Dengesiz Bir Diyet Yorgunluğa Neden Olur
Kendinizi yorgun, enerjisi bitik veya gün boyunca artan sorunlar karşısında yitik hissediyorsanız, bunun nedeni birkaç faktör olabilir: stres, yetersiz dinlenme, hareketsiz yaşam tarzı. Veya en büyük sebeplerden biri zayıf beslenmedir. Çok fazla yağ ve rafine şeker içeren dengesiz bir diyet, fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açabilir. Bu özellikleri içeren bir beslenme programı, genellikle vitamin ve minerallerden yoksundur.
Dengesiz Bir Diyet Yorgunluğa Neden Olur
Aşırı kalorili ve fazla besin porsiyonları, sindirim sistemini gereğinde fazla çalıştırır ve vücudun dikkatini bu süreç üzerine yoğunlaştırmasına sebep olur. Bu durumda, enerjiyi vücuttan uzaklaştırır ve başka faaliyetlerde bulunmamızı engelleyen bir yorgunluğa yol açar.
Genellikle yorgunluğa neden olan dengesiz bir diyet şunları içerir:
- İşlenmiş gıdalar. Bu yiyecekler lezzetli olmalarının yanı sıra bol miktarda un, tuz ve şeker içerir. Vücudumuzun onları sindirmek için çok çalışması gerekir, bu da normalden daha ağır bir sindirim anlamına gelir.
- Karbonhidratlar. Beyaz ekmek, makarna ve kurabiyeler tüketildikten sonra size bir enerji artışı sağlayabilse de uyuşukluk, halsizlik ve yorgunluğun etkileri hemen sonra görünmeye başlar.
- Rafine şeker. Şekerli yiyecekler, pankreasın insülin salgılamasına neden olur. İnsülin enerjide bir ani yükselmeye neden olsa da ardından hızla bir çöküş başlar. Bu durum, tatlı unlu mamuller, kekler, çikolatalar ve dondurma için de geçerlidir.
Ayrıca bakınız: Yorgunluk Giderici 12 Doğal Besini
- Kafein. Bu madde hiperaktiviteye neden olur çünkü uyarıcı içeriği vardır. Bedeni ele geçirebileceği için aşırıya kaçmamanızda yarar var. Uykusuzluk, yorgunluk ve bazı insanlarda sindirim sorunlarına bile neden olabilir.
- Alkol. Sinir sistemi için doğal bir depresandır. Alkol tüketmek nörotransmiterleri etkileyerek beyindeki sinir sinyallerini beyne ulaştıklarında sinir sinyallerini yavaşlatır. Alkol içmek yorgunluğu arttırır.
- Yetersiz su tüketimi. İçme suyu esastır. Susuz kalmanın belirtileri baş ağrısı, konsantrasyon kaybı ve ağırlık çökmesidir.
Yiyeceklerinizi daha dikkatli seçmelisiniz. Sindiriminize yardımcı olmak ve günlük aktiviteleri ve görevleri sürdürmek için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi üretmek için daha fazla besin, vitamin ve antioksidan içeren yiyecekleri seçin.
Hangi yiyecekler vücudu dengeler?
Vücudu dengelemeye yardımcı olan besinler, sabit enerji sağlayabilen, yorgunlukla savaşmaya yardımcı olan ve sinir sistemini çalışır halde tutan besinler açısından zengin olan yiyeceklerdir. Bu tür yiyeceklerin bazı örnekleri şunlardır:
- Yulaf, pirinç, darı, çavdar gibi tahıllar.
- Baklagiller proteinleri, lifi ve vitaminleri ve mineralleri içeren harika bir karbonhidrat kaynağıdır.
- Sebzeler, özellikle magnezyum, kalsiyum ve iz elementler bakımından zengin olan yeşil yapraklı çeşidinde olanlar.
- Omega 3 ve 6 olarak yüksek oranda esansiyel yağ asidi içeren tohumlar ve kuru yemişler: Bazı örnekler: kabak çekirdeği, keten tohumu, ceviz, ayçiçeği tohumu ve badem.
- Büyük enerji kaynakları olan meyveler. Meyveler şeker içerir, fakat aynı zamanda yüksek kaliteli liflere de sahiptir. Ayrıca bol miktarda su, çok miktarda enerji içerir ve sindirimi kolaydır.
Fiziksel ve duygusal yorgunluğun önlenmesi için diğer notlar
Yorgunluk sadece fiziksel bir problem değildir. Ayrıca sizi duygusal ve sosyal olarak etkileyebilecek faaliyetlerde bulunma yeteneğinizi sınırlandırabilen bir tür yorgunluğa da işaret edebilir. Stres ve depresyon gibi çeşitli semptomlarla ve diğer bedensel ifadelerle meydana gelebilir.
Dengeli bir beslenmeye ek olarak, hem fiziksel hem de duygusal yorgunluğu önlemek veya üstesinden gelmek için başka öneriler de vardır.
- Kahvaltı yapın. Bunu yaparak, sabahları kendinizi aç hissetmeyecek ve daha fazla enerjiye sahip olacaksınız. Her sabah en az bir bardak sıcak gevrek ve meyve yiyin.
- Stresinizi azaltmanın yollarını arayın. Bunu yapmak kortizol seviyenizi de düşürecektir.
- Her gün 7 ile 9 saat arası uyumaya çalışın.
- Gün boyunca, stres düzeyinizi azaltmanıza ve azaltmanıza yardımcı olacak fiziksel aktiviteler veya hobiler yapmayı hedefleyin.
- Ginseng veya arı sütü gibi enerji takviyeleri alın. Bunlar harika birer antioksidan olmalarının yanı sıra vitamin ve mineral de içerirler.
Ayrıca bakınız: Kronik Yorgunluğa Karşı 6 Beslenme Alışkanlığı
- Vücudunuza enerji vermenize yardımcı olacak çaylar içiniz. Örneğin, nane veya tarçınlı çayları deneyebilirsiniz.
- 30 dakikalık molalar verin. Bunlar size gerçekten enerji verebilir. Mümkünse öğle yemeğinden sonra biraz kestirebilirsiniz.
- Çok sert olmayın ve kendinize çok fazla baskı yapmayın. Hayatınızın farklı alanlarında esnek olun.
- Önceliklerinizi gözden geçirin ve kişisel gereksinimlerinizi göz önünde tutun. Onları listenizin altına itmeyin.
- Herhangi bir depresyon belirtisi görürseniz veya kişisel çatışmaların üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız, bir psikologa gidin. Genellikle, profesyonel yardım, mükemmel çözümleri bulmanıza yardımcı olabilir.
Dengesiz bir diyet yerine sağlıklı, besin değeri yüksek gıdaları seçerek yorgunluğu yenebilir ve sağlığınızı daha iyi hale getirebilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Stanhope KL., Sugar conumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
- Venkataraman A., Kalk N., Sewell G., Ritchie CW., et al., Alcohol and alzheimer’s disease does alcohol dependence contribute to beta amyloid deposition, neuroinflammation and neurodegeneration in alzheimer’s disease? Alcohol Alcohol, 2017. 52 (2): 151-158.
- McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupatoinal performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.