Diyatomlu Toprak ile Pirelerden Nasıl Kurtulursunuz?
Evcil bir hayvanla yaşayan veya hayatının bir döneminde yaşamış olan herkes pire durumuyla savaşmak zorunda kalmıştır. Bu yazımızda ise, diyatomlu toprak sayesinde pirelerden nasıl kurtulacağınızı göstereceğiz.
Bu nefret edilen hayvanlar, sıcakkanlı hayvanların üzerinde yaşayan dış parazitlerdir. Onları köpek ve kedilerde bulmak çok yaygındır. Ayrıca, onlardan kurtulmak zor olabilir. Evde bir pire salgını olduğunda öncelikle evcil hayvanınıza saldırırlar, sizin işiniz ise onlardan kurtulmaktır.
Bunu da okuyun: Evde pire gidermenin 4 yolu
Çok etkili olan sonsuz sayıda ürün vardır. Ancak bunlar yüksek seviyede kimyasallar içermektedirler. Bu da hem hayvan dostlarınızı hem de sizi etkileyebilir.
- Alternatif fakat etkili bir işlem ise, diyatomlu topraktır.
- Bu, çok sert bir kabuğun fosillerindeki kalıntılarla yapılmış bir taştır.
- İnsanlar ve hayvanlar için güvenlidir. Ancak, keskinliği sayesinde, böcekler ve parazitler için öldürücüdür. Çünkü onları dehidre eder ve kurutur.
Yayılan pireler
Dişi bir pire, evcil hayvanınızın kürküne doğru yol almayı keşfedince, yumurtalarını da kürküne bırakır. Tek sorun bu değildir. Yumurtalar kolayca düşer. Kanepelerinizde, mobilyalarınızda ve dostunuzun yattığı diğer alanlarda bulunurlar.
Evcil hayvanınızın gittiği yerde, yumurtaların oraya gitmesi ve burada yumurtadan çıkması muhtemeldir. Bunun bir sonucu olarak, gizli larvalarla karşı karşıya kalırız. Yastıkların, minderlerin, rahat sandalyelerin ve hatta yerlerin çatlaklarının derinliklerindedirler.
Onlardan kurtulmak için onlara sürekli olarak muamele etmeniz gerekiyor. Çünkü dostunuzda ve evinizde yeniden ortaya çıkabilirler. Pirelerden kurtulmak için hala bir çözüm bulamadıysanız, bugün size diyatomlu toprak kullanılan mükemmel bir çözüm sunacağız.
Diyatomlu toprak tedavisi
Bu tedavi, evcil hayvanınızın gitmeyi tercih ettiği alanlara odaklanmalıdır. Bu, onun yatağı, yastığı, üzerinde uyuduğu başka yastıklar veya bahçenizin çimleri anlamına gelir.
Diyatomlu toprağı hırdavatçıda, fidanlıklarda ve hatta bahçe dükkanlarında bulabilirsiniz. Havuz için olan türünü almamanız önemlidir. Gıda saflığındaki diyatomlu toprak olmalıdır.
Atmanız gereken adımlar şunlardır:
- Eldiven ve koruyucu bir maske kullanarak az miktarda toprağı alın. Sonra, evcil hayvanınızın üzerine serpin. Kürkünün içine doğru sürün.
- Kürkünün her tarafına yayılmasına yardımcı olmak için bir tarakla fırçalayın.
Not: Evcil hayvanınızın kulaklarına toprak kaçmamasına dikkat edin.
- Diyatomlu toprağı yastığa veya evcil hayvanınızın uyuduğu yatağa yayın. Bunu yaptığınızda dostunuzun dışarda olması önemlidir. Toz çökene kadar orada olmamalıdır.
- Toprağın, duvarın ve zeminin köşelerine ve çatlaklara ulaşması gerekir. Yastıklar için, toprağın birkaç saat durması önemlidir veya tercihen bütün gece tutabilirsiniz. Ardından tozu temizleyin.
Yastıkları sallayarak tozu temizleyebilirsiniz. Bununla birlikte, en iyi seçenek, tozun dostunuzu etkilemesini önlemek için bir elektrikli süpürge kullanmaktır.
Hiçbir alanı unutmayın!
- Pirelerin ve kenelerin girdiğini bildiğiniz bölgelerde diyatomlu toprak ile bariyer yapın. Onların evinize girmesini engelleyin.
- Dışarıdaki, özellikle de bahçenizdeki çatlaklara sürün. Çim ve bitkilerin genel olarak pireye sahip olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, bu toprağı bahçenize yaymanız önemlidir.
- Eğer bahçenizde ağaçlar varsa, bu toprağı kabuğuna serpmek önemlidir. Ayrıca, çalılarınıza, çitlerinize ve dostunuzun bu sinir bozucu parazitleri kapabileceği diğer tüm alanlara serpiştirin.
- Eğer dostunuz arabaya da biniyorsa, araba koltuklarınıza, zeminine ve yastıklarına da diyatomlu toprak serpmek iyi bir fikirdir. Bu, kalmış olabilecek herhangi bir pireyi ve keneyi öldürür.
Evinizdeki minderlere ve yastıklara yaptığınızın aynısını yapın: birkaç saat bekletin ve sonra süpürün.
- Yapılacak en iyi şey, dostunuzun bu süre zarfında eve getirmiş olabileceği herhangi bir pireyi veya keneyi ortadan kaldırmak için her iki haftada bir bu işlemi tekrarlamaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Korunic, Z. ReviewDiatomaceous earths, a group of natural insecticides. Journal of Stored Products Research. 1998; 34(2-3): 87-97.
- Nattrass C, Horwell CJ, Damby DE, Kermanizadeh A, Brown DM, Stone V. The global variability of diatomaceous earth toxicity: a physicochemical and in vitro investigation. J Occup Med Toxicol. 2015 Jul 10;10:23.
- Zeni V, Baliota GV, Benelli G, Canale A, Athanassiou CG. Diatomaceous Earth for Arthropod Pest Control: Back to the Future. Molecules. 2021 Dec 10;26(24):7487.