullanarak tartar, ağız kokusu ve diş eti iltihabı gibi diğer problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Yağ çekme nasıl çalışır?

hindistan cevizi yağı

Bu tedavi için herhangi bir bitkisel yağ kullanabilirsiniz, mesela susam yağı, zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı. Öte yandan Hindistan cevizi yağının en etkili olduğu kanıtlanmıştır. İçindeki yağ asitleri ve antibakteriyel bileşenler var olan mikroorganizmaları yok eder.

Hatta, diş çürüğü ve diğer oral problemlerden sorumlu olan streptococcus mutant bakterisini yok ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.

Antibakteriyel ve iltihap karşıtı özellikleri ağız sağlığınız çokça fayda sağlar. Yapmanız gereken tek şey bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını alıp ağzınızda 3-5 dakika çalkalamak.

Ağız problemleri için Hindistan cevizi yağı kullanmanın faydaları nelerdir?

Hindistan cevizi yağı yenebilen bir şeydir ve çok hoş bir tadı vardır. Ağız gargarası olarak kullanımı kolaydır ve hatta ev yapımı diş macunu için hammadde olarak kullanılabilir. Ağızdaki patojenleri yok etme kabiliyeti sayesinde, düzenli kullanımı bahsetmeye değer bazı önemli faydaları beraberinde getirir.

Diş eti çekilmesini önler

ağız problemleri

Hindistan cevizi yağı, diş eti iltihabı ve diğer ağız problemleri tedavisine yardım eden iltihap karşıtı bileşenler içerir. Bu hastalık, bağışıklık sistemi iltihaplı reaksiyonu tetikleyerek plağa sebep olan bakteriye saldırmaya başladığında ortaya çıkar.

Hindistan cevizi yağı kullanmak bu bakteriler tarafından bırakılan tortuları yok eder ve büyümek için ihtiyaç duydukları ortamı değiştirir. Aynı zamanda oyukları ve kanayan diş etlerini iyileştirmek ve tekrar oluşmasını önlemek için kullanışlıdır.

Çene ağrısıyla savaşır

Bu yenebilen yağ çeneyi güçlendirir ve enfeksiyonları, iltihaplanmayı ve ağrıyı önler. Bazı insanlar, bunu alt çene eklem ağrısının tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanmayı önerir.

Ağız kokusundan kurtulun

ağız kokusu

Ağız kokusu, bundan muzdarip olan insanların sosyal hayatını ve öz saygısını etkileyebilen utanç verici bir problemdir. Ağız içinde yaşan bakterilerin yaydığı atıkların ve gazların sebep olduğu bu bakteriler, ağızdaki zor ulaşılan oyuklar ve girintilerinde uygun şartlarda büyür.

Ağız gargarası ve diş ipi ile temizlemek bu problemi kaynağından çözmek için iki etkili yoldur. Ağır alkoller içeren ürünlere başvurmak yerine, bu tamamen doğal ve yenebilen yağı kullanmak çok daha iyidir. Diş ve dil üstünde bulunan bakterileri yok ettiği ve ağız kokusunu giderdiği ispatlanmıştır.

Dişlerinizi beyazlatır

Dişinizi profesyonel bir tedavi gibi beyazlatmamasına rağmen Hindistan cevizi yağı dişin yüzeyinde biriken plak ve yiyecek atıklarının bir sonucu olarak gelişen sarı lekeleri yok etmeye yardım eder. Gargara ve diş macunu olarak kullanmak dişleri temizler ve dili kaplayan çirkin beyaz tabakanın oluşmasını önler.

Hindistan cevizi yağını ağız gargarası olarak nasıl kullanırım?

hindistan cevizi yağı reçete

Daha önce bahsettiğimiz gibi, yapmanız gereken tek şey bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ile ağzınızı birkaç dakika çalkalamak. Aynı zamanda, diş macunu elde etmek için biraz karbonat ile karıştırabilirsiniz.

Yağın soğukta katılaştığını unutmayın, o yüzden ağzınızı çalkaladıktan sonra yağı lavaboya tükürmemelisiniz. Bir kağıt havluya tükürün ve onu da çöpe atın.

Bazı insanlar bu tedaviyi sabah, kahvaltıdan hemen önce uygulamayı önerir. Fakat günün herhangi bir saatinde uygulanabilir. Eğer yağlı hissi nahoş bulursanız ağzınızı ılık suyla çalkalayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., Chandru, T. P., Sreenivasan, P., & Bijapur, G. A. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, 6(5), 447–452. https://doi.org/10.4103/2231-0762.192934
  • Asokan, S., Emmadi, P., Sivakumar, N., Kumar, Rs., & Raghuraman, R. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Kaushik, M., Reddy, P., Roshni, Udameshi, P., Mehra, N., & Marwaha, A. (2016). The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. Journal of Contemporary Dental Practice17(1), 38–41. https://doi.org/10.5005/jp-journals-10024-1800
  • Asokan, S., Saravana Kumar, R., Emmadi, P., Raghuraman, R., & Sivakumar, N. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, 29(2), 90–94. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–109. Published 2016 Jun 6. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.