Çocuğunuzun Önünde Kavga Etmenin Sonuçları

Çocuklarımızın önünde kavga etmek ebeveyn olarak yapabileceğimiz en kötü şeylerden biridir. Bu kavgalar çocukta güvensizlik duygusuyla sonuçlanır ve bu yüzden ne yaptığımızın farkında olmamız önemlidir.
Çocuğunuzun Önünde Kavga Etmenin Sonuçları

Son Güncelleme: 22 Kasım, 2020

Tartışmalar, ilişkilerin bir parçasıdır ve bazen problemleri çözmek için gereklidir. Ancak kaçınmamız gereken şey kavgalara dönüşen tartışmalardır. En önemlisi de çocuğunuzun önünde kavga etmekten kaçınmaktır.

Fiziksel ve sözlü kavgalara tanık olan çocuklar, daha sonra öfke, üzüntü ya da korkuya dönüşen kaygıyı tecrübe ederler. Eğer çok küçüklerse, bu durumun psikolojik sonuçları daha kötüdür.

Çocuğunuzun Önünde Kavga Etmenin Sonuçları

1. Bebek Olduğunda Bilinçaltı Seviyesi

korkan bebek

Yenidoğanlar, bilinçaltında gerçekleşen bir süreçle çevrelerindeki insanların seslerini ve hareketlerini, ruh hallerini kaydederler.

Bir bebek, tıpkı etrafındaki sevgiyi algıladığı gibi durum gergin olduğunda, ses tonunuz kızgın ve yüzünüz agresif olduğunda da bunu hissedebilir.

2. Duygusal Gelişimleri

Kavga ne kadar “küçük” olursa olsun gerçeği, gergin bir aile ortamında büyümek derin duygusal yaralara yol açabilir, çünkü bu gerginlikler kaygı ve kişisel saygı eksikliği gibi sorunlara yol açar.

Yetişkinlerin çatışmadıkları huzurlu bir ortamda büyüyen çocuklar daha iyi gelişir.

3. Okul öncesi çağdaki çocuklar

Bu yaştaki çocuk dil açısından tamamen gelişmemiştir ve sözel olmayan iletişim yoluyla kendisini ifade eder. Bu nedenle, bir kavgadan sonra ağlayabilir ya da öfke nöbeti geçirebilir.

Okul öncesi çocuklar çatışmanın nedenlerini anlayamaz ve benmerkezci düşünce biçimleri yüzünden kavgaya neden olduklarını düşünebilirler. Sonuçta kendilerini suçlu hissederler.

Reaksiyonlar her çocukta farklı olur. Bazıları sorun yokmuş gibi davranır, diğerleri de sürekli korkunç bir şey olmasından korkarak kendilerini kendilerini dünyadan izole edebilirler.

Genellikle duygularını uyku ya da yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerle ifade ederler. Yatak ıslatma gibi gelişim öncesi aşamalara dönebilirler. Okul öncesi çocuklar huzursuz ya da agresif olabilir.

4. İlkokul çocukları

makasla oynayan çocuk

Çocuklar bu yaşta çevrelerinde neler olup bittiğini anlamaya başlar. Ebeveynlerinin kavga ettiklerini gördüklerinde şok olabilir ya da endişeli hissedebilirler.

Kendilerini suçlu hissettikleri için taraf tutmaları gerektiğini düşünürler. Kızlar anneleriyle, erkekler de babalarıyla beraber uyumaya başlayabilir.

“Az” Ama Sıklıkla Kavga Etmek Çocukları Nasıl Etkiler?

Bu tür kavgalar genel olarak istikrarsız bir aile ortamı yaratır. Böyle bir ortamda büyüyen çocuk, küçük bir şeyin çok büyük bir soruna dönüşebileceğini anlar.

Çocuk bu durumu kontrol etmesi gerektiğini hissetmeye başlayabilir. Ayrıca başka bir soruna yol açmamak için gerçek ihtiyaçlarını ifade etmeyerek duruma tepki verebilir.

Çocuklar ve Hakaretler

Çocuğunuzu -özellikle de eşinizden ayrıldıysanız- asla babasına ya da annesine hakaret etmek ya da karşı çıkmak için kullanmamalısınız.

Çocuğun uyuduğu yerde kavga etmemek konusunda bilinçli olmak önemlidir, çünkü çocuklar için uyku çok önemlidir.

Kavgalar tüm ailelerde olur, ama tartışma kavramını çocuğunuza herkesin birbirinden farklı olduğunu göstermek için kullanın.

Çocuğunuzun mutlu bir evde büyümesini istersiniz.

Çocukların etrafında kavga etmeyin

çocuğunuzun önünde kavga etmenin zararları

Hiç bir zaman çocuğunuzun olduğu ortamda kavga etmeyin.

Böylece çocuk ebeveynlerinin kavga ettiğini biliyor olabilir, ama en azından kendilerini bu kavganın bir parçası gibi hissetmeyecektir.

Çocuklar, özellikle de küçük yaştakiler, kelimelerin genel anlamlarının ötesinde yorum yapamazlar. Duyduklarına inanırlar.

Ebeveynlerinin “Bu kadar yeter!”, “Senden bıktım!”, “Seni tekrar görmek istemiyorum!” gibi şeyler söylediğini duyarlarsa, ayrılacaklarını düşünerek acı çekebilir ve özgüvenlerini kaybedebilirler.

Aile Terapisi

Sorun yaşıyorsanız, çift olarak terapiye gitmek iletişiminizi geliştirecektir.

Çocuk terapisi, çocuk kötü davranışlar ya da profesyonel müdahale gerektiren psikosomatik semptomlar göstermeye başladığında idealdir.

Terapi, aile üyeleri arasındaki olumlu ilişkileri teşvik etmede önemli bir yol kat edebilir.

Çocuklarınızla konuşun

Bazen çocuklarınızın önünde kavga etmemek neredeyse imkansızdır. Bu gibi durumlarda, birbirini seven insanların bile kavga edebileceklerini açıklamak önemlidir.

Bu fırsatı, tartışmanın birbirinize değer vermediğiniz anlamına gelmediğini açıklamak için kullanın.

Çatışma çözülürse, aile aktivitelerinin tadını çıkarabilirsiniz. Ama durum böyle değilse, her şey yolundaymış gibi davranmayın çünkü çocuğunuzun önünde kavga etmeseniz bile çocuklar gerginliği hissedebilirler.

Model olarak Ebeveynler

mutlu aile

Ebeveynlerin çocukları için birincil rol model olduğunu unutmayın. Bu yüzden çocuğunuzun önünde kavga etmeyi asla aklınızdan bile geçirmeyin.

Fiziksel ya da sözlü olarak ya da başka bir şekilde, diğerine kötü muamele eden bir ebeveyni görmek, çocuğun kişiliğinde, yetişkinlikte korkunç sonuçlara yol açabilecek derin bir yara açar.

Ayrıca arkadaşlarıyla ve sınıf arkadaşlarıyla ilişkilerini de etkiler.

Onlara, insanların bir konuda farklı fikirlere ve görüşlere sahip olabileceğini ve her zaman kibar olabileceğini öğretelim.

Onlar için tolerans ve saygı dolu, bağırma ya da aşağılamanın olmadığı bir ortam yaratalım.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Morris, A. S., Silk, J. S., Steinberg, L., Myers, S. S., & Robinson, L. R. (2007). The role of the family context in the development of emotion regulation. Social Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2007.00389.x
  • Kim, I. H., Anderson, R. C., Nguyen-Jahiel, K., & Archodidou, A. (2007). Discourse patterns during children’s collaborative online discussions. Journal of the Learning Sciences. https://doi.org/10.1080/10508400701413419
  • Blankenship, K. M., Friedman, S. R., Dworkin, S., & Mantell, J. E. (2006). Structural interventions: Concepts, challenges and opportunities for research. In Journal of Urban Health. https://doi.org/10.1007/s11524-005-9007-4

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.