Çocuğunuz Eşcinsel İse Nasıl Tepki Vermelisiniz?
Eşcinsellik aynı cinsten iki insan arasında oluşan cinsel çekim olarak tanımlanır. 1970’li yıllardan beri zihinsel bozukluk olarak varsayılmamaktadır. Ancak bugün bile, geleneksel veya tutucu bir aile, kızlarının veya oğullarının eşcinsel olduğunu öğrendiğinde, bu durumu anlamakta zorluk çekebilir.
Böyle bir durumda vereceğiniz ilk tepkiyi kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Ancak en kötüsü, ailevi değerlerinizle nasıl uzlaştıracağınızı bilemeden bu yeni bilgiyi kabullenmeye çalışmaktır.
Çocuğunuzun eşcinsel olduğunu itiraf etmek sizin için kafa karıştırıcı olabilir.
Sonuç olarak çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu anlamak için elinizden geleni yapmanız çok ama çok önemlidir. Böyle yaparsanız durumun, özellikle de çocuğunuz için, daha az travmatik olmasını sağlayabilirsiniz. Çocukların, ailelerinin hoşgörüsüzlüğünün kurbanı olmamaları çok önemlidir.
Toplum olarak eşcinsellerin haklarını kavrama ve savunma anlamında önemli ilerleme kaydetmiş olsak da hoşgörüsüzlük halen uğraştığımız önemli bir konu.
Uzmanların ve psikologların önerilerine dayanarak, oğlunuzun veya kızınızın eşcinsel olduğunu öğrendiğinizde, durumu doğru bir şekilde yönetmeniz için size yardımcı olabilecek bir tavsiye listesi hazırladık.
Oğlunuz veya kızınız eşcinsel ise nasıl tepki vermelisiniz?
1. Öfkelenmeyin
Bunun çocuğunuzun verdiği bir “karar” olmadığının farkına varmalısınız. Onlar böyleler, bu kadar basit.
Cinsel yönelimleri nedeniyle sizin bir ebeveyn olarak onunla kurduğunuz ilişkinin değişmesi gerekmiyor. Pek çok ebeveyn, eşcinsel arkadaşlara sahip olmalarına rağmen, ön yargılı davranıyor. Siz o ebeveynlerden biri olmayın.
Bunu da okuyun: İyi Bir Ebeveyn Olmanın Sırları
2. Bilgilenin
Aynı durumu yaşayan ebeveynlerin tavsiyelerine başvurun. Bu, onların durumu nasıl kabullendiklerini, oğullarıyla veya kızlarıyla kurdukları iyi ilişkiyi sürdürmek için neler yaptıklarını anlamanıza yardımcı olacak. Eşcinsellik konusunda bilgisiz olmak yanlış anlamalara ve kafa karışıklığına yol açabilir.
Durumu kendi başınıza idare edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, profesyonel yardım alın. Bir uzman stres seviyenizi düşürmeniz için size bazı teknikler gösterebilir. Durumu kabullenmenizi sağlamak için size yardımcı olabilir.
3. Duygusal açıdan destek olun
Eşcinsel olduklarını itiraf etmek çocuklarınız için oldukça stresli bir deneyim olabilir. Sonuçta önemli olan sizin onları koşulsuz şartsız desteklemenizdir. Büyük ihtimalle uzun bir süredir bu durumu herkesten gizliyorlardı. Sessizlik içinde acı çekiyorlardı.
Aileleri yüzünden böyle bir korku yaşamalarına ve kendilerini baskı altında hissetmelerine izin vermeyin. Bu konunun aileye dahil olmayan insanlar tarafından ön yargıyla karşılanması yeterince kötüdür. Aynı şeyi bir de kendi evlerinde yaşamamalılar.
Onları desteklemek, oldukları gibi kabul etmek anlamına gelir. Onları değiştirmeye çalışmayın, yanlış bir şey yaptıklarını söyleyerek ikna etmeye çalışmaya kalkışmayın. Öncelikle böyle bir şey imkansızdır.
Onlar böyleler, bu kadar basit. Nasıl doğdularsa öyleler. İkincisi de böyle bir şeye kalkışırsanız yaşadıkları duruma saygısızlık etmiş olursunuz.
4. Suçlamaya çalışmayın
Şunu bir kez daha tekrarlamamıza izin verin, eşcinsellik bir hastalık değildir. Ne bulaşıcıdır ne de harici faktörler nedeniyle ortaya çıkar.
Kızınız veya oğlunuz eşcinsel ise, bu durumun farkına varın, kabullenin, saygı duyun ve onları sevin. Bu elbette zor bir durum ancak aceleci davranmanıza gerek yok. Sakinleşin. Kızınız ve oğlunuz için duyduğunuz sevgi, zamanla, aklınızdaki ön yargıların ötesine geçecektir.
5. Başka insanların söylediklerini unutun
Sizin ailenizin bir parçası olsalar bile başka insanların ne düşüneceği veya ne söyleyeceği sizi endişelendirmemeli.
Çocuğunuzun eşcinsel olması sizi utandırmamalı veya sosyal baskı altında hissetmenize neden olmamalı. Bugün çeşit çeşit insanların olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Eşcinselliğin utanılması gereken bir şey olduğu algısı günden güne yok oluyor.
Ailenizin diğer üyeleri veya arkadaşlarınızın bu duruma doğru tepki veremezlerse onlara biraz zaman tanıyın. Herkes olan biteni istediği şekilde ve hızda kavrama hakkına sahiptir.
Son sözler
Çocuğunuzu bu hayata siz getirdiniz. Onu koşulsuz şartsız sevmelisiniz. Bu, hayatta alacağınız en iyi karar olacak. Bu durumun sizin yaptığınız bir şeyin sonucu olup olmadığı hakkında meraklanmanıza gerek yok. Eşcinsel bir kişi tıpkı heteroseksüel bir kişi gibi yeteneklere, meziyetlere ve kusurlara sahiptir.
Eşcinseller de herkesle eşit haklara sahiptirler. Her şeyin ötesinde huzur dolu bir yaşam sürme hakları vardır. Genç insanlar ailelerinden destek gördüklerinde daha uyumlu bir yaşam sürebilirler. Depresyona girme veya bağımlı olma riskleri azalır.
Eşcinsellik normal bir cinsel yönelimdir. Oğlunuzun veya kızınızın cinsel tercihine karşı düşmanca tepki vermeniz ailenizde anlaşmazlık çıkmasına veya eşinizle tartışmanıza neden olabilir. Konuyu açık bir şekilde masaya yatırmanız, durumla nasıl yüzleşeceğinizi bilmediğiniz için ortaya çıkan yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Aşama aşama ilerlemek, kızınızla veya oğlunuzla pozitif bir ilişki kurmanız ve o ilişkiyi geliştirmeniz için en doğru yoldur. Onları oldukları gibi kabul ettiğinizi bilmelerini sağlayın. Bu tüm ailenin yararına olacaktır.
Haberi almanıza rağmen sessiz kalmanız veya hiçbir şey olmamış gibi davranmanız herkesin acı çekmesine neden olur. Çocuklarınızın onları her zaman koşulsuz şartsız seveceğinizi bilmelerini sağlayın. Çünkü gerçek sevgi, özellikle de evlat sevgisi böyle bir şeydir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cass, V. (1979). Homosexual identity formation: A theoretical model. Journal of Homosexuality. https://doi.org/10.1300/J082v04n03_01
- McIntosh, M. (1968). The Homosexual Role. Social Problems. https://doi.org/10.2307/800003
- Bierbach, D., Jung, C. T., Hornung, S., Streit, B., & Plath, M. (2013). Homosexual behaviour increases male attractiveness to females. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2012.1038
- Troiden, R. R. (1988). Homosexual identity development. Journal of Adolescent Health Care. https://doi.org/10.1016/0266-3538(94)90171-6
- Vasey, P. L. (1995). Homosexual behavior in primates: A review of evidence and theory. International Journal of Primatology. https://doi.org/10.1007/BF02735477