Doğal Kolajen İndükleyiciler: Kullanımları ve Faydaları
Doğal kolajen indükleyiciler, bu proteinin üretimini aktive etmek için deriye enjekte edilen maddelerdir. Gençliğin pürüzsüz görünümünde hacim, esneklik ve sıkılık veren şey budur.
Vücut kolajeni doğal olarak sentezler. Bununla birlikte, yaşla birlikte yenilenmesi azalabilir veya bozulması hızlanabilir. Bu nedenle, çeşitli yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar: kırışıklıklar, sarkma ve nem kaybı.
Bunu göz önünde bulundurarak, görünen etkileri yenilemek veya ortadan kaldırmak için çeşitli estetik prosedürler uygulanır. Bu tedaviler arasında doğal kolajen indükleyiciler bulunmaktadır.
Kolajenin önemi
Daha çok deri ile ilişkilendirsek de, kolajen kaslarda ve kemiklerde olduğu kadar tendonlarda ve kıkırdakta, hatta saçta ve korneada da bulunan bir proteindir.
Öyleyse, vücuttaki en bol protein olması ve insanlardaki tüm proteinlerinin dörtte birini temsil etmesi şaşırtıcı değil. Genel olarak işlevi dokulara esneklik ve direnç sağlamaktır.
Ancak belirli bir yaştan sonra – 30 ila 40 yaş arası – vücudun doğal olarak onu üretme yeteneği azalmaya başlar. Ve varlığı azaldığında cilt yaşlanmasının belirtilerini görmeye başlarız.
Ancak bununla da kalmayıp, kolajen eksikliğiyle ilişkili aşağıdakiler gibi çeşitli sağlık sorunları vardır:
- Varisli damarlar
- Sistemik skleroz
- Marfan sendromu
- Oral submukoz fibrozis
- Epidermolizis bülloza
- Ehlers-Danlos sendromu
- Zayıf eklem hareketliliği
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Eklem Sağlığınız İçin İpuçları
Doğal kolajen indükleyiciler nelerdir ve ne için kullanılırlar?
Adından da anlaşılacağı gibi, doğal kolajen indükleyiciler, protein üretimini uyarmak için tanıtılan ürünlerdir. Genellikle yüze, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerine de enjekte edilirler.
Genellikle cerrahi sütür iplikleridir. Bu tür ipliklerin uzunluk ve kalınlığının, iplik miktarının ve ayrıca malzemenin hastanın özelliklerine ve tedavinin uygulanacağı alana bağlı olacağını unutmamak önemlidir.
Doğal kolajen indükleyicileri olarak kullanılmak üzere deriye sokulan maddeler bir süre sonra vücut tarafından emilebilen biyouyumlu maddelerdir. En yaygın olarak kullanılanlar arasında şunlar bulunur:
- Polilaktik asit
- Polikaprolakton
- Kalsiyum hidroksiapatit
- Trikalsiyum beta fosfat
Şimdi, bu bileşiklerin kullanımıyla amaç, sarkmayı azaltabileceğiniz veya cildi sıkılaştırabileceğiniz fibrozis (kolajen sentezinin kendisi) indüklemektir.
Daha fazlasını buradan okuyun: Kolajenin Amacı ve Kaynakları
Kolajen indüksiyon tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle bu teknikte uzmanlaşmış hekimin hastanın özelliklerine göre tedavi edilecek bölgeyi ve en uygun doğal kolajen indükleyicisini belirlemek için bir değerlendirme yapması gerekir.
Tedavi hazırlığının bir parçası olarak bölgenin temizliği yapılır. Ardından enjeksiyonların neden olduğu rahatsızlığı azaltmak için topikal anestezi uygulanır.
Enjeksiyonlar sarkıklık gösteren bölgelere uygulanır. Bahsettiğimiz gibi yüze uygulayabiliriz, aynı zamanda kollara, karına, uyluklara ve kalçalara da uygulayabiliriz.
Yüzde en sık tedavi edilen alanlar şunlardır:
- Nazolabial kıvrımlar (genellikle gülme çizgileri olarak bilinir )
- Çene konturu
- Submandibular çizgi
- Submalar bölgesi
- Elmacık kemikleri
Öte yandan, maddeye ve istenen amaca bağlı olmakla birlikte, genellikle birden fazla seans gerekir. Her seans yaklaşık 20 dakika sürer. Her seans arasında 1 ay süre verilir.
Doğal kolajen indükleyicilerle yapılan tedaviden sonra en azından ilk 24 saat egzersizden ve çok sıcak sudan kaçınılması önerilir. Aynı şekilde bir hafta boyunca yoğun güneş ışığına maruz kalma konusunda da önlem alınmalıdır.
Kimler için önerilir?
Ciltte sarkma veya pürüzsüzlük eksikliği fark etmeye başlayan kişiler için doğal kolajen indükleyiciler önerilir. Çeşitli nedenlerle (örneğin zayıflama diyeti nedeniyle) yüzde hacim kaybı olduğunda da uygulanabilirler.
35 yaşından itibaren hastalarda yapılabilir. Bununla birlikte, kolajen yenileme kapasitesi çok az olan çok yaşlı insanlarda yararlı sayılmazlar.
Sonuçları ne zaman fark etmeye başlıyorsunuz?
Tedavi edilen hastalar yüz hacminde ani bir iyileşme fark edebilirler. Ancak bu, 48 saat sonra kaybolan geçici bir etkidir.
Normalde, 15 ila 20 gün sonra, doğal kolajen indükleyicileri harekete geçerek protein üretimini uyarır. Tedavinin kesin sonucu 3 ila 4 hafta sonra görülebilir. Buna bağlı olarak, bir sonraki seans gerekli olabilir veya olmayabilir. Bu süre zarfında ipliklerin yeniden emileceğine dikkat edilmelidir.
Etkileri 6 ay ile 1 yıl arasında kalabilir. Bu, hastaya veya bölgenin ne kadar etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. İyi beslenme ve nemlendirme, UV ışınlarından korunma ve sigara içmeme gibi sonuçları uzatmanın yolları da vardır.
Doğal kolajen indükleyicilerin çeşitli faydalar sağladığı söylenmektedir:
- Tip 1 ve 3 kolajen üretimini uyarırlar
- Farklı cilt tipleri ile uyumludurlar
- Doğal ifadenizi etkilemezler
- Yüzün konturunu tanımlamaya yardımcı olurlar
- Sertlik kaybını önlerler
- Sarkmayı azaltırlar
Olası yan etkiler ve kontrendikasyonlar
Uzmanlar, doğal kolajen indükleyicilerle yapılan tedavinin çok az yan etki veya reaksiyona yol açtığı konusunda bizi temin ediyor. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, kalsiyum hidroksiapatit uygulamasından sonra deri altı nodüllerin ortaya çıktığını bildirmiştir. Öte yandan, tedavi edilen bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik ve morluk gibi bazı yan etkiler olabilir. Bunlar nadiren meydana gelir ve tedavi edilen hastanın günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini engelleyen ciddi reaksiyonlar değildir.
Kontrendikasyonlara gelince, ciltteki sarkmanın yağ birikimine bağlı olduğu durumlarda, aşırı kilolu hastalarda veya morbid obezitesi olan hastalarda doğal kolajen indükleyicilerin uygulanması önerilmez. Bununla birlikte, vakaların büyük çoğunluğunda, uygun sıhhi koşullara sahip uzman bir hekim tarafından yapılması şartıyla güvenli bir tedavi olarak kabul edilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcalá D, Martínez G. Rellenos faciales: efectos adversos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2013; 11(1): 36-41.
- Borstein P, Sage H. Structurally distinct collagen types. Annual Review of Biochemistry. 1980; 49: 957-1003. https://doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.004521.
- Bravo Jaime F. Síndrome de Ehlers-Danlos con especial énfasis en el síndrome de hiperlaxitud articular. Rev. méd. Chile. 2009; 137(11): 1488-1497.
- Sandhu S, Gupta S, Bansal H, Singla K. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research. 2012; 2(3): 153-159.
- Tamayo C, Cuastumal F, García B, et al. Rejuvenecimiento facial por reposición volumétrica con sustancias de relleno. Cuba y Salud. 2021; 16(1): 87-95.
- Villegas Fernández C, Burón Álvarez I, Fernández-Tresguerres A, Alfageme Roldán F. Ecografía cutánea y rellenos dermatológicos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(S1); 87-95.
- Wahl D, Czernuszka J. Collagen-hydroxyapatite composites for hard tissue repair. European Cells and Materials. 2006; 11: 43-56.