Çocuğunuz Çamaşır Suyu İçerse Ne Yapmalısınız?
Çocuğunuz çamaşır suyu içtiyse yapılacak en iyi şey bu makaleyi okumak yerine onu hemen acil servise götürmektir. Ancak yalnızca merak nedeniyle buradaysanız; çocuğunuzun çamaşır suyu veya diğer toksik temizlik ürünlerini içmesi durumunda ne yapmanız gerektiğini bilmek için kendinizi hazırlamak istiyorsanız bu yazıyı okuyun.
Çamaşır suyu çocukları nasıl zehirler?
Çamaşır suyu ve benzeri toksik temizlik ürünlerini tüketmek çok şiddetli sonuçlar doğurabilir. Bu etkiler yalnızcabu ürünlerin yaydığı buharı solumakla ya da bu ürünlerin doğrudan cildinize temas etmesiyle de meydana gelebilir.
Çocuğunuz bu toksik maddelerden biri tarafından zehirlendiyse acil servise götürmeniz şarttır. Çamaşır suyu, temizlik ürünleri, kozmetik ürünler ya da kişisel hijyen ürünleri; bunların tümü zehirli olarak kabul edilir.
Bunun sebebi bu ürünlerin, şiddetli doku hasarı yarattıkları bilinen kimyasal bileşenler içermeleridir. Çoğu vakada çocuklar çamaşır suyunu veya diğer ürünleri kazayla tüketirler.
Ancak bunu yapan genç veya yetişkin bir bireyse, bu kişi intihar etmeye kalkışmış olabilir. Bu durumda hastanın ekstra acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olacaktır.
Böyle bir şeyin olmasını nasıl engelleyebilirsiniz?
Çocuklar genellikle, biri çamaşır suyu ve temizlik ürünü şişesini ortada bıraktığında bu zehirli kimyasalları içer. Çocuğun ulaşabileceği bir yerde olduğunda ve daha önce içinden bir şey içtiği kutulara benzer bir kutuda bulunduğunda, çocuk bunu içmesinde sakınca olmayacak bir içecek sanabilir.
Çocuk, temizlik ürünü şişesini tanıdık bulabilir ve içindekini içer. Evde güvenliği sağlamak için gerekli önlemleri almak şarttır. Bu tür kazaların olmasını engellemek için aşağıdaki listeyi okuyun:
- Zehirli maddeleri (çamaşır suyu, amonyak, deterjan, şampuan) çocuğun ulaşabileceği yerlerde bulundurmayın.
- Bu tür maddeleri çocuğunuzun daha önce gördüğü, içinde yenilebilir bir şey olacağını sanabileceği bir kapta saklamayın.
- Toksik ürünleri orijinal kutularında saklayın. Böylece içilmeleri durumunda üreticinin talimatlarını okuayabilirsiniz.
- Çocukların oyun alanlarında toksik ürünlerin kullanımını kısıtlayın. Çünkü zehirlenme, solunum yolu veya cilde temasla da gerçekleşebilir.
- Evi temizlemek için beyaz sirke kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu güçlü antibakteriyel ürün, toksik buhar çıkarmaz ve doğrudan temas edilse bile cilde zarar vermez.
Bu yazıyı da okuyun: Zehirlenme Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
Çocuğunuz çamaşır suyu içtiyse ne yapmalısınız?
İlk yapmanız gereken şey sakin kalmaktır. Çocuğa yardımcı olmak yerine paniklemek, yalnızca işlerin kötüye gitmesine sebep olur. Çocuğunuzun kararlı bir şekilde davranmanıza ihtiyacı vardır. Başlıca ilk yardım adımları şöyle sıralanabilir:
- Kusturmaya çalışmayın. Kusma durumunda ürün yemek borusundan geçtiğinde zehirlenme süreci tekrarlanır.
- Çocuğunuza su, süt veya yumurta beyazı dahil hiçbir yiyecek veya içecek vermeyin. Bu tür bir olay için hiçbir ev yapımı çözüm yoktur.
- Yaşadığınız bölgedeki en yakın acil servisle iletişime geçin.
- Çocuğunuzu olabildiğince çabuk olacak şekilde en yakındaki acil servise götürün.
- Yanınıza çocuğunuzun içtiği maddeyi ve maddenin bulunduğu kabı da alın.
- Eğer çocuğunuz çok küçükse, büyük ihtimalle üründen çok az miktarda içmiştir. Bu tür ürünlerin tadı oldukça kötüdür. Çünkü genellikle üreticiler insanların yanlışlıkla içmelerine engel olmak için içine acılık katan maddeler eklerler.
- Eğer çocuğunuz büyükse ve önemli miktarda tükettiyse, bunu kendisine zarar verme amacıyla yapmış olabilir. Onu ne kadar hızlı acil servise götürürseniz, hayatını kurtulma ihtimaliniz o kadar artar.
Bu yazıyı da okuyun: Karbonat ve Sirke İle Temizlik Yapmak İçin En İyi 5 Çözüm
Toksik maddeler tüketildiğinde ortaya çıkan belirtiler
Küçük bir çocuğunuz varsa ve çamaşır suyu veya benzer bir madde içtiğinden şüpheleniyorsanız, çocuğunuzda bu belirtilerin olup olmadığına bir bakın:
- Ağızda ve boğazda hemen ortaya çıkan rahatsızlık veya acı
- Yutkunmada zorluk ve seste boğukluk
- Mide bulantısı ve kanlı veya kansız kusma
- Nefes almada zorluk ve nefes alırken çıkan keskin sesler
- Göğüs bölgesinde ağrı
Eğer çocuğunuz şoka girerse (zihinsel karışıklık, bilinç kaybı, terleme, renkte solgunluk, ellerde ve ayaklarda soğuma) çok çabuk hareket etmelisiniz.
Unutmayın; bu tür durumlarda yapmanız gereken en önemli şey, hemen en yakındaki acil servise gitmektir. Eğer çocuğunuz bilerek toksik madde içip hayatta kaldıysa, sonrasında mutlaka psikolojik danışmanlık almaya başlamasını sağlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Casasnovas, A. B., & Martín, F. A. (2006). Ingesta de cáusticos. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica SEGHNP. AEP, 14, 121-30. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/causticos.pdf
- Utyama, I. K. A. (2003). Avaliação da atividade antimicrobiana e citotóxica in vitro do vinagre a ácido acético: perspectiva na terapêutica de feridas (Doctoral dissertation, Universidade de São Paulo). https://teses.usp.br/teses/disponiveis/22/22132/tde-21052004-114541/en.php
- Losada, M., Rubio, M., Blanca, J. A., & Pérez, C. (2015). Ingesta de cáusticos en niños, experiencia de 3 años. Revista chilena de pediatría, 86(3), 189-193. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062015000300009&script=sci_arttext&tlng=e