Diyetisyenlerin Nefret Ettiği 7 Sağlık Miti
Sağlıklı bir yaşam sürmek adına birçok farklı teori vardır. Bu sağıklı mitlerin çoğunun sağlam bir temeli yoktur ve işe yaramadığı da birçok kez kanıtlanmıştır.
Aşağıda, sağlıklı olmak ile ilgili yanlış inançların bazını açıklayıp, gerçekten daha sağlıklı bir yaşam sürmek adına sizlere bazı öneriler sunacağız.
Gerçekten Doğru Olmayan Popüler Sağlık Mitleri
1. Yumurtada Çok Kolesterol Var
Yumurtada bol miktarda kolesterol olduğu için, kalp hastalıklarının riskini azaltmak adına yumurta tüketiminden kaçınmamız gerektiğini ifade eden birçok mit vardır.
Yine de, yumurtadaki vitaminler ve mineraller oldukça etkileyicidir. Kilo vermekten, sağlıklı bir şekilde görmeye ve güçlü kaslara sahip olmaya kadar birçok farklı sağlık faydası vardır.
Hazırlanışı
- Dengeli bir beslenme programı içerisine yumurtaları dahil edebilirsiniz. Buradaki püf nokta ayarında tüketimdir. Birçok sağlıklı insanlar, herhangi bir sorun olmadan günde bir adet yumurta tüketmektedir.
2. Glütensiz Bir Beslenme Programı Sağlıklıdır
Glüten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Glütensiz diyetler, bu proteine karşı duyarlı olan ya da çöl ayak hastaları için önerilir.
Eğer bu tür bir sağlık sorununuz olmasa da hala glütenden kaçınıyorsanız, dengeli bir beslenme programı için gerekli vitaminlerden, liflerden ve minerallerden yoksun kalıyorsunuz demektir.
- Glütensiz bir beslenme programının kilo vermek için yararlı olduğuna dair bir mit, gerçeği yansıtmaz.
Öneri
- Çöl ayak hastalığı olmayanlar için, dengeli bir beslenme programı, tam tahıllı glütenli, besinler içermelidir.
- Kaçınmanız gerekenler, yüksek şeker oranları sebebi ile, işlenmiş un ve marketlerde satılan ekmeklerdir.
3. Kilo Vermek için Diyet Besinleri Yararlıdır
‘Diyet’ ürünü olarak etiketlenmiş ambalajlar, kilo vermek için iyi olduğu varsayılan, yapay olarak tatlandırıcı barındırmalarının yanı sıra, hem yağ hem de karbonhidrat açısından zengin değildir.
Yine de, yağ ve karbonhidrat açısından düşük seviyelerde bulunmaları, aynı zamanda kalori açsından da düşük oldukları anlamına gelmez.
Bu nedenle, kilo vermek istiyorsanız, bu diyet ürünlerini tüketmek istenilenin aksine sonuçlar verebilir.
Öneri
- Her zaman etiketin üzerinde ‘diyet’ ya da ‘light’ ibaresine bakın. Aynı zamanda, kalori içeriklerine bakın ve diyet ürünü olmayanlar ile kıyaslayın.
4. Kırmızı Et Sağlığınız için Kötüdür
Kırmızı et, kalp sağlığı riski taşıyanlar için bir tehlike arz ettiği gerçektir. Yine de, tüm et türlerinin bu soruna neden olduğuna dair bir mit vardır.
- Gerçekte, domuz eti, yüksek oranda yağ oranı ya da kızarmış et tüketirseniz, sağlık sorunlarından mustarip olursunuz.
- Kırmızı etin çinko, demir, kolajen, B12 vitamini ve protein açısından iyi bir kaynak olduğunu unutmayın.
Öneri
- Kırmızı eti tamamen kesmekten daha ziyade, en az yağı içeren etlere yönelmeye bakın.
- Protein ihtiyacınızı, yumurta, baklagiller, balık, kabuklu deniz ürünler, kümes ürünleri eti gibi seçeneklere yönelin.
5. Granola Sağlıklı Bir Kahvaltıdır
Sağlıklı bir kahvaltı ürünü olduğuna dair ismi duyulmuş olsa da, granolayı daha çok bir tatlı gibi düşünmeliyiz. Her ne kadar tam tahıllardan oluşsa da, bal ve meyve de içerir.
- Yüksek şeker oranına sahip bir beslenme programı, diyabetten, kalp hastalıkları ve hatta kansere kadar birçok farklı durum ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Öneri
- Granola yerine, pişirilmiş yulafı tercih edebilirsiniz. Yulafa ceviz ya da diğer benzer kuru yemişleri ekleyebilirsiniz.
- Kalorinizi kontrol altında tutmak için, küçük şeker ve meyve miktarları ile kendi granolanızı da yapabilirsiniz.
6. Sadece Kilo Vermek İstediğin Zaman Porsiyonlara Dikkat Etmelisiniz
Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek, sağlıklı ve lezzetli besinlerden uzak durmak anlamına gelmez.
Sağlıklı olmak ile ilgili bir başka mit ise, yemeklerinizi pişirirken dikkat etmeniz gereken tek şeyin porsiyon olduğudur.
- Porsiyonun kalorisine ve boyutuna bakmadan önce, besinsel değerleri açsından eksiksiz olanlarına bakmanızda yarar var.
- Sizi aç bırakmayan, kendinizi suçlu hissettirmeyen ve besinsel değerler açısından eksik olmayan bir beslenme programı, uzun dönemde kilo verilmesini sağlayacak ve size daha yararlı olacaktır.
Öneri
- Aç aç gezmeyin. Kilo vermek ya da kilonuzu korumak istiyorsanız, tükettiğiniz karbonhidrat oranına bakın.
7. Yüksek Yağ Oranına Sahip Besinler Yağ Kütlesini Arttırır
Evet, sağlıklı yağlar açısından zengin olan besinlerin daha çok kalori içerdiği doğrudur. Yine de, abur cuburdan kaçınmak için ve daha uzun süre tok olmak için onlara ihtiyacımız vardır.
- Yağ, protein ve karbonhidrata göre gram başına daha çok kalori içerir. Yine de, beslenme programımızda özellikle esans yağlarımız için yağlara ihtiyacımız vardır.
- Sağlıklı yağlar, daha küçük porsiyonlar ile daha tok hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda atıştırma ihtiyacını keserken, metabolizmayı da hızlandırır.
Öneri
- Yüksek kalitede sebze yağlarına, çekirdeklerine ve kuru yemişlere yönelin.
- Kızartılmış besinlerden ya da trans yağlı besinlerden kesinlikle kaçının
Bu Sağlık Mitlerini Unutun
Gördüğünüz gibi, beslenme programlarının ve yaşam tarzlarının çevresinde dolaşan birçok mit vardır. Sağlıklı olmanın püf noktasının, mucizevi diyetlerden uzak durup, beslenme programınızdan temel ürünleri çıkarmamak olduğunu unutmayın.
Herhangi bir sağlık ya da yaşam tarzı sorunu gibi kişisel bir durumunuz varsa, beslenme uzmanınız ile görüşün.