Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Hipoglisemi belirtilerine düşük kan şekeri neden olur. Hipoglisemi söz konusu olduğunda nöbetlere bile neden olabilecek daha şiddetli diğer klinik tablolar vardır. Bu makalede, şeker seviyelerindeki bir düşüşün nasıl tanımlanacağını anlatacağız.
Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 19 Kasım, 2020

İnsanlar kan şekeri seviyelerindeki düşüş hafif olduğunda hipoglisemi semptomlarını diğer tıbbi durumlarla karıştırabilir. Aslında, karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler tüketiyorsanız, bu durum fark edilmeyebilir.

Hipoglisemi, kandaki glukoz seviyelerinin, diğer bir deyişle kan şekeri seviyelerinin düştüğü zamandır. Özellikle, bir hastaya teşhis konması için, desilitre (mg / dL) başına kan glukozunun 70 miligramdan az olması gerekir.

Aşağıda nedenlerinin çeşitli olduğunu göreceksiniz, ancak önce vücudun nasıl glukoz elde ettiğini anlamak da önemlidir. Bunu elde etme mekanizması, vücut bir noktada başarısız olduğunda hipoglisemi semptomlarının nasıl ortaya çıktığını açıklar.

İnsanlar glukozu gıdalardan alır. Glukoz içeren tüm yiyecekler mutlaka şekerli veya tatlı olmak zorunda değildir. Bu nedenle vücut, meyve ve sebzelerden de glukoz moleküllerini alabilir.

Etkili olması için glukoz, doku hücrelerine girmelidir. Orada, hücre fonksiyonları için enerjiye dönüşür. İnsülin bu hücre giriş işlemini düzenler.

İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Hücrelerin içindeki kanda dolaşan şekerin erişimini düzenler. Bu, diyabetli kişilerde düzgün çalışmayan hormondur.

Pankreasın ürettiği bir başka hormon olan glukagon, insülin antagonistidir. Glukagon, karaciğerin içinde depolanan glikojeni parçalaması ve kan şekerini dolaştırması için uyarma işlevine sahiptir. Genel olarak, insülinin kan şekerini düşürdüğünü söyleyebiliriz, glukagon ise artırır.

Bu hormonal “oyunda” diğer faktörlerle birleştiğinde hipoglisemi belirtileri ortaya çıkabilir. Kanda dolaşan glukoz miktarına bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir.

Hafif hipoglisemi belirtileri

Çoğu zaman, hafif hipoglisemi belirtileri ortaya çıktığında fark edilmeyebilirler. Bu, kan şekerinde hayati organları kötü etkileyecek kadar güçlü olmayan bir düşüştür.

Semptomlar şunları içerir:

  • Aşırı terleme
  • Baş ağrıları
  • Baş dönmesi, motor koordinasyon bozukluğu ve görme bozukluğu
  • Uyuşukluk. Bazen, uykusuzluktan çok, zihin net düşünemiyormuş gibi konsantre olmakta zorlanır.
  • Kas titremeleri
hipoglisemi için test
70 mg / dL’nin altındaki kan şekeri seviyeleri hipoglisemi olarak kabul edilir.

Daha fazlası için: Diyabetiniz Varsa Ne Yemelisiniz?

Şiddetli hipoglisemi belirtileri

Hipoglisemi belirgin olduğunda ve kan şekeri seviyeleri ciddi şekilde düştüğünde, belirtiler şunlardır:

  • Nöbetler. Genellikle sarsılma gibi şiddetli kas hareketleri şeklindedir.
  • Bilinç kaybı ile bayılma. Uzun sürebilir, yani hasta hemen kendine gelemeyebilir.
  • Beslenememe. Bazen, izole bir hipoglisemi semptomu olarak ve bazen de nöbet veya bayılma klinik tablosunun bir parçası olarak ortaya çıkabilir.

Hipogliseminin nedenleri

Hipoglisemi semptomlarının arkasında beş neden olabilir. Sebepler insülinoma hariç (genellikle nadir olmasına rağmen) genellikle önlenebilir:

  • Diyabet. Paradoksal olarak, diyabet kan şekeri düzeylerini artıran bir durum olmasına rağmen, hipogliseminin en yaygın nedenidir. Bu diyabet tedavisinde kullanılan ilaçtan kaynaklanmaktadır. Tedavinin başlangıcında, doğru doz bulunana kadar veya rutin bir değişiklik nedeniyle kan şekeri seviyeleri keskin bir şekilde düşebilir.
  • Alkol. Alkoliklerde hipoglisemi belirtileri nadir değildir. Altta yatan mekanizma, alkolün glukozun karaciğer tarafından salınmasını engellemesidir. Bu genellikle uzun açlık süreleri ile birlikte gelmektedir, yani bir alkolik yeterli beslenmez veya doğru zamanda yemek yemez.
  • Uzun süreli açlık. Glukagon başlangıçta hareket etmesine rağmen, uzun açlık dönemleri buna neden olabilir. Çünkü bir noktada yeterli olmayacaktır. Anoreksiya nervoza gibi hastalıklar uzun süreli açlığa neden olur. Bir kişi yemek yemiyorsa, vücudu ihtiyacı olan glukozu almaz.
  • İlaçlar. Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların ötesinde, diğer ilaçlar yan etki olarak hipoglisemiye neden olabilir. Örneğin, sıtmayı tedavi etmek için kullanılan kinin, veya bir antibiyotik olan gatifloksasinden söz edebiliriz.
  • İnsülinoma. İnsülin üreten hücrelerin aşırı büyümesi nedeniyle oluşan bir pankreas tümörüdür. Vücutta daha fazla insülin varsa, hipoglisemi atakları ortaya çıkacaktır.

Hipogliseminin nedenlerinin çoğu pankreasla bağlantılıdır.

Bu makale ile keşfetmeye devam edin: Glisemik İndeks Nasıl Hesaplanır?

Hipoglisemi durumunda ne yapmalı?

Az önce açıkladığımız gibi hipoglisemi semptomları hafif veya şiddetli olabilir. Bu nedenle, alınacak aksiyonlar bu sınıflandırmaya bağlı olacaktır.

Hipoglisemi hafifse, en etkili önlem kişinin hızlı bir şekilde glukoz almasına izin veren sıvılar sağlamaktır. İki yemek kaşığı şeker, bir bardak soda gibi şekerli bir içecek veya 0.2 litre (200 santimetre küp) meyve suyu ile bir bardak su deneyebilirsiniz.

Ayrıca, şiddetli hipoglisemisi olan hastalar hiçbir şey yiyemez, çünkü bilinçleri kapalı olur veya şiddetle sarsılıyor olurlar. Bu durumlarda, tıp uzmanları bir enjeksiyon yoluyla yapay olarak glukagon hormonunu uygularlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
  • González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
  • Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.