Çocuklarda Görülen Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle çocuğu yanığa neden olan kaynaktan uzaklaştırmalısınız. Sonrasında yarayı soğutmalı ve sabun ve su ile yıkamalısınız. Eğer yanık derinse çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.
Çocuklarda Görülen Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hepimiz bir noktada bir yanıktan muzdarip olmuşuzdur. Ancak, çocuklardaki yanıklar nasıl tedavi edilir, merak ediyor olabilirsiniz. Evde bir ilk yardım çantanız olmasının yanında, dikkate almanız gereken belirli adımlar ve durumlar da vardır.

Bu yazımızda size çocuklarda görülen yanıkları tedavi etmek için bazı temel ipuçları vereceğiz.

Yanıklar

Elinde yanıklar bulunan bir kişi.
En yaygın ev kazaları listesine yanıklar liderlik etmektedir.

Yanıklar en yaygın ev kazalarından bir tanesidir. Hatta, bu kaza tipinden daha çok muzdarip olan kişiler 45 yaşının üstündeki ev kadınları, 65 yaşının üstündeki yaşlı insanlar ve son olarak, beş yaşının altındaki çocuklardır.

Bundan dolayı çocuklardaki yanıkları nasıl tedavi edeceğinizi bilmeniz önemlidir.

Yanıkların Türleri

İlk olarak, farklı yanık türleri arasında ayrım yapabiliyor olmanız gerekir. Hatta, boyutlarına bağlı olarak, yanıklara farklı tedaviler uygulamanız gerekir.

Birinci Derece Yanıklar

Bu yanıklar sadece epidermisi – yani cildin en dış kısmını – içerir. Cilt kızarsa da, herhangi bir su toplaması görülmez. Bu yanıkların en karakteristik örneği güneşe maruz kalmak dolayısıyla ortaya çıkan yanıklardır.

İkinci Derece Yanıklar

Bu yanıklar dermis ve epidermisi etkiler. Bundan dolayı, cildin kızarmasının yanında su toplamaları da ortaya çıkar. İkinci derece yanıkların bir örneği, sıcak bir sıvı cilt ile temasa geçtiğinde oluşan klasik yanıklardır.

Bu yazımızı da okumanızı öneriyoruz: Yanıkları Evde Nasıl Tedavi Edersiniz

Üçüncü Derece Yanıklar

Mantıksal olarak, bunlar en tehlikeli olan yanıklardır. Bu yanıklar cildin tüm katmanlarını etkiler. Hatta; kasları, sinirleri ve kemikleri bile etkileyebilirler. Üçüncü derece yanıklar cildi kömürleştirir ve bariz bir şekilde acil tıbbi müdahale gerektirir.

Çocuklarda Yanıklar

Kettle tutan bir çocuk.
Çocuklar bu tip ev kazaları geçirme riski en yüksek olan gruplardan bir tanesidir.

Çocuklarda yanıklar, kapsamlı olduklarında tıbbi yardım gerektirirler. Diğer bir deyişle, eğer çocuğun vücudunun %5’inden fazlasını etkiliyorlarsa bu durum geçerlidir. Buna ek olarak, kapsamından bağımsız olarak, ikinci ve üçüncü dereceden yanıklar yaşaması durumunda çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.

Ancak, bulundukları yere bağlı olmak üzere, bazı yanıklar dereceleri fark etmeksizin bir doktor tarafından muayene edilmelidir:

  • Yüz, eller ve ayaklardaki yanıklar
  • Eklemleri örten yanıklar
  • Eğer çocuğunuz yüksek voltaj ile temas ettiyse
  • Eğer çocuğunuz bir gaz soluduysa

Çocuklarda Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir

Bir kişinin bandajını değiştiren bir doktor.
Eğer yanık hafif ise soğuk ve yenileyici kremler uygulanarak kolayca evde tedavi edilebilir.

Aşağıdaki ipuçlarından bazıları size bariz görünecek, ama belki de aralarında bilmediğiniz bazı şeyler olabilir. Durum ne olursa olsun, bu ipuçları gerçekten kullanışlıdır ve bu protokol çocuklardaki yanıkların en iyi şekilde tedavi edilmesini sağlar.

  • Öncelikle, çocuğu yanığın kaynağından uzaklaştırın.
  • Sonrasında, kıyafet ya da aksesuarları yalnızca cilde yapışmadılarsa çıkartın. Eğer cilde yapıştılarsa bu şeylere dokunmayın, çünkü bunları çıkararak daha fazla hasara yol açabilirsiniz.
  • Bundan sonra, yanığı soğutun. Bunu yapmak için etkilenen alanı birkaç dakika akan suyun altında tutun. Bu bağlamda, suyun normal bir sıcaklıkta olması ve soğuk olmaması önemlidir. Bir diğer seçenek gazlı bezi su ya da tuzlu su çözeltisi ile ıslatıp yanıkların üzerine koymaktır.
  • Buna ek olarak, bölgeyi su ve sabun ile iyice temizleyin.
  • Yanığın derecesine bağlı olarak, çocuğunuzu doktora götürmek durumunda kalabilirsiniz. Güneş yanıkları yaşanması durumunda birkaç gün nemlendirici krem kullanabilirsiniz. Ancak daha derin yanıklar tıbbi müdahale gerektirir. Bu durumlarda doktor antibiyotik bir krem bile reçete edebilir.

Çocuklarda Görülen Yanıklarda Yapılmaması Gerekenler

Yanıklarına soğuk su uygulayan biri.
Yanığa zarar vermemek adına yanığa doğrudan soğuk uygulamaktan ya da diş macunu gibi ilaçlardan kaçınmalısınız.
  • Öncelikle, yanığa direkt olarak buz ya da buzlu su uygulamamalısınız. Bunun nedeni buzun daha da fazla hasara neden olabilecek olmasıdır.
  • Eğer su toplamış bir yer varsa bunu patlatmamalısınız. Aksine, olduğu gibi bırakmalısınız, aksi takdirde bir enfeksiyona neden olabilirsiniz.
  • Dahası, çocuklara tıbbi bir reçete olmadan antibiyotik vermemelisiniz. Zaten, antibiyotikler yanık için özellikle endike değildir.
  • Son olarak, yanığa talk pudrası, tereyağı ya da diş macunu gibi şeyler uygulamamalısınız. Popüler inanışların aksine, bu tip ürünler uygulamak yanığı daha da kötüleştirebilir.

Durum ne olursa olsun, bir çocuğun cildinin hassas olduğunu unutmayın. Yanık birinci derece bile olsa, eğer acı yoğun ya da kalıcı ise o halde herhangi bir büyük problemi elemek için çocuk doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Dahası, önleme eforlarının önemini asla unutmayın. Her ev kazasını öngörmek imkansız olsa da, en azından riskleri en aza indirmek için bazı güvenlik önlemleri alabileceğinizi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.