Daha Beyaz Dişler İçin Ev yapımı Diş Macunu Tarifi
Belki bilmiyor olabilirsiniz ancak mağazalarda satılan diş macunları ve ağız bakım ürünleri, ağız sağlığınız için kesin olarak faydalı değillerdir; içerdikleri kimyasallar, dişlerinizin koruyucu mine tabakasına zarar verirler. Bu yüzden, %100 doğal bu ev yapımı diş macunu tarifini denemelisiniz!
Ticari diş macunları dişlerinizi daha beyaz yapacağına ve plak oluşumunu yok edeceğine söz vermektedir. Bunu belki okumuşsunuzdur; bu doğrudur ancak karşılığında ödediğiniz fiyat çok fazladır (üstelik sadece mağazalardaki fiyat etiketinden söz etmiyoruz).
Dişlerinizi beyazlatacak ve diş minenizi koruyacak bir diş macununu nasıl yapabilirsiniz, öğrenmek ister misiniz? Okumaya devam edin!
Remineralizasyon Nedir?
Daha iyi açıklayabilmek için, 1930’lu yıllarda, dünyayı gezerek diş çürümeleri ve dejeneratif hastalıkları yaşamayan ilkel kabileleri araştıran Weston A. Price’ı anmamız gerekir. Sadece onları keşfetmekle kalmadı, aynı zamanda, en sağlıklı olanlarla ilgili bağlantıları da açığa çıkardı.
Cevap yağda çözünen vitaminlerdi. Dünya üzerinde dağınık şekilde yerleşmiş ve ne dünyadan ne de birbirlerinden haberdar olan on dört kabilenin de ortak bir beslenme diyetini araştırmaktaydı: balık ve kabuklu deniz hayvanları, çiğ süt ve peynir.
Daha sonra bu besinlerin A, D, E ve özellikle de K2 gibi yağda çözünebilen vitaminleri yüksek oranlarda içerdiği keşfedildi. Bu da, dişlerde minerallerin depolanabilmesinde (yani mineralizasyonda) önemli rol oynamaktadır.
K2 vitamini, hangi mineralin nerede depolanması gerektiğini (dişlerde ve kemiklerde) ve nerede depolanmaması gerektiğini (atardamarlarda) vücuda söyleme konusunda önemli rol oynamaktadır.
Modern çağın dişçileri, neden remineralizasyonun mümkün olmadığını düşünmekteler? Bu konu hakkında birçok farklı görüş mevcuttur; bu görüşler diş macunu endüstrisi ve ağız bakım ürünlerinin ticarileştirilmesi konuları ile ilgili de olabilir.
Günümüz toplumunda yağlar genellikle tereyağı, sucuk, sosis, balık ve deniz ürünleri gibi besinlerde bulunmaktadır.
Eğer sağlıklı bir kiloya sahip olmak istiyorsanız, sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Ve eğer, mineral açısından zengin, güçlü dişlere sahip olmak istiyorsanız, ticari diş macunu ve ağız bakım ürünleri kullanımınızı azaltmalı ve bunlar yerine doğal veya ev yapımı diş macunu tarifi kullanmayı denemelisiniz.
Ayrıca bakınız: Dişlerinizi Doğal Bir Şekilde Beyazlatan 10 Yiyecek
Dişlerinizi Beyazlatacak Ev Yapımı Diş Macunu Tarifi
Doğal bir diş macunu satın alıyor olsanız dahi, içindekileri kontrol edin çünkü aldığınız ürün, yüksek ihtimalle gliserin içermektedir. Amacınız akışkan ve homojen bir sıvı elde etmektir; zira çok sert olursa remineralizasyon sürecini engelleyebilir.
Aslında doktor Ramiel Nagel’in kitabında da bahsettiği gibi, dişin doğal minesini tamamen kaybetmesi, otuz gün gibi kısa bir sürede mümkündür. Her şey; stres seviyeniz, uyku düzeninize, metabolizmanıza ve genel anlamda sağlığınıza, beslenme diyetinizdeki besinlere (ve tükettiğiniz yağ tiplerine) bağlıdır. Beslenme diyetinizde ve günlük alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmak, dişlerinizin doğal minesinin kaybının geciktirilmesi için önemlidir.
Güçlü dişlere mi sahip olmak istiyorsunuz? O halde doğaya yönelin. Çiğ et ile beslenen hayvanların mükemmel ve çürüksüz dişlere sahip olduklarını biliyor muydunuz? Ve etobur beslenmek üzere yaratılmış evcil hayvanlar, işlenmiş hayvansal besinler ile beslendiklerinde dişleri çürüyebilir.
Aynı kural insanlar için de geçerlidir. Doğal beslenme diyetimize göre beslenmeye ihtiyacımız vardır. Bizler hepçiliz (hem et hem de ot ile beslenen) dolayısı ile hem bitkisel hem de hayvansal, besin değeri yüksek, çeşitli yiyecekler tüketmeliyiz.
Doğa bizlere, diş minelerimizi güçlendirecek ve dişlerimizi çürümelere karşı koruyacak en müthiş ev yapımı diş macununu hediye etmiştir. Dolayısı ile kalsiyum, fosfor ve çözünebilir vitaminler ağırlıklı bir beslenme diyeti uygulamalı ve işlenmiş gıdalardan kaçınmalıyız.
Ayrıca bakınız: Dişlerinizi Beyazlatmaya Yardımcı Doğal Ürünler
Ev Yapımı Diş Macunu Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- İki çay kaşığı toz kalsiyum karbonat,
- Bir çay kaşığı ksilitol kristalleri,
- On damla, konsantre likit mineral (az miktarda alınması gereken minerallerden),
- On damla nane esansı yağı,
- Beş damla limon esansı yağı,
- 500 ml filtre edilmiş su.
Hazırlanışı
- Geniş bir kasede, kalsiyum karbonatı ve ksilitol kristallerini karıştırın.
- Ardından likit mineralleri ve esans yağları ilave edin.
- Suyu da ekledikten sonra karıştırın.
- Karışımı bir şişeye veya bir kavanoza boşaltın.
- Kapağını sıkıca kapattıktan sonra tüm malzemeleri 30 ila 60 saniye arası, ksilitol kristalleri iyice çözününceye dek çalkalayın.
Her kullanımdan önce güzelce çalkalayın. Bu sıvıyı, buzdolabında iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Niçin bu malzemeleri seçiyoruz?
- Toz kalsiyum karbonat: Dişleri remineralize etmesi için,
- Ksilitol kristalleri: Dişleri ve dişetini koruması için,
- Konsantre likit mineraller: Dişleri remineralize etmesi için,
- Nane esansı yağı: Aroma katması ve ferah bir nefes oluşturması için,
- Limon esansı yağı: Daha beyaz ve daha parlak dişler için.
Ev Yapımı Diş Macununda Olması Gerekenler Nelerdir?
- Nane içermelidir: Bazıları, okaliptüs gibi esans yağları tercih etmektedirler ki bu da iyi bir fikirdir. Ferah bir nefes çok önemlidir, unutmayın.
- Tatlı bir şeyler olmalıdır: Bu, şekerle dolu olması gerektiği anlamına gelmiyor (ki bu da zaten çürüklere yol açardı), ancak tahammül edilebilir bir tada sahip olacak kadar tatlı içerik yeterlidir.
- Remineralize etmelidir: Tükürük, dişlerimizi temizler ve onlara, bir şeyler yediğimizde, içtiğimizde veya sigara içerken kaybettiğimiz mineralleri geri kazandırır. Dolayısı ile, iyi bir diş macunu, mineraller içermelidir ki tükürük de bu sayede kendi işini yapabilsin.
- Beyazlatıcı olmalıdır: Beyaz ve parlak bir gülüşe sahip olmak ancak bunun için kimyasal beyazlatıcı tedaviler uygulamamak istersiniz!
- Çürüklere karşı koruyucu olmalıdır: Diş macununuzun ayrıca, azı dişlerinizde ve diğer dişlerinizde sıkışıp kalan yemek artıklarını da temizlemesi gerekmektedir.
- Doğal olmalıdır: Bu da, diş macunumuzu evde yapmamız gerekiyor, anlamını taşımaktadır.
Yukarıda açıkladığımız ev yapımı diş macunu tarifini uygulayın ve mağazalarda satılan diş macunları ile ağız bakım ürünlerini kullanırken olduğundan çok daha iyi sonuçlara ulaşın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
- Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
- Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
- Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.