Çocuklarda Konjonktivit: Ne Yapılmalı?

Çocuklarda konjonktivit oluşumunun çeşitli sebepleri olabilir: Bakteriler, virüsler, alerjik süreçler ve göze giren yabancı maddeler. Çocuğunuzun gözünde herhangi bir rahatsızlık olduğunu fark ederseniz hemen bir çocuk doktoruna götürmeniz önemlidir. 
Çocuklarda Konjonktivit: Ne Yapılmalı?

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2020

Yetişkinlerde ve çocuklarda konjonktivit, konjonktif tabakadaki iltihaba yanıt veren bir hastalıktır. Bu şeffaf mukoza, gözü çizgiler gözü kaplar ve iltihaplandığında kaşıntılı kırmızı gözlerin oluşmasına yol açar. Ancak ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi göre genellikle görmeye zarar vermez.

Çeşitli popüler inançların aksine, konjonktivitin bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra birçok nedeni olabilir. Virüsler, alerjik reaksiyonlar, travma, kontakt lens kullanımı ve hatta uykusuzluk da bu duruma yol açan etkenler arasında yer alabilir.

Ayrıca söz konusu çocuklar olduğunda bu durumla ilgilenirken özellikle dikkat etmek ve iyi bakmak önemlidir. Bazı kuruluşlar, konjonktivitin çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan biri olduğu konusunda uyarıyorlar.

Ancak endişelenmeyin çünkü şimdi size bu durumla nasıl başa çıkacağınızı anlatacağız.

Çocuklarda konjonktivit nedir?

Daha önce de söylediğimiz gibi, konjonktivit, oküler konjonktif tabakanın iltihaplanması anlamına gelir. Oftalmolojide uzmanlaşmış kaynaklara göre genellikle aynı anda iki gözü de etkiler. Ancak yalnızca bir gözü etkilediği zamanlar da vardır.

Bilimsel çalışmalar bize, 1-9 yaş arası çocuklarda en sık görülen göz hastalığının konjonktivit olduğunu göstermektedir. Göz rahatsızlığı nedeniyle yapılan pediatrik ziyaretlerin neredeyse %41’i konjonktiviteyle %30’u ise yaralanmayla ilgilidir.

gözünü tutan çocuk
Konjonktivit çocukluk çağında sık görülür ancak tek neden bakteriler değildir.

Çocuklarda konjonktivitin semptomları

Bu hastalığın doğasından ve bebeklerde ne kadar yaygın görüldüğünden bahsettik. Artık bu durumun nasıl tespit edilebileceği hakkında konuşmamızın zamanı geldi. ‘Kidshealth’ gibi pediatrik kaynaklar, çocuklardaki belirtileri listeleyerek bunu yapmamıza yardımcı oluyorlar. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Gözde kızarıklık
  • Gözde rahatsızlık (çocuk gözünün “kumlu” gibi olduğunu söyleyebilir)
  • Gözden akıntı gelmesi
  • Konjunktivanın ağrıması ve iltihaplanması
  • Bazı çocuklarda göz kapaklarında şişlik oluşabilir. Bunun yanı sıra fotofobi (doğrudan ışığın rahatsızlığa yol açması) de görülebilir.

Çocuklarda konjonktivit: Nedenleri

Söylediğimiz gibi konjonktivitin nedenleri her zaman enfeksiyonlarla ilişkili olacak diye bir şart yoktur. Kaynaklar zaten buna atıfta bulunur ve Ulusal Göz Enstitüsü (NEI), konjonktiva iltihabını tetikleyen çeşitli nedenleri araştırmaktadır.

Aşağıda size bunlardan bahsedeceğiz.

Bakteriyel konjonktivit: En yaygın tür

Bakteriyel enfeksiyon çocuklarda konjonktivitin en sık rastlanan nedenidir ve vakaların %78’inde görülür. Yetişkinlerde ise istatistikler farklıdır; vakaların %36’sının sebebi virüsler, %40’ının sebebiyse bakterilerdir.

Bu patolojiye neden olan mikroorganizmalar genellikle solunum hastalıkları üreten veya deride bulunanlarla aynıdır: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pnömokok), Hemofilus influenza ve Moraxella catarrhalis olarak sıralanabilir.

Viral konjonktivit

Virüsler çocuklardaki konjonktivit vakalarının yaklaşık %13’üne neden olur. Yani çok daha az rastlanan bir nedendir. Çocuklarda viral konjonktivitin yaklaşık %50’sine Adenovirüsler (ADV) yol açar.

Çocuklarda konjonktivitin diğer nedenleri

Her şey virüs ya da bakterilerle ilgili olacak diye bir şart yoktur. İşte henüz araştırılmakta olan olası nedenlerden bazıları:

  • Alerjiler: Bebeklerde konjonktivit vakalarının yaklaşık %2’sine alerjiler neden olur. Tipik olarak mevsimseldirler ve genellikle sinüzitle ilişkilidirler.
  • Yabancı cisimler: Yabancı elementlerin göze girmesi veya kontakt lens kullanımı bu duruma neden olabilir.
  • Mantar enfeksiyonları
  • Amip enfeksiyonları
  • Kontaminasyon: İç veya dış kaynaklı olabilir. Kirlilik veya kimyasal maddeler nedeniyle ortaya çıkabilir.
  • Darbe ve gözlerde sıyrık gibi travmalar

Çocuklarda bu konjonktivit türlerinin gelişme olasılığı daha düşüktür. Bebeklerin toksik kimyasallara maruz kalması veya bu durumu geliştirecek kadar uzun süre kontakt lens takmaları nadir görülen şeylerdir.

Evde bakım

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, viral ve bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcıdır. Bu nedenle bu sorunu yaşayan bir çocukla ilgilenirken aşırı tedbirli olmak esastır. Bu, aşağıdaki adımları içerir:

  • Çocuğunuzun yastık kılıflarını, çarşaflarını, havlularını ve diğer malzemeleri her zamankinden daha sık yıkayın.
  • Enfekte olan çocuğun kişisel eşyalarını kullanmayın.
göz damlası çocuk
Sadece doktor çocuklarda konjonktivit tedavisinde göz damlası kullanılması gerekip gerekmediğini söyleyebilir.

Ne zaman doktora gidilmeli

Daha önce de belirttiğimiz gibi, konjonktivit ile aynı semptomlara sahip ciddi oküler patolojiler vardır. Bu nedenle, bu hastalık nispeten hafif olsa da bir çocuk, gözünün rahatsız olduğundan şikayet ederse, çocuk doktoruna gitmeniz şarttır.

Viral konjonktivit genellikle kendi kendine iyileşir. Yani birkaç gün içinde kendini iyileştirir. Öte yandan bakteriyel konjonktivit için damla veya merhem şeklinde antibiyotik kullanılması gerekir.

Çocuklarda konjonktivit durumunda kendi kendinize ilaç kullanmayın

Evde doktorculuk oynamak kesinlikle iyi bir fikir değildir. Örneğin antibiyotiklerle viral konjonktiviti tedavi etmeye çalışmanın hiçbir anlamı yoktur. Üstelik bu, çocuğun durumunun daha kötü hale gelmesine neden olabilir.

Bu nedenle, çocuğunuzun herhangi bir göz rahatsızlığı varsa çocuk doktoruna gitmek mantıklı ve sorumluluk duygusu taşıyan bir adımdır. Her göz ağrısı konjonktivit ile ilgili olacak diye bir koşul yoktur. Bu nedenle tanı hızlı ve doğru bir şekilde konmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.