Divertiküloz Hastalarının Kaçınması Gereken Yiyecekler

Divertiküloz, kolon duvarının dışa doğru çıkıntı yaparak küçük baloncuklar veya kese oluşturması olarak tanımlanan bir bozukluktur.
Divertiküloz Hastalarının Kaçınması Gereken Yiyecekler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Divertiküloz hastalığı halsizliğe ve bazı yiyecekler tüketildiğinde ağrı duyulmasına neden olur. Bu rahatsızlığınız varsa, ne tür yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini bu makalede öğrenebilirsiniz.

Divertiküloz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Başta da belirttiğimiz gibi, kalınbağırsakta yani kolon olarak adlandırılan kısımda; küçük keseler, fıtıklar veya şişikler oluşur. Atık maddelerin veya gıda parçacıklarının bu çıkıntılar (divertiküller) içinde “sıkışıp kalması” ve çıkıntıların bakteri ile dolmasına yol açması dışında hiçbir semptomu olmayan, oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Bunun sonucunda, ilk belirti olarak sol alt karın kısmında ağrı oluşur. Ayrıca; ishal, ardından kabızlık, ateş, mide bulantısı, kusma vb. şikayetleriniz varsa dikkatli olmalısınız.

kalınbağırsak

Bir kez divertiküloz geçirdiğinizde, %45’e varan tekrarlama riski vardır. Doktorlar, sorunun daha da kötüye gitmemesi için uzak durulması gereken yiyeceklerin tüketilmemesini veya çok az miktarda tüketilmesini tavsiye ediyor.

Şu da ilginizi çekebilir: Hemoroid Nasıl Engellenir

Divertiküloz Geçirirken Hangi Yiyecekler Yasaktır?

  • Tahıllar: patlamış mısır, mısır gevreği gibi tahıllı ürünlerden ve yabani veya esmer pirinçten yapılmış tüm yiyeceklerden uzak durun. Tüm bu besinler bol miktarda lif içerir. Bu liflerin sindirimi zordur ve divertiküllerde birikerek hastalığın daha da kötüye gitmesine yol açabilir. Bunlar yerine; makarna, pirinç, fırında pişmiş yiyecekler, rafine unla hazırlanmış kurabiyeler gibi rafine edilmiş tahılları tercih edin.
  • Meyve ve sebzelerbiliyoruz, bunları yemeden yaşayamazsınız ancak en azından bu hastalığı geçirirken, bu yiyecekleri tüketmemenizi tavsiye ediyoruz. Bol miktarda lif içerdiği için, kuru erik gibi kurutulmuş meyveleri tüketmekten kaçının. Taneciklerinin sindirilmesi güç olduğundan, kırmızı meyvelerden uzak durun. Ayrıca brokoli, lahana ve karnıbahar gibi turpgillerden olan sebzelerden de uzak durmalısınız. Meyve sularını posalarıyla birlikte içmeyin ve yediğiniz bütün sebzelerin çok iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Böylece lifleri yumuşatmış olacaksınız ve bu besinleri daha kolay sindireceksiniz. Ayrıca şeftali, kavun ve muz hariç bütün çiğ meyvelerden uzak durmalısınız. Tüketeceğiniz bu meyvelerin de kabuğu ve ufak tanecikleri olmamalıdır.
  • Et ve protein: temel protein kaynağınız olarak; iyi pişmiş veya ince ince dilimlenmiş et, balık (her çeşit) ve yumurtayı tercih edin. Bu yiyecekler kalınbağırsağınızı tahriş etmez ve kolay sindirilir. Divertikülozda zararlı olan kazein proteininden bol miktarda içerdikleri için, çok ağır peynirler yemeyin. Çekirdek veya kabuklu yemişler içeren (fıstık ezmesi gibi) tüm yiyecekleri beslenmenizden çıkarın. Bilindiği gibi; bezelye, fasulye ve diğer baklagiller zengin birer lif kaynağıdır. Bu yüzden bu besinleri daha az tüketin.
  • Meyve ve sebze kabukları, makarna, baharatlar: bu üç yiyecek de yasaktır çünkü hastalığın sebep olduğundan daha da fazla iltihaplanmaya sebep olurlar. Yani; meyve ve sebzeleri kabuksuz, etleri de derisiz yemelisiniz. Çok acı baharatlar da vücudunuz için zararlıdır.
  • Bazı içecekler: bunlar; kahve, çay, mate çayı, çikolatalı içecekler, gazlı içecekler ve kafeinli içeceklerdir. Tüm bunlar bağırsakları tahriş eder. Bu içeceklerin hepsinde bulunan kafein ise, kolon kaslarınızın kasılıp dışkıdaki suyun çok fazla emilmesine ve sonuç olarak kabızlığa yol açar. Sizin için kahveyi bırakmak çok zorsa, kafeinsiz kahve içerek alışmaya başlayabilirsiniz ancak en yakın zamanda kahveyi bırakmaya çalışın.

Bu yazımıza da bir göz atın: Kalın Bağırsak Detoksu için 5 Çay

Divertiküloz Hastalığı ile İlgili İpuçları, Tavsiyeler ve Çözümler

su içmek
  • Bol bol su için (günde altı ile sekiz bardak arası).
  • Çok sıkışmasanız da tuvalete çıkın. Dışkıyı tutmak durumu daha da kötüye götürebilir.
  • Bacak, kalça ve kalınbağırsak kaslarınızı çalıştıracak egzersizler yapın. Böylece bağırsak hareketleri artacaktır.
  • Kabız olduğunuzda laksatif veya lavman kullanmayın. Bunlar bağırsaklarınızı daha fazla tahriş edebilir ve bağırsak hareketleri sistemi düzgün şekilde çalışmadığı için, bu maddelere karşı bağımlılık oluşabilir.
  • Baharatlı, şekerli ve kızarmış yiyecekler gibi fazla işlenmiş ve yağlı gıdalardan uzak durun.
  • Çekirdekli bütün yiyeceklerden uzak durun. Tanecikler divertiküllere sıkışıp ağrıya ve iltihaplanmaya yol açabileceği için, yutmadan önce iyice çiğneyin.
  • Yulaf lapası, sebze püreleri ve pişmiş meyve yiyin. Ayrıca tedavi esnasında iyileşmeyi hızlandırmak için, meyvelerin posalarını ayırıp hazırladığınız smoothieleri de tüketebilirsiniz.

Divertikülozun tedavisi için önerilen bitkiler şunlardır:

  • Papatya: iltihaplanmayı azaltır ve rahatlama hissi verir. Günde en az bir fincan papatya çayı için.
papatya
  • Nane: mide şişkinliği, mide ağrısı, mide bulantısı ve gazı azaltmak için kullanılır. Günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz.
  • Güveyotu: kalınbağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır.
  • Kekik: harika bir lif kaynağıdır. Ağrı kesici, spazm giderici ve iltihap sökücüdür. Çorba, salata ve soslarınızı lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Zerdeçalher çeşit iltihaplanmada ve divertikülleri tedavi etmede kullanılan doğal bir iltihap sökücüdür.
Fotoğraflar, Hey Paul Studios, Orin Zebest, Memi Beltrame ve woodleywonderwork izinleriyle kullanılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García Jordá, E. V, Díaz Canel Fernández, O., Martínez, R., Ruiz Torres, J., García Menocal, J., & Anido Escobar, V. (2008). Diverticulosis de colon. Actualización. Revista Mexicana de Coloproctología Septiembre-Diciembre.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.