Diz Burkulması: Nedenleri, Semptomları ve Öneriler

Diz burkulması genellikle sporlar ile ilişkilendirilen bir sakatlanmadır, ancak sporcularla sınırlı olan bir durum değildir. Bu yazımızda bu konudaki her şeyi öğrenin!
Diz Burkulması: Nedenleri, Semptomları ve Öneriler

Son Güncelleme: 31 Aralık, 2020

Diz burkulması, aslında, bu eklemde meydana gelen diğer daha spesifik sakatlanmalar için kullanılan genel bir isimdir. Tedavisi hasar gören bağa bağlı olduğu için, bir bütün olarak diz burkulması aslında mevcut değildir. Nitekim bu bölge, özellikle de yumuşak dokuları söz konusu olduğunda, oldukça karmaşık bir vücut bölgesidir.

Doktorlar, bağlar başa çıkabileceklerinin ötesinde gerildiğinde bunu bir burkulma olarak değerlendirirler. Diz sınırlarını aşar ve bu da bir sakatlanmaya neden olur. Bu, karakteristik esnekliğin kaybına yol açar.

Dizin durumunda, çapraz bağlar (eklemin içinde), dış yanal bağlar (dışta) ya da iç yanal bağlar gerilebilir.

Diz Burkulmasının Nedenleri

Özellikle de her bağın zarar gördüğü belirli bir mekanizmaya sahip olduğunu hesaba katarsak, diz burkulmalarının birden fazla nedeni vardır. Çapraz bağlar, yanal bağlarla aynı şekilde zedelenmez.

Sporcular bu duruma en çok maruz kalan insanlardır ve her disiplin içinde, bir ya da başka bir dokuyu germe riski daha fazla ya da daha azdır. Ancak çok iyi bildiğimiz gibi, evde de yaralanmalar ve günlük kazalar yaşanabilir.

Örneğin, gevşek bir döşeme taşına takılan bir ayağı ve bunun sonucunda alt ekstremitenin kendi kendine dönmesini düşünün. Ayrıca, futbol gibi temas sporları da çapraz bağ zedelenmesi için yüksek risk altındadır.

Diğer bir yaygın neden, uzuvların gerilmesine neden olan ön motorlu taşıt kazalarında mevcuttur. Yanal bağlar söz konusu olduğunda, ragbi gibi sporlar yapan kişiler, oyuncular arasındaki yandan çarpmalardan dolayı burkulma yaşamaya eğilimlidir.

Dizi burkulmuş bir kadın.
Diz burkulması sporcular arasında yaygın bir sakatlanmadır. Ancak ev ya da araba kazalarında da meydana gelebilir.

Diz Burkulması Sakatlanması Dereceleri

Diz burkulması ciddiyetine göre dereceler ile sınıflandırılır. Bu sınıflandırma bağ burkulmalarında yaygındır ve tedavileri belirler.

Birinci Derece Burkulmalar

Birinci derece diz burkulması bu durumun en hafif formudur. Genel olarak, bu klinik tablodan muzdarip olan kişi, hafif ağrıdan ve biraz hareketsizlikten daha fazla olmayan, katlanılabilir semptomlara sahiptir. Bireyler, ligamanların bazı liflerini gerdiğinde gerçekleşir, ancak bu hepsi değildir. Ayrıca yırtık yoktur, bu nedenle bölgede bir hematom görülmesi olası değildir.

İkinci Derece Burkulmalar

Travmatolojik sınıflandırmaya göre, bu derecede diz burkulması, ilgili bağın yarısından fazlasının kopması anlamına gelir. Fonksiyonel iktidarsızlık orta düzeydedir ve aktivite devam ettirilemez. Acı, kişiyi zorunlu dinlenme noktasına gelecek kadar etkisiz hale getirir.

Üçüncü Derece Burkulmalar

En ciddi biçimi, bağların kopmasıdır. Çoğunlukla çapraz bağlardan birinin ya da yanal bağların tamamen kopmasını içerir. Durum ciddidir ve hasarı onarmak için ameliyat gerekir.

Birey artık dinlenene ve iyileşebilene kadar dizini kullanamaz. Yıkıma işaret eden hematomlar görülebilir.

Diz Burkulması Semptomları

Söz konusu bağ ne olursa olsun, ağrının bu burkulmaların karakteristik belirtisi olduğunu söyleyebiliriz. Değişebilen, rahatsızlığın yeri ve hangi hareketler ile göründüğüdür. Çapraz bağlar öne ve arkaya gidip gelmekten kötü etkilenirken diğerlerinde bu yanal hareketlerde gerçekleşir.

İşlevsel sınırlanma, ciddiyet derecesine bağlı olacaktır. Daha hafif formlarda koşmasanız da yürümeye devam edebilirsiniz. İkinci dereceden itibaren dinlenme temel olarak zorunludur.

Diz ve dizin yumuşak dokuları şişebilir. Bu, kişinin benimsediği pozisyona göre değişir. Alt ekstremite uzatıldığında ve kaldırıldığında sıvılar yeniden dağıtılır ve yerçekimi sayesinde alan söner.

Neyse ki, bu aynı zamanda ağrıyı da azaltır. Öte yandan, kişi dinlenmezse enflamasyon artar ve sinirlere ve arterlere baskı yapar.

Hematom durumu değişkendir. Ligamentlerde damarlanma yoktur, bu nedenle yırtılmaları deri altı kan akışına neden olmaz, ancak çevre dokular buna katkıda bulunur. İkinci ve üçüncü derecede kan ekstravazasyonuna bağlı olarak cilt renginde değişiklikler gözlemlemek yaygındır.

Diz Burkulması İçin Olası Tedaviler

Diz burkulmalarının tedavisi, etkilenen bağa ve ciddiyet derecesine bağlı olsa da, bazı önlemler tüm formlar için oldukça yaygındır:

  • İlaç tedavisi: Analjezikler ve anti-enflamatuvarlar, semptomları hafifletmek için tedavi eden doktorlar tarafından reçete edilir. Ana sorunu çözmezler ama acıyı dindirirler.
  • Dinlenme: Bu, iyileşmenin anahtarlarından biridir. Mümkünse doğal iyileşmeyi desteklemek için eklemi dinlendirmeliyiz. Yıkım olduğunda, dinlenmek ameliyatı beklemek için endike edilir.
  • Hareketsizleştirme: Bir bandajın kullanımı, ekstravaze olmuş sıvıların yeniden emilimine ve ağrıyı hafifletmek için diz üzerine baskı uygulanmasına katkıda bulunabilir. Daha ciddi vakalarda, uzmanlar stabiliteyi sağlamak için sert bir alçı ya da harici yönlendiricilere sahip bazı sistemleri tercih ederler. Elastik dizlik, birinci derece sakatlanmalar için erişilebilir bir seçenektir.
  • Ameliyat: Üçüncü derece diz burkulması ameliyat gerektirir. Yırtık bağların bir müdahale ile onarılması gerekir. Travma cerrahı, ilerideki iyileşmeyi teşvik etmek için en iyi tekniğe karar verecektir. Karmaşık varyantlarda olduğu gibi, iyileşme genellikle yavaştır.
Hastasının dizini muayene eden bir doktor.
Diz burkulmasının tedavisi, sakatlığın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Bazı vakalar dinlenerek iyileşirken, diğerleri cerrahi müdahale gerektirir.

Diz Burkulmasının İyileşmesi

Burkulan bir diz için iyileşme süreci farklı aşamalardan geçer. Birincisi, herkes için neredeyse zorunlu olan dinlenmedir. Yaşam kalitelerini geri kazandıracak bir evrimi garantilemek için hastalar buna saygı duymalıdır.

Her durumda, bu hasarın yavaş iyileşeceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bir ay standart zamandır, ancak ameliyat olduysanız bu iki kat daha uzun sürebilir. Zorlu spor aktivitelerine devam etmeyi düşünüyorsanız çok daha fazla beklemeniz bile gerekebilir, bu da 3 ila 6 ay sürebilecek bir rehabilitasyon planı anlamına gelecektir.

Fizyoterapi söz konusu olduğunda ise, yaklaşımı kinesiyolog tanımlar. Mekanik ve manuel manevralar yapılabilir ya da ultrason ve manyetizma dahil edilebilir. Hasta en az 10 seansa gidecektir.

Diz Burkulmaları Engellenebilir Mi?

Spor ortamında, uygulamaya bağlı sakatlanmaların önlenmesi sayısız çalışmada adı geçen bir konudur. Gerçek şu ki, diz burkulmaları egzersiz, ısınma ve kas yorgunluğu sırasında önlemler alınarak önlenebilir.

Ancak, adından da anlaşılacağı gibi, kaçınılmaz olan kazalar vardır. Uygun ayakkabılarımız varsa kaza riskini azaltabiliriz, ancak bu tüm riskleri ortadan kaldırmaz. Örneğin, belki birisi bize çarpabilir ve bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur.

Fiziksel durum da koruyucu bir faktördür. Tonlu alt ekstremite kaslarına sahip bireylerin burkulma yaşama olasılığı daha düşüktür çünkü bu dokular eklem stabilizatörü olarak işlev görür.

Dizde ağrı ya da iltihaplanma olması durumunda bir uzmana danışmanız tavsiye edilir. Birinci derecede bir burkulmayı meydana geldiğinde fark etmeyebilirsiniz ve bu durum yavaş yavaş gelişiyor olabilir. Zamanında yapılan bir konsültasyon, hasarın büyümesini ve bağa ilk hasardan daha fazla zarar vermesini önlemek için başka bir yöntemdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olivera, G., M. S. Holgado, and J. Cabello. “Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 307-320.
  • Monsalve, Francisco J. “Enfoque del esguince de rodilla.” Enfoque del trauma ortopédico: Primera edición.
  • Lustig, S., et al. “Lesiones ligamentosas recientes de la rodilla del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 46.2 (2013): 1-19.
  • Lucendo Marañés, L., et al. “Lesiones de la rodilla.” Canarias médica y quirúrgica (2012).
  • Mazières, B. “Diagnóstico de la rodilla dolorosa no traumática del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 47.4 (2014): 1-15.
  • Peralta, Albert J. Macías, et al. “Consideraciones frente la gravedad de problemas de esguince en el paciente.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 4.5 (2019): 398-410.
  • Casero Seguido, Elisabet Wendy. “Vendaje Funcional VS Vendaje Neuromuscular en deportistas que han sufrido un esguince del LLI de la rodilla de grado I.” (2017).
  • Pelfort-López, X., et al. “Cirugía de revisión del ligamento cruzado anterior.¿ Uno o dos tiempos?.” Rev Esp Artrosc Cir Articul 27.3 (2020): 233-43.
  • Gaibor León, Ivonne Alexandra. Reeducación Funcional Postquirúrgica del Ligamento Cruzado anterior en la Rodilla Derecha. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física, 2016.
  • Cárdenas Sandoval, Rosy Paola. Modelo computacional y experimental del comportamiento mecánico y biológico de fibroblastos aislados del ligamento colateral de la rodilla expuestos a estímulos biofísicos del ultrasonido. Diss. Universidad Nacional de Colombia-Sede Bogotá, 2019.
  • del Valle Soto, Miguel, et al. “Lesiones deportivas” versus” accidentes deportivos. Documento de consenso. Grupo de prevención en el deporte de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE).” Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte 35.1 (2018): 6-16.
  • Cardoso, Pedro Gil Guimarães. “Prevenção e Reabilitação de Lesões dos Músculos Isquiotibiais e do Ligamento Cruzado Anterior em Contexto Desportivo.” (2018).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.