Diş Çürümesi Karşıtı 11 Kolay Yöntem
Her gün yediğiniz şeyler azı dişlerinizde birikir. Eğer düzgün temizlemezseniz biriktikleri yerde çürürler ve sonuçta diş çürümesi yaşanır.
Çocuklar çok şeker tükettikleri için diş çürüğüne daha çok yaşarlar ancak yetişkinler de ağız hijyenine yeterince önem vermediklerinde dişleri çürüyebilir. Yazımızda, diş çürümesini önlemeye yardımcı olacak birkaç iyi önerimizi öğreneceksiniz.
Diş çürümesi neden olur?
Ağızdan yaşayan mikroplar, tükürük ile tükettiğiniz asit ve şekerle temas ederlerse diş oyukları haline gelirler. Bunlar yediğiniz asitlerin diş minelerine saldırmasıyla ve onları zayıflatarak küçük çatlaklar yaratmasıyla oluşurlar.
Diş çürümesi o boşluklar içinde koyu renkli veya siyah lekeler olarak dişin üzerinde kendini gösterir. Diş çürümesi zamanla veya ilaçla düzeltilebilecek bir şey değildir. Çünkü zamanla durumunuz kesinlikle daha kötüye gidecektir.
Diş minesini yiyip bitiren bu zararlı bakterilerden korunmak için tek yol, zarar görmüş dokuları ortadan kaldırmak ve bunu bir macun veya özel bir amalgamla kapatmaktır.
Bunların hepsi diş hekiminiz tarafından yapılır. Dişlerinizdeki oyuklar zamanında tedavi edilirse tehlikeli değildir ancak en iyisi dişlerinizin sağlığını hayatınız süresince koruyarak bundan tamamen kaçınmaktır.
Diş çürümesini önleme rehberi
Bu makaledeki önerileri çocuklarınızın iyi bir ağız hijyeni alışkanlığı edinerek diş çürükleri edinmesini önlemek için de kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sayede sürekli diş doktoruna gitmenize gerek kalmaz.
Canınız acımayacak, para ve zaman kaybetmeyeceksiniz. Ayrıca çocukların sağlıkları için iyi bir şey yapıyor olacaksınız. Bu önerilerimizi siz de uygulamayı unutmayın, çocuğunuz da sizi örnek alsın.
Şeker yemeyin
Uzak durmanız gereken şekerli yiyecekler; tatlılar, şekerler, gazlı içecekler ve içinde işlenmiş şeker olan her tür market ürünüdür. Bunlar dişlerinize, özellikle de azı dişlerine, zarar verir.
İlginizi çekebilir: Gazlı İçeceklerin Arkasında Yatan Gerçek
Çocuklarınıza az şeker yemeyi öğretin. Şeker ihtiyaçlarını meyve veya kekle tatmin etmeye çalışın. Okula gönderirken yanlarına yemek verin ki şekerli yiyeceklerden kaçınsınlar.
Ayrıca tatlı yedikten sonra dişlerini fırçalamalarını ve her zaman iple temizlemelerini tembihleyin. Evde değillerse, ağızlarındaki şekeri temizlemek için suyla gargara yapabilirler. Bunların hepsi sizin için de geçerli.
Günde dört öğün yiyin
Eğer gün içinde sürekli bir şeyler yiyorsanız, sadece kilo almakla kalmazsınız, aynı zamanda diş çürümesi yaşama ihtimalinizi de arttırırsınız.
Günlük yiyecek tüketiminizi dört öğünle sınırlamaya çalışın: sabah kahvaltısı, öğle yemeği, atıştırmalık ve akşam yemeği. Öğünler arasında yemek yemeyin ve her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın.
Düzenli fırçalama rutinini koruyun
Her şeyden öte dişlerinizi günde iki kez fırçalamalısınız (uyandığınız zaman ve yatağa girmeden önce). Eğer mümkünse öğle yemeğinden sonra da fırçalayın.
İyi ağız hijyeni bu basit alışkanlıkla başlar. Çantanızda veya bavulunuzda her zaman bir seyahat fırçası bulundurun, böylece evden uzak olduğunuzda da ağzınızda artıklar birikmez.
Dişlerinizi diş ipiyle temizlemeyi unutmayın
Diş ipi kullanmak dişleriniz arasında sıkışıp kalan, ulaşamadığınız yemek kalıntılarını temizlemek için harikadır. Her akşam diş ipiyle dişlerinizi temizlemeniz yeterli.
Diş ipinizi nerede sakladığınıza önem gösterin, suyla ve nem olan ortamlarda bırakmayın. Hamur işi, kurabiye, mısır gevreği veya ekmek gibi dişlerinizin arasına sıkışabilecek her türlü yiyecekten sonra diş ipi kullanın.
Yiyeceklerinizi iyice çiğneyin
Yiyeceklerinizi iyi çiğnediğiniz zaman, dişlerinizin arasında daha az atık birikir. Özellikle de evde olmadığınız ve diş ipi kullanamadığınız zamanlar için bu alışkanlık çok faydalı olacaktır.
Ağzınıza gargara yapın
Diş çürüklerini önlemek için evde hazırlanabilecek harika bir uygulama da limon suyuyla yapılabilir. Tek yapmanız gereken birkaç damla limonu bir bardak suya damlatıp dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapmaktır. Limondaki pH derecesi diş minelerine zarar gelmesini önler.
Diş etlerinize masaj yapın
İyi kan dolaşımını teşvik etmek için yapılabilecek en iyi şeylerden biri de diş etlerinize hafifçe ve dairesel olarak veya yukarı aşağı hareketiyle masaj yapmaktır.
Bu dişlerinize iyi gelecek ve bazı hastalıklardan korunmanızı sağlayacaktır, buna diş çürükleri de dahildir. Unutmayın, dişleriniz sağlıklı olduğu zaman bakteri gelişmesi veya diş çürüklerinin oluşması mümkün değildir.
Su için
Bir restorana gittiğinizde kahvenizin veya içkinizin yanında neden su verildiğini hiç düşündünüz mü? Su, bu tür içeceklerden sonra ağızda kalan kötü tadı gidermesinin yanı sıra diş çürüklerine karşı ağzı korur. Aynı şey asitli meyveler yedikten ve alkollü içecekler tükettikten sonra da geçerlidir.
Dişlerinizi fırçalamadan yatağa girmeyin
Bu ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi ve aktarması gereken bir alışkanlıktır. Asla, ne olursa olsun, dişlerinizi fırçalamadan yatağa gitmeyin. Unutmayın bakteri gün içinde yediğiniz her şeyden beslenir.
Yorgun olabilirsiniz, tüm gün çok çalışmış olabilirsiniz ve neredeyse derin uykuya dalmak üzere olabilirsiniz – ama dişlerinizi iyice fırçalamaya ayıracağınız o iki dakikaya kesinlikle değecek.
Kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketin
Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri tek kalsiyum kaynağı değillerdir; bunların yerine tüketebileceğiniz kıvırcık lahana, ıspanak, brokoli gibi kalsiyum yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri göz ardı etmeyin.
Beslenme rutininize daha fazla kalsiyum eklemenin bir yolu da badem tüketmektir. Eğer laktoz hassasiyetiniz varsa badem sütü yapabilirsiniz veya satın alabilirsiniz.
Bol bol çiğ sebze ve meyve tüketin
Kereviz ve havuç dişleri temizler ve önceki öğünlerden kalan atıkları toplar. Elma kabukları da dişleri güçlendirir ve onları beyazlatarak diş aralarında biriken küçük kalıntıları temizler. Bunun yanı sıra elma, canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde çok iyi gider.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ¿Cuáles son buenas fuentes de calcio? (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/bonehealth/informacion/Pages/fuentes.aspx
- Sigue estos consejos Listerine® para evitar las caries. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.listerine.com.co/caries-y-dientes-fuertes/prevenir-la-caries
- Salud bucodental > Pfizer.es. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.pfizer.es/salud/prevencion_habitos_saludables/consejos_salud/salud_bucodental.html
- Moyer, V. A., & US Preventive Services Task Force. (2014). Prevention of dental caries in children from birth through age 5 years: US Preventive Services Task Force recommendation statement. Pediatrics, 133(6), 1102–1111. https://doi.org/10.1542/peds.2014-0483
- ¿Qué son las caries y cómo puede prevenirlas? | Colgate®. (n.d.). Retrieved December 2, 2018, from https://www.colgate.com/es-mx/oral-health/conditions/cavities/what-are-cavities
- Joaquina Vilvey, L. (2015). Caries dental y el primer molar permanente. Gaceta Médica Espirituana, 17(2), 92–106. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1608-89212015000200011&script=sci_arttext&tlng=pt