Dişlerinizi Beyazlatan Yiyecekler: Doğal Diş Beyazlatma

Dişlerinizi beyazlatmak ve ağız problemlerinden kaçınmak için bu yiyecekleri yemeye devam etseniz de, iyi bir ağız hijyenini ve yer yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı es geçmemelisiniz. 
Dişlerinizi Beyazlatan Yiyecekler: Doğal Diş Beyazlatma

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Doğal olarak dişlerinizi beyazlatan yiyecekleri öğrenmek için bu yazımızı kaçırmayın!

Dişlerinizi beyazlatmanın bir çok yolu vardır. Bunlardan biride pahalı doktor muayeneleridir. Bununla birlikte, dişinizde leke bırakan sayısız etken vardır. Örneğin, kahve, çay, şekerli içecekler, kırmızı şarap ve sigara gibi. 

Neyse ki bazı meyve ve sebzeleri yiyerek, dişlerinizi doğal bir şekilde beyazlatabilir, hastalıkları önleyebilirsiniz. 

Bu yiyecekler, ihtiyacınız olan besinleri sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Dişlerinizi beyazlatan yiyecekler

1. Peynir

peynir

Düzenli olarak süt ürünü tüketmek, genel sağlığınız özellikle kemikleriniz üzerinde önemli ölçüde pozitif etkisi vardır.

Kalsiyum açısından zengin bir besin olmasının yanında, çürüklerle savaşmanıza yardımcı olur, ağız içindeki pH seviyesini dengeler. 

Her gün bir dilim az yağlı peynir yemeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde kilonuzu korurken ağız sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

2. Kereviz

Kereviz sağlıklı bir sebzedir. Tıbbi açıdan çok yararlı ve besin açısıdan zengindir. Sert bir sebze olduğu için plakları temizlemek, dişlerinizi ve diş etinizi parlatmak için idealdir. 

  • Kereviz yemek tükürük üretimini arttırır. Bu şekilde ağız sağlığınız korunmuş olur.
  • Aynı zamanda, sarımsak yemek vücudunuza C vitamini sağlar.

Bu da diş etinizi korumanıza ve diş eti iltihabı gibi sorunları engellemenize yardımcı olur. Ayrıca, lekelere sebep olan yemek artıklarını yok eder.

Yukardakileri tek bir cümle ile özetlemek gerekirse, minimum çabayla dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

3. Üzüm

Yüksek miktarda içerdiği malik asit sayesinde üzüm, dişlerinizi doğal bir yolla parlatmak için ideal bir meyvedir.

Bir süre üzüm yedikten sonra, dişlerinizdeki lekelerin ve renk eşitsizliğinin fark edilir bir şekilde yok olduğuna tanık olacaksınız. 

Ayrıca üzümün ağızdaki bakterileri yok eden antioksidan özelliği vardır. Böylece iltihabı ve ağrıyı önler.

4. Havuç

havuç

Havuç, lif, folik asit, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir sebzedir ve içerdiği A vitamini ve antioksidanlar açısından diğer sebzelerden sıyrılır.

Yüksek miktarda içerdiği beta-keratin, havuca turuncu rengini verir. Havucu ısırarak yiyebilir ya da dişlerinizi fırçalamadan önce bir dilim havucu dişinize sürebilirsiniz.

Çiğ yediğinizde havuç:

  • Ağızınızı derinlemesine temizler
  • Bakteri plaklarına karşı mücadele eder
  • Dişlerinize parlak bir görüntü sağlar

5. Çilek

Çilek, antioksidan, malik asit ve C vitamini açısından zengindir. Bu sayede dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olur.

Dişlerinizi fırçalamadan önce iki ya da üç tane çilek yemenizi öneriyoruz. Ya da bir tanesini alıp dişinize sürebilirsiniz.

6. Elma sirkesi

Elma sirkesi, salata koyduğunuzda dişteki lekeleri gidermenin harika bir yoludur.

Bir başka yöntem de, elma sirkesini karbonatla karıştırmak. Böylece ev yapımı diş macunu elde etmiş olursunuz.Dişlerinizi beyazlatmak için harika bir yoldur.

A ncak haftada birden fazla uygulamamaya özen göstermelisiniz. Diş minesini zedeleyebileceği için istenmeyen durumlara yol açabilirsiniz.

7. Susam

susam

Antik Mısır’da susam un olarak kullanılırdı ve Romalılar susamı ekmek yapımından kullanılan yağa benzer bir karışım elde etmek için kullanmışlardır.

Susam:

  • Kansere yakalanma riskini azaltır,
  • Kolestrolü ve kan basıncını azaltır,
  • Diyabeti önler,
  • Doğal olarak dişleri beyazlatır.

Susamın, plakları temizlediği için dişleri beyazlatma gibi bir özelliği vardır. Aynı zamanda dişlerinizi güçlendirmek için kalsiyum kaynağıdır. 

8. Portakal

Portakal, az yağ içeren bir meyvedir. Kalori ya da kolesterol içermezler. Aynı zamdan doğal bir laksatif olan pektin adında life sahiptir.

  • Portakal, tükürük oluşumunu arttırır.
  • Dişlerinizi beyazlatmak için portakal kabuğunun iç kısmı ile dişinizi ovalayabilirsiniz.
  • Böylece tartar problemini ortadana kaldırabilir, parlak bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

9. Limon suyu

Dişlerinizi beyazlatan bu yöntemi kullanırken özellikle dikkatli olmalısınız. Çünkü limon suyu diş minesine zarar verebilir. Başka bir şeyle karıştırmadan doğrudan uygularsanız dişinize zarar verebilirsiniz.

  • Pürüzsüz bir karışım elde edene kadar biraz karbonatla bir kaç damla limon suyunu karıştırın. Bu karışımla dişlerinizi fırçalayın.
  • Ardından bolca su ile dişlerinizi durulayın.

10. Ceviz

ceviz dişlerinizi beyazlatan bir yiyecektir

Ceviz gibi kuru yemişler yemenin dişinize bir çok yararı vardır. Bu yararlardan biri de plakları azaltır ve dişinizin beyaz rengine dönmesine yardımcı olur. 

Bunun yanında, ceviz gibi kuru yemişlerin sağlığınız üzerinde de olumlu etkisi vardır.

  • Ceviz, omega 3 yağ asidi yüksek bir besindir. Kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
  • Vitaminler, proteinler ve antioksidanlar açısından zengindir.

Dizlerinizi beyazlatan bu yiyecekleri düzenli olarak tüketin

Düzenli olarak bu yiyecekleri tüketmek, dişlerinizi beyazlatmanın yanında sağlığınızı korumanıza yardımcı olurken sizi besler.

Ancak bu yiyecekleri yemek sizi ağız hastalıklarından %100 korumaz. 

Bunun yanında ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Günde 3 kez dişlerinizi fırçalamalı ve herhangi bir durumda ya da ağrıda doktorunuza muayene olmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cho, Y., Lee, J.; Mattheos, N.; Nixon, K. Ch., and Ivanovski, S. (2003). “Residual periodontal pockets are a risk indicator for periimplantitis in patients treated for periodontitis”, Clinical Oral Implants Research, 23 (3): 325-333.
  • Kofoid, C. A.; Hinshaw, H. C., and Johnstone, H. G. (1999). “Animal parasites of the mouth and their relation to dental disease”, Journal of the American Dental Association, pp. 1436-1455.
  • Lyons, T. (1989). Introduction to protozoa and fungi in periodontal infections. Publications, Ontario: Trevor Lyons.
  • Nisengard, R. J., and Newman, M. G. (1994). Oral Microbiology and Immunology. Philadelphia: W.B. Saunders, p. 297.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.