Cinsel Yolla Bulaşan En Yaygın 5 Hastalığı Öğrenin
Seks keyifli bir aktivitedir. Yine de, tedbirsiz bir şekilde cinsel ilişkiye girersek bu durum büyük bir sorun yaratabilir: genellikle STD’ler olarak adlandırılan, cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki yoluyla bir kişiden diğerine bulaşan enfeksiyonlardır. Temas, oral, anal ya da vajinal olabilir. Bu tür hastalıkların bazılarının tedavisi kolay ve kısa süreli olsa da, diğerleri gerçekten bir ömür boyu problem yaratabilir.
Bu makalede, en sık görülen semptomları tartışacağız. Onlardan haberdar olun ve olası herhangi bir işarete dikkat edin.
1. Klamidya
Klamidyaya bakteriler neden olur. Şiddetli semptomlara sahip değildir ve çeşitli enfeksiyon türleriyle karıştırılabilir. Klamidya ile ilgili temel sorun, eğer zamanında tedavi edilmezse, kısırlığa neden olabilir ve kadın üreme organlarına zarar verebilir.
Kadınlarda klamidya belirtileri
- Ateş
- Mide bulantısı
- İdrar yaparken yanma
- Ağrılı ilişki
- Anormal salgılama
- Alt karın bölgesi ya da bel bölgesinde ağrı
- Cinsel ilişkiden sonra ya da regl dönemleri arasında vajinal kanama
Bu yazıyı da ziyaret ediniz: Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) Tedavisi Hakkında Bilgi Edinin
Erkeklerde klamidya belirtileri
- Anormal salgılama
- İdrar yaparken ağrı
- Penisin açılma noktası etrafında yanma ya da kaşıntı
2. Genital uçuk
Genital uçuk, herpes sımplex virüsünün neden olduğu bir STD’dir. Bu virüs bir kez yerleşince, vücutta sonsuza dek kalır. Bazen genital ve rektal bölgede kabarcık ve ülser salgınları ortaya çıkabilir. Bir süre sonra kabarcıklar daha da az meydana gelir. Semptomlar erkekler ve kadınlar için aynıdır:
- Ateş ve şişmiş lenf düğümleri gibi grip benzeri semptomlar.
- Genital bölge ve rektumda görülen kabarcıklar ve ülserler.
3. Bel soğukluğu
Bel soğukluğu, oldukça yaygın olan başka bir bakteriyel STD’dir. Bu bakteri nemli ve sıcak yerlerde üretilir. Bu nedenle, jinekologlar bu probleme genellikle kadınlarda serviks ve fallop tüplerinde rastlar.
Erkeklerde, genelde idrar yolunda baş gösterir. Gelişebileceği diğer alanlar ağız, göz, boğaz ve rektumdur. Eğer zamanında tedavi edilmezse, bel soğukluğu hem erkekler hem de kadınlar için kalıcı sorunlara neden olabilir.
Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri
- Ağrılı ve yanmalı idrara çıkma
- Fazla vajinal salgılama
- Regl dönemleri arasında kanama
Erkeklerde belirtiler
- Ağrılı idrara çıkma
- Testislerde ağrı, şişme ve hassaslık
- Penisten beyazımsı, sarımsı veya yeşilimsi salgılama.
4. HIV ya da AIDS
HIV, insan bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür ve AIDS’e neden olabilir.
Bağışıklık sistemine yıkım noktasına kadar saldırır. Bu yüzden, kaçınmak ve bulaşması durumunda mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi kesinlikle gereklidir.
HIV ve AIDS’in, bunları ancak kontrol altına almak adına tıbbi olarak tedavi edilebilen STD’ler olduğunu bilmek önemlidir. Ancak, bu problemler için kesin bir tedavi yoktur.
HIV ve AIDS’e ait en tehlikeli özellik, temastan sonraki 10 yıl boyunca herhangi bir semptom göstermeden vücutta kalabiliyor olmasıdır. Bu koşulların varlığını test etmek için tek yol, ilgili tıbbi testleri yapmaktır. Bunlar çok basit ve pratik olan, acısız bir kan testinden ibarettir.
HIV belirtileri şunlardır:
- Pamukçuk
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrıs
- Cilt döküntüleri
- Ani kilo kaybı
- Ciddi yinelenen enfeksiyonlar
- Yorgunluk, baş dönmesi ve karışıklık
- İshal, ateş ve gece terlemeleri
- Derideki şişlikler ve ağızdaki ülserler
- Normal dışı morarma
Ayrıca bu makaleyi de ziyaret ediniz: Enfeksiyöz Mononükleozis Hakkında Bilmedikleriniz
5. İnsan papilloma virüsü
Sözünü etmek istediğimiz son STD, insan papilloma virüsü ya da HPV’dir. Birçok kişi HPV’nin aralarında en ciddi olan olduğunu düşünse de, bazı HIV ailelerinin tedavi edilmesi imkansızdır. Diğerleri, tedavi zamanında uygulanmadığı zaman saldırılan bölgede kansere neden olabilir.
Neyse ki, bunun için bir aşı vardır:
- 11 ila 26 yaş arasındaki kadınlar
- 9 ila 26 yaş arasındaki erkekler
Eğer bu dönemlerde değilseniz, aşı sizin için çok anlamlı bir seçenek değildir. Bu durumda, her zaman koruyucu kontraseptif yöntemlerini kullanmak hayati derecede önemlidir. Bu ayrıca oral seksi de içerir.
İnsan papilloma virüsü belirtileri
- Genital bölgede siğiller
- Boğazda siğiller
Herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma olasılığını azaltın
Birçok cinsel yolla bulaşan hastalık belirti göstermediği için, pek çok insan farkına varmadan hastalığı taşır haldedir.
Bu hastalıkları önlemek için en iyi seçenek yoksunluktur. Ancak, muhtemelen cinsellikten vazgeçmek istemezsiniz, bu durumda aşağıdakileri öneririz:
- Cinsel ilişki sırasında her zaman prezervatif kullanın.
Pek çok insan, sadece anal ya da vajinal ilişki sırasında korunmanın gerekli olduğu inancına sahiptir, ancak oral seks de aynı riske sahiptir.
- Yıllık muayene olun. Her sene muayene olmak için bir jinekolog ya da üroloğu ziyaret edin.
- Partnerinizle dürüst bir şekilde konuşun. Her ne kadar yeni partnerlerle birlikte olmaktan zevk alıyor olsanız dahi, herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olup olmadığını ona doğrudan sormanız çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chlamydia. (2014).
cdc.gov/std/stats13/chlamydia.htm - 2015 Sexually transmitted diseases treatment guidelines. (2015, June 4)
cdc.gov/std/tg2015/toc.htm - Genital HPV infection – fact sheet. (2017). Hahn AW, et al. (2017). Human papillomavirus infection.
cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htmhttps://www.std.uw.edu/go/pathogen-based/hpv/core-concept/all