Çocuğum bir Tablet Bağımlısı
Çocuğum bir tablet bağımlısı mı? Bu soruyu kendinize sorduysanız, tableti çocuğun elinden aldığınızda ya da şarjı bittiğinde çocuğunuzun üzüldüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Ama çocuklar gerçekten de bağımlı olabilir mi? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi, teknolojiye hiç bu kadar bağlı olmamıştık. Bu son değişiklikler, çocukları, hatta bebekleri, teknoloji ile birlikte görür hale getirdi. Dijital teknoloji dünyasında büyümüş olan bu çocuklar dijital nesil olarak adlandırılır.
Teknolojinin kullanıcı dostu tasarımı ve sonsuz işlevleri, çocukların bundan her fırsatta istifade etmesi ile sonuçlanır. Ancak, zamanlarını ve telefon veya tablet kullanımını nasıl düzene sokacaklarını öğretmezsek, çok fazla bağımlı hale gelebilirler.
Teknoloji bağımlılığı nedir?
Çalışmalara göre bağımlılık, çeşitli sonuçlarla sonuçlanan bir kendini kontrol eksikliği ile şekillenmiş bir problemdir. Buna ek olarak, belirli bir eylemi yapmaya yönelik isteklere direnmekte zorlanır.
Normalde, yeni bir teknoloji ürünü kullanmak, gençler için olumlu etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte, bir çocuk tableti kendi yaşamının tüm alanlarına müdahale edecek şekilde kullanırsa, işte o zaman tablet bağımlısı olabilir.
Tablet ile harcanan uzun süre, aile hayatı, akademik performans, sosyal ilişkiler ve benzeri gibi diğer yaşam alanlarını etkileyebilir. Sonuç olarak, kullanıcı bir teknoloji kölesi haline gelir.
“Her türlü bağımlılık, özgürlüğe yapılmış olan saldırıdır; Bu net bir bağımlılık meselesi. ”
-Katty Leonela Jaramillo Ospina-
Çocuğum tablete bağımlı olma nedenleri
Uzmanlara göre, insanlar sadece teknolojiye bağımlı kalmamakta, aynı zamanda 7/24 beraber yaşamaktadır.
Gerçekte, çocuklar birden çok nedenin bir kombinasyonu sonucunda yavaş yavaş bağımlı hale gelirler. Aşağıda daha ayrıntılı olarak açıkladığımız konuya bir bakalım şimdi.
Kalıtsal faktörler
Çoğu durumda, genetik ve nörolojik faktörler, çocukların bağımlılık davranışlarını geliştirmelerine sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse, aile üyelerinizden biri bağımlılık yapan davranışlar veya nörotransmitter dengesizlikleri gösteriyorsa, çocuğunuz da bir bağımlılık geliştirebilir.
Kişilik
Bazı kişilik durumları, insanların bağımlı olmasında rol oynayabilir. Söz konusu kişilik tarzları arasında şunlar vardır: duygusal olarak kararsız, çok dürtüsel ve kolayca öfkelenen kişilik tipleri. Sosyal becerilerden yoksun, düşük benlik saygısı olan insanlar, diğerlerine kıyasla daha savunmasız olabilir.
Aile ortamı
Aile dinamiklerinin bir çocuğun gelişimini doğrudan etkilediği, zaman zaman ve tekrar tekrar kanıtlanmıştır. Ailede sorunlar, sosyoekonomik sıkıntılar, özen eksikliği, eğitim biçimleri veya teknolojinin istismara açık tehlikelerinin bilinmemesi, çocuklarda bağımlılık yapıcı alışkanlıklara neden olabilir.
Ruhsal bozukluklar
Bazı durumlarda, çocuklar bir ruhsal bozukluk gibi bir sağlık probleminin sonucu olarak teknolojiye bağımlı hale gelebilir. Bu vakalar, sadece bir uzmanın doğru bir şekilde teşhis edebileceği karmaşık bir problemdir.
Bununla birlikte, diğerlerinin yanı sıra majör depresif bozukluk, sosyal fobi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, teknoloji bağımlılığı vakalarında yaygındır.
Zor zamanlar
Çocukluk döneminde yaşanan stresli durumlar veya duygusal krizler de teknoloji bağımlılığına neden olabilir. Bu tür deneyimlerin örnekleri arasında sevilen birinin kaybı, okulda başarısız olmak, fiziksel veya cinsel istismar bulunabilir.
Bir teknoloji bağımlılığı belirtileri
Çocuğunuzun bir tablet bağımlısı olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Psychology Today dergisinde yayımlanan bu makaleye göre , bazı uyarı işaretleri vardır:
- Çok az uyumak ya da uyku düzeni bozuk olmak. Örneğin, günde beş saatten az uyuyarak ya da bir sonraki günün erken saatlerinde yatıp geç saatlere kadar uyanmamak.
- Önemli etkinlikleri göz ardı etmek. Bu etkinlikler aile, okul veya sağlıkla ilgili olabilir.
- Teknoloji için harcanan süreyi sınırlayamamak.
- Elektronik cihazların başında harcanan zaman miktarı hakkında yalan söylemek.
- İnternete veya bir elektronik cihaza erişemediğinde, gözle görülür bir biçimde öfkelenmek.
- Sosyal olarak yalnız olmak ve zayıf okul başarısı.
- Arkadaşlar veya aile üyeleri genellikle bir bilgisayarın, telefonun veya tabletin başında geçen zamandan şikayet eder.
Çocuğunuz bir tablet bağımlısıysa ne yapabilirsiniz?
Pek çok kaynakta psikologlar, çocuk ve yeni teknoloji ürünleri arasındaki ilişkinin sağlıklı ve pozitif bir yaşamı teşvik etmesini önermektedir.
Aşağıda, çocuklarınızın bir teknoloji bağımlılığı geliştirmesini önlemek için bazı önerilerimizi paylaşacağız.
- 2 yaşın altındaki çocuklar tablet kullanmamalıdır.
- Tablet kullanımını kademeli olarak başlatın.
- Elektronik cihazları kullanmak için kurallar ve saatler oluşturun.
- Tablet kullanımını tamamen yasaklamayın, ancak aile ile birlikteyken ya da yemek sırasında izin vermeyin.
- Ortak bir alanda tutun ve kapalı kapılar ardında kullanılmasını önleyin.
- Okuma, spor, kültür ya da takım aktiviteleri gibi diğer hobileri ve etkinlikleri teşvik edin.
- Aile iletişimini güçlendirin ve teşvik edin.
- Kaliteli bir ebeveyn-çocuk zamanını geçirin ve tableti takip etmeleri için bir rol modeli olarak kullanın.
- Çocukları eğlendirmek ya da susmalarını sağlamak için elektronik cihazları kullanmayın.
Bir uzmana danışın
Önceki tavsiyelerin bazıları sadece bir önlem aracı olarak işe yarar. Ancak, zaten belirli emareler görüyorsanız, çocuğunuz zaten bir tablet bağımlısı olmuş olabilir. Emin olmak için bir profesyonelden yardım almalısınız.
Bugünkü yazımız, sadece çocuğunuza fayda sağlamayacak, aynı zamanda bağımlılık sorunlarını ve bunları nasıl çözeceğinizi anlamanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca, sevgi ve saygı ile rehabilitasyon veya önlem alma için yöntemleri bile öğreneceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar, O. E. (2012). Algunos factores relacionados con las adicciones. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas, vol. 17 (2), pp. 69-70. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47323278001
- Barreras, I. F. C. (2013). ¿ Domesticando a Internet? Niños, padres e Internet. Una mirada al uso de Internet en los hogares. IXAYA: Revista Universitaria de Desarrollo social, 5, 121-147. http://ixaya.cucsh.udg.mx/sites/default/files/domesticando_internet.pdf
- De Sola Gutiérrez, J. (2014). ¿Qué es una adicción? Desde las adicciones con sustancias a las adicciones comportamentales. Evaluación e intervención terapéutica. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia. https://www.psicociencias.org/pdf_noticias/Adicciones._Evaluacion_e_intervencion_terapeutica.pdf
- Díez, A. (2020). Recomendaciones para niños y sus familiares sobre la pandemia de coronavirus COVID-19. Madrid: Sociedad de Psiquiatría Infantil (SPI) y Asociación Española de Pediatría (AEP). https://www.aeped.es/sites/default/files/spi-aep-recomendaciones_para_ninos_y_sus_familiares_sobre_la_pandemia_de_coronavirus.pdf
- Echeburúa, E., & De Corral, P. (2010). Adicción a las nuevas tecnologías ya las redes sociales en jóvenes: un nuevo reto. Adicciones, 22(2), 91-96. https://www.redalyc.org/pdf/2891/289122889001.pdf
- Encinas, F. L., Moll, A. R., & Fuentes, M. H. (2015). Guía para padres y educadores sobre el uso seguro de Internet, móviles y videojuegos. Fundación Gaudium