Çocuklarda Normal Glikoz Seviyeleri
Çocuklarda glikoz seviyeleri özel dikkat gerektiren bir konudur. Pek çok insanın da bildiği üzere, herkes glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bundan dolayı vücutlarımızın glikoz olana kadar parçaladığı farklı şeker türleri yeriz, bu glikoz da hücreler tarafından kullanılmak üzere kanda seyahat eder.
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için normal olarak kabul edilen glikoz seviyeleri vardır. Peki bu konuda ne bilmelisiniz? Bu yazımızda size her şeyi açıklayacağız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kan Şekeri Seviyenizin Çok Yüksek Olduğunun 7 Göstergesi
Kan Şekeri Nedir?
Kan şekeri kandaki glikoz seviyesinin ölçüsüdür. Bahsettiğimiz gibi, insanlar şekeri örneğin fruktoz ya da sukroz gibi farklı ve daha karmaşık formlarda tüketir.
Sindirim yoluyla bu karmaşık şekerleri glikoz gibi daha basit maddelere dönüştürürsünüz. Bundan sonra glikoz kanda dolaşır, ve bunu hücreler tarafından bir enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere emilene kadar sürekli olarak yapar.
Glikoz vücudunuz için enerji görevi görür. Hücreleriniz glikozu kanınızdan emdiklerinde, bu maddeyi Krebs döngüsü olarak bilinen bir metabolik süreç sayesinde TCA’ya değiştirirler, bu da gerçekleştirdikleri fizyolojik işlemlerin geri kalanında kullandıkları bir moleküldür.
Bundan dolayı glikoz tüm insan vücudunun çalışması için elzemdir. Kanınızda çok fazla glikoz olduğunda karaciğerinizde glikojen olarak depolanabilir. Bu rezervler de, vücudunuzun ekstra glikoza ihtiyacı olduğunda, örneğin egzersiz yapmanız sırasında aktif hale getirilir.
Glikoz Seviyeleri Neden Önemlidir?
Bu, vücudunuzun fonksiyonları için çok önemli bir madde olduğundan dolayı normal glikoz seviyelerini korumak hayati bir önem taşır. Bu, vücudunuzun tüm işlevlerini yerine getirmek için ihtiyacı olan glikoza sahip olduğunu garantileyecektir.
Buna ek olarak, çocuklarda bu durum daha da önemlidir. Çocuklar büyürken yetişkinlere kıyasla daha fazla enerji kullanırlar. Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel olarak doğru şekilde gelişimi için glikoz seviyelerinin uygun düzeyde olması önemlidir.
Glikoz seviyeleri her bireyde gün boyunca ve farklı koşullarda değişiklik gösterir. Örneğin egzersiz, stres ya da yediğiniz yiyecek türleri glikoz seviyenizi etkileyebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Tip 1 Diyabetli Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir
Çocuklarda Normal Glikoz Seviyeleri Nedir?
Genel olarak, glikozu bir kan örneğinden ölçeriz. Bu ölçüm gün boyunca farklı zamanlarda yapılabilir, bu zamanlar için de farklı referans değerleri bulunmaktadır.
Normal şartlar altında glikoz aç karnına, yani yemek yemeden geçirilen en az 8 saat sonrasında ölçülür. Bu temel kan şekeri olarak bilinir ve bize bir kişinin kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak için en fazla bilgiyi veren ölçümdür.
Çocuklar için normal değerler genellikle yetişkinler için var olan normal değerlerden farklıdır. Bundan dolayı, kan şekerinin ölçülebileceği farklı zamanlarda, çocuklar için normal ölçümler şunlardır:
- Temel kan şekeri (aç karnına): 70-110 g/dL
- Postptandiyal kan şekeri (yemek yedikten hemen sonra): less than 130 g/dL
- Yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri: 100 g/dL’den az
Çocuklarda Düşük Glikoz Seviyeleri
Hipoglisemi olarak da bilinen düşük glikoz seviyeleri düşük şeker alımı ya da hatta çocuktaki bir yetersiz beslenmeden kaynaklanabilir. Eğer çocuğun glikoz seviyeleri sürekli bir şekilde düşükse bu durum çocuğun doğru şekilde gelişmesini engelleyebilir. Ayrıca, vücutları daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunda bu durum baş dönmeleri ve bayılmalara da neden olabilir.
Yüksek Glikoz Seviyeleri
Belirli zamanlarda, örneğin çok fazla şeker içeren bir yiyecek yedikten sonra, glikoz seviyeleri yüksek olabilir. Yüksek glikoz seviyeleri hiperglisemi olarak bilinir. Eğer bu tekrarlayan bir problemse çocuğun yaşam tarzının doğru olmadığına işaret ediyor olabilir.
Yani çocuk hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olabilir, ya da çocuğun beslenme düzeni çok fazla şeker içeren yiyeceklere dayalı olabilir. Benzer şekilde, çocuklarda yüksek glikoz tip 1 diyabet ya da şekerli diyabetten muzdarip olduklarını da gösterebilir. Bunu onaylamak için tam bir inceleme almak adına bir uzmana görünmeniz gerekir.
Hatırlamanız Gereken Şeyler Nelerdir?
Doğru glikoz seviyelerini korumak, çocuğunuzun olması gerektiği şekilde gelişmesi için çok önemlidir. Doktorunuz, her çocuğun yaşı ve durumuna bağlı olarak gerekli olduğunu düşündüğü glikoz testlerini yapacaktır.
Buna rağmen, eğer çocuğunuzun kan şekerinin olması gerektiği gibi olmadığından şüphelenmenize yol açan herhangi bir işaret fark ederseniz bir uzmana görünmelisiniz, bu uzman nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar verecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 2. Diagnosis and Classification of Diabetes: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 20-42. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S20/153954
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 14. Children and Adolescents: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 258-281. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S258/153946
- Dabelea, D., Stafford, J. M., Mayer-Davis, E. J., D’Agostino, R., Dolan, L., Imperatore, G., … & SEARCH for Diabetes in Youth Research Group. (2017). Association of type 1 diabetes vs type 2 diabetes diagnosed during childhood and adolescence with complications during teenage years and young adulthood. Jama, 317(8), 825-835. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2606400
- Gea, I. L., Ramos, L. M., Borrás, V., et al. (2019). Hipoglucemia. Sociedad Española de Endocrinología Pediatrica, 1, 171-182. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/11_hipoglucemia.pdf
- Lawrence, J. M., Divers, J., Isom, S., Saydah, S., Imperatore, G., Pihoker, C., … & SEARCH for Diabetes in Youth Study Group. (2021). Trends in prevalence of type 1 and type 2 diabetes in children and adolescents in the US, 2001-2017. Jama, 326(8), 717-727. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2783420
- McGill, D. E., & Levitsky, L. L. (2016). Management of hypoglycemia in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus. Current diabetes reports, 16, 1-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-016-0771-1
- Medline Plus. (2022). Manejo de su glucemia. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000086.htm
- Mergenthaler, P., Lindauer, U., Dienel, G. A., & Meisel, A. (2013). Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends in neurosciences, 36(10), 587-597. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900881/
- Rewers, M., & Ludvigsson, J. (2016). Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet, 387(10035), 2340-2348. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30507-4/abstract
- Stanford Medicine Children’s Health. (s.f.). Hipoglucemia en niños. Consultado el 27 de febrero de 2024. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hypoglycemia-in-children-90-P01960