Ağızda Oluşan Yaralar: Doğal Yollarla Aft Tedavisi
Ağızda oluşan ufak yaralar, bir diğer adıyla aft yaraları hem rahatsız eder, hem de acı verir. Ayrıca, aft tedavisi çok uzun bir süre alabilir. Dudakların, yanakların, damağın içinde ve hatta dilde oluşan bu küçük yaraların evde uygulayabileceğiniz bazı tedaviler ile iyileştirilmesi mümkündür.
Ağızda çıkan küçük yaralarla ve ağız ülseriyle doğal yollarla nasıl baş edebileceğinizi bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Aft yaraları ile ilgili bilmeniz gerekenler
Sarı veya beyaz renklerde olurlar ve kırmızı bir çeperin çevrelediği bir “krater” şeklini alırlar. Aft acılıdır, fakat bulaşıcı değildir. Ağzın içinde mukoza zarında yalnız başına veya gruplar halinde oluşabilirler.
Aft yaraları kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görülür, ve herhangi bir yaşta oluşabilir. Bu yaraların iyileşmesi genellikle 7 ve 20 günü bulur ve genellikle tekrardan nüksedebilir.
Aft yaraları şu özelliklerle karakterize edilirler:
- Acı
- Kaşıntı
- Krater gibi yaralar
- Yanma
Bu yaraların temel sebepleri şunlardır:
- Hastalık veya gıda problemlerinin sebep olduğu bağışıklık sistemi zayıflaması.
- Takma dişler, aşırı sert fırçalamak, ısırmak, diş ipi ile temizleme gibi ağza zarar verebilecek şeyler.
- Hormonal değişiklikler (menstrual döngü süresinde kadınlarda yaygındır).
- Asit, turunçgiller veya çeşnilerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlar.
- Gluten intoleransı.
- Stres.
Aft yaraları genellikle kendiliğinden oluşur ve büyür. Aft tedavisi için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Eğer 3 haftadan sonra herhangi bir gelişme görmezseniz, tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Doğal yollarla aft tedavisi
Öncelikle bu yaranın aft olduğundan, uçuk veya mantar enfeksiyonu olmadığından emin olmalısınız. Ardından semptomları azaltmak ve aft yarasını iyileştirmek için bu doğal tedavilerin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Bal
Bu tedavi için yapmanız gereken tek şey yaralı bölgeyi bir bez veya kağıt havlu ile kurulayarak bölgeye bir kaç damla bal sürmektir. Balı yaranın üzerinde mümkün olduğu kadar uzun süre bekletmelisiniz. Yara tamamen iyileşene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Balın aft yaraları üzerinde etkili olmasının sebebi antimikrobik özellikleri sahip olmasıdır. Eğer bal sıvı değil, kristalize bir haldeyse merhem gibi kullanmak için daha iyidir.
Ada çayı
Bu bitki genellikle doğal tedavilerin içinde, bütün aft tiplerini ve ciltteki yaraları tedavi etmek için kullanılır. Aft tedavisi için demleyerek kullanılması gerekir.
Gereken malzemeler
- 1 çay kaşığı kurutulmuş ada çayı
- 1 bardak su
Nasıl uygulanır?
Kaynamış suya ada çayını ekleyin ve bir kaç dakika demleyin. Daha sonra ocaktan alın ve 10 dakika soğumaya bırakın. Süzün, ve ılıkken ağız gargarası olarak kullanın, içmeyin. Gün içinde bir kaç defa tekrarlayın.
Hidrojen Peroksit
Hidrojen peroksidi 2 katı ölçüde su ile karıştırın. Ağzınızı bu karışım ile günde 3 defa çalkalayın. Bu tedavi rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle işe yaramaktadır.
Bu karışımı minik bir pamuk yardımıyla ağız yarasına direkt olarak uygulamayı da seçebilirsiniz. Biraz yakabilir fakat gerçekten çok etkilidir.
Tuzlu su
Bu tedavi tahrişe yol açabilir, fakat kesinlikle işe yaramaktadır.
Gereken malzemeler
- 1 bardak su
- 1 avuç dolusu iri taneli tuz
Nasıl uygulanır?
Suya tuz ekleyin ve tuz çözülene kadar kaynatın. Ardından soğumasını bekleyin ve günde en az 3 kere bu suyla ağzınızı çalkalayın.
Aloe Vera
Güvenli ve etkili olduğu gibi, içeriğindeki bir çok özelliği aloe verayı evde bulundurmak için çok faydalı bir hale getirmektedir.
Ağız yaralarını tedavi etmek için uzun kenarından kesilmiş yarım sap aloe veraya ihtiyacınız olacak. Bunu direkt olarak yaraya uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Aloe vera acıyı hemen azaltıp, rahatlatacaktır. Ayrıca enfeksiyonu kontrol etmenizi sağlar.
Ayrıca bakınız: Evinizde Aloe Vera Bulundurmanın 5 Muhteşem Faydası
Bira Mayası
Bu, ağız içindeki yaraları yani aft yaraları iyileştirmek ve ağız içindeki bakteri miktarını azaltmak için harika bir tedavidir.
Gereken malzemeler
- 1 yemek kaşığı bira mayası
- Biraz su
Nasıl uygulanır?
Malzemeleri hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Yaralı bölgeyi kurulayın ve bu karışımı yaranın üzerine uygulayın. Olabildiğince orada bekletmeye çalışın, ardından ılık su ile yıkayın.
Greyfurt çekirdeği
Greyfurt çekirdeği özünü aktarlarda bulabilirsiniz ya da çekirdekleri direkt olarak kullanabilirsiniz. Greyfurtun harika antiseptik özellikleri vardır ve aftlara karşı çok etkilidir.
İçindekiler
- Bir avuç dolusu greyfurt çekirdeği
- 1 bardak su
Çekirdekleri demleyin, soğumaya bırakın, süzün ve için. Günde bir kaç kez tekrar edin.
Eğer özünü tercih ediyorsanız, ½ bardak ılık suya 6 damla ekleyip içmelisiniz.
Karbonat
Karbonat içerdiği sağlıklı özellikleri sayesinde binlerce yıldır tedavi olarak kullanılmaktadır, virüs ve bakterilerle savaşma özelliği de vardır.
Gereken malzemeler
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 bardak ılık su
Nasıl uygulanır?
Karbonatı suda çözün ve ağız gargarası olarak kullanın, ağzınızda tutabildiğiniz kadar tutmaya çalışın. Günde bir kaç kez tekrar edin.
Elma sirkesi
Özellikleri karbonata yakındır, aftları hızlıca tedavi etmeye yardımcı olur. Fakat biraz yanmayı göze almanız gerekecek.
İçindekiler
- ½ bardak elma sirkesi
- ½ bardak ılık su
Nasıl uygulanır?
Malzemeleri karıştırın ve tedaviyi yara yok olana kadar günde 2-3 kez tekrar edin.
Aft yaralarından muzdaripseniz, daha fazla çiğ soğan ve sarımsak yemeyi deneyin. Çok etkili antibakteriyel özellikler barındırırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
- Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201
- LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.
- Eisbruch, A., & Sapir, E. (2015). Supportive Care Editorial Touch MEdical MEdia Reducing Mucositis by Antiviral/Antibacterial/ Mucosal Coating Agents Mucositis—Supportive Care During Radiotherapy or Chemoradiotherapy of Head and Neck Cancer. Citation: Oncology & Hematology Review. https://doi.org/10.17925/OHR.2015.11.01.50