Çift Yogası: İlişkinizi Güçlendirmenin Bir Yolu

Eşinizi çift yogası uygulamaları yapmaya teşvik edin, çünkü bu uygulamalar ilişkinizi güçlendirebilecek harika deneyimlerdir.
Çift Yogası: İlişkinizi Güçlendirmenin Bir Yolu
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Çift yogası uygulamak, çiftlerin vücutlarının ve zihinlerinin, yoganın sağladığı tüm avantajlardan faydalanmanın farklı ve eğlenceli bir yoludur, aynı zamanda olağanüstü bir deneyimi birlikte paylaşarak ilişkinizi güçlendirmenize ve geliştirmenize yardımcı olur. Yoga pozları çiftlerin ekip çalışması uygulamasını ve karşılıklı güven sağlamalarını gerektirir. Sonuçlar, partnerinizden aldığınız  veya alamadığınız desteğe göre değişiklik gösterir.

Çift yogası duruşları

1. Oturarak merkezlenme ve uyumlama (Baddha Konasana)

Çift yogası bu pozda nefes alıp-verme ritminizi uyumlar.
Nefeslerinizi uyumlamak, partnerinizle ilişkinizi güçlendirir.

Partnerinizle katılacağınız bir çok yoga seansı bu uygulama ile başlar. Lotus pozunda bacaklarınız basitçe çapraz (Sukhasana) veya ayaklarınız bacaklarınızla iç içe geçmiş olarak sırt sırta oturun. Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.

Duruşları daha iyi bir uyum ile başlatmak için nefes alışlarınızı ve nefes verişlerinizi partnerinizle senkronize etmeye çalışabilirsiniz.

2. Döner sandalye (Parivrtta Utkatasana)

Döner sandalye pozunda göğüsleriniz zıt yöne bakmalı.
Parivritta Sukhasana pozunda, göğsünüzü bir tarafa doğru çevirin.

İlk duruşla aynı pozisyonda iken, sol elinizle partnerinizin sağ dizine ulaşana kadar gövdenizi sola çevirin. Sağ eliniz sol dizinde durmalıdır. Birkaç nefes boyunca bu pozda durun ve diğer tarafa dönerek tekrarlayın.

3. İleri ve geri esneme

Bu poz sırtınızı esnetmenize yarar.
Bir partnerin bel kısmı diğerinin bel kısmına sırt sırta uzanır.

Hala aynı pozisyonda, sırt sırta bacaklarınız çapraz olacak şekilde, kollarınızı yukarı kaldırın ve partnerinizin ellerini tutun. Belinizden öne doğru uzanarak partnerinizin sırtını kendi sırtınızın üstüne doğru çekin. Bunu partnerinizin sırtına zarar vermemek için nazikçe yapın.

4. Çocuk duruşu

Bu duruş sırtınız için iyidir.
Bu duruş her ikinizin de sırtınızı daha da esnetmenizi sağlar.

Kalçanız topuklarınıza değecek şekilde dizlerinizin üstüne oturun. Ardından, göğsünüz dizlerinizin üzerine gelene kadar belinizi düz bir şekilde çekerek öne doğru eğilin. Dönüşümlü olarak, çocuk duruşundaki kişinin sırtına sırt üstü yatın ve esneyin. Bu poz her ikinizin de sırtınızı daha da esnetmenize izin verir.

5. Bacak ve bel esnetme

Tüm bedeninizi esnetin.
Çocuk duruşuna benzer, ancak bacaklarınız uzanmış olmalıdır.

Bu pozisyon çocuk duruşuna benzer ancak bacaklarınızı düz uzatırsınız. Elinizle ayak parmaklarınıza ulaşana kadar belinizi öne doğru eğin. Partneriniz ile sırt sırta olmalısınız.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Yoga Yapmak Neden İyidir?

6. Tekne duruşu (Navasana)

Bu duruş dengeniz için bire bir.
Tekne duruşunu uygularken bacaklarınız kollarınızın dışında veya kollarınızın arasında olabilir.

Bacaklarınızı uzatmış olarak, ayak tabanlarınız birbirine bakacak şekilde oturun. Ardından, partnerinizin ellerini tutun ve bacaklarınızı birlikte kaldırmaya başlayın. Bacaklarınız kollarınızın dışında veya kollarınızın arasında olabilir.

7. Ayakta Öne Eğilme Duruşu (Urdhva Uttanasana)

Ayakta öne eğilme pozu yüz yüze de yapılabilir.
Urdhva Uttanasana sırtınızı esnetmenize yardımcı olur.

Sırt sırta olacak şekilde ayakta durun, el ele tutuşun ve tüm vücudunuzu öne doğru eğin. Sonra, başlarınızı bir araya getirecekmiş gibi sırtınızı geriye doğru eğin. Bu egzersiz aynı zamanda yüz yüze durarak, kollarınızı tutup sırtınızı geriye doğru eğmek suretiyle de yapılabilir.

8. Sandalye Duruşu (Utkatasana)

Sandalye duruşu güven aşılayan bir pozdur.
Sandalye duruşunu Utkatasana’ya çevirebilirsiniz.

Yüz yüze durun ve el ele tutuşun. Yavaş yavaş, oturma pozisyonuna gelene kadar dizlerinizi bükün, partnerinizi çekerek destek alın. Bu duruşu bir elinizi (soldan sağa) sıkıca tutarak ve diğer elinizi arkaya doğru uzatırken gövdenizi esneterek çevirip Parivritta Utkatasana duruşuna dönüştürebilirsiniz.

9. Ayakta Öne eğilme (Uttanasana)

Bu duruş, omuzlarınızı esnetir.
Uttanasana duruşu omuzlarınızı esnetmenize ve açmanıza yardımcı olur.

Kollarınızı uzatmış halde, karşılıklı omuzlarınızdan tutarak birbirinize bakacak şekilde durun. Bacaklarınızı ve sırtınızı düz tutarak belinizi sırtlarınız zemine paralel olana kadar eğecek şekilde geriye doğru küçük adımlar atın. Kollarınız, onları esnetmek için eşinizin omuzlarına baskı yapmalıdır.

Bu basit çift yogası pozları ile birlikte eğleneceğiniz bir yoga rutini yapmaya başlayabilirsiniz. Bu alıştırmaların ilişkinize nasıl yeni bir boyut kazandığını fark edeceğinizden eminiz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Shannahoff-Khalsa, D. (2007). Kundalini Yoga Meditation: Techniques Specific for Psychiatric Disorders, Couples Therapy, and Personal Growth. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2007.0684
  • Darbandi, S., Darbandi, M., Khorshid, H. R. K., & Sadeghi, M. R. (2018). Yoga can improve assisted reproduction technology outcomes in couples with infertility. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Mousavi, N., B., B., & A., A. (2017). Effect of therapeutic yoga in reducing anxiety and depressive symptoms and improving quality of life in infertile women waiting for IVF. International Journal of Reproductive BioMedicine.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.