Doğum Kontrol Hapları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Doğum kontrol hapları hormon içeren ilaçlardır. En yaygın kullanılan haplar kombinasyon hapları olarak bilinir. Hem östrojen hem de projestin içerirler. Ancak, piyasada birçok farklı çeşit bulunmaktadır.
Bu iki hormon, adet döngüsü sırasında yumurtalıkların yumurta bırakmasını önler. Bu süreç yumurtlama dönemidir. Bunu yapmak için, doğal hormon seviyeleri haptaki hormonlarla birleşir.
Ayrıca, projestin servikste mukus kalınlaşmasından sorumludur. Bu nedenle, spermin rahme girmesi daha zordur.
Doğum kontrol hapı kullanımı giderek yaygınlaşsa da, onlar hakkında hala birçok soru vardır. Bu nedenle, en yaygın olanlardan bazılarını paylaşmak istiyoruz.
Doğum kontrol haplarının yan etkileri nelerdir?
Doğum kontrol hapları oldukça güvenlidir ve çok fazla yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, tüm ilaçlarda olduğu gibi, istenmeyen bazı etkileri olabilir. Örneğin, en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Adet döngüsünde değişiklikler (adet döngüsünün olmaması veya ek kanama)
- Östrojenlerin etkisinden ötürü migrende kötüleşme
- Hastalık
- Göğüste hassasiyet
- Kilo alımı
Ek olarak, kan pıhtıları ve kalp krizi olasılığından da bahsetmeye değer. Kan basıncında artış olabilir ve kalp problemleri ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bunlar çok nadirdir ve sadece istisnai durumlarda ortaya çıkarlar.
Hangi yaşta hap kullanmayı bırakmalıyım?
Birçok insan alımının 35 yaşından sonra güvenli olmadığını düşünüyor. Ancak, her şey yaşam tarzınıza bağlıdır.
Bu anlamda, 35 yaşın üzerindeki aktif, sigara içmeyen ve dengeli bir diyet uygulayan kadınlar, endişe duymadan bu hapları almaya devam edebilir.
Bununla birlikte, sigara içen ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeyen kadınlar, bu hapları 35 yaş civarında almayı bırakmalıdır. Aslında, bu alışkanlıklar, yan etkilere neden olabilir, hatta var olan yan etkilerin daha da kötüleşmesine de neden olabilir.
Ayrıca okuyun: Östrojen Hormonu Fazlalığının Belirtileri
Hamile kalmak istersem ne yapmalıyım?
Bir kadının doğum kontrol haplarını almayı kestikten sonra yumurtlaması için geçen ortalama süre yaklaşık iki haftadır. Bu nedenle, doğum kontrol hapı almayı bırakıp tekrar yumurtladıktan sonra hamile kalmayı deneyebilirsiniz.
Bu, hapları bıraktıktan sonraki ilk döngü sırasında olursa, adet görmemek olmamak normaldir.
Doğum kontrol hapları hamileliği önlemek için nasıl çalışır?
Bahsettiğimiz gibi, bu haplar döllenme sürecini önler. Yani, spermin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmesini önlerler.
Bunu yapmak için yumurtanın yumurtalıktan uterusa salınmasını engellerler. Bu şekilde, sperm döllemek için bir yumurta bulamaz ve bir hamilelik başlatamaz.
Hapla cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleyebilir miyim?
Bu açıklığa kavuşturulması gereken çok önemli bir sorudur. Hap cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Sadece hamileliği önlemede etkilidir, ancak başka bir şeyi önlemez.
Bu nedenle, bu hastalıkların yayılmasını önlemek için prezervatif kullanmak hala önemlidir. Ayrıca, prezervatif ve doğum kontrol haplarını birlikte kullanırsanız, hamile kalma olasılığı daha düşüktür.
Şunu da beğenebilirsiniz: Doğum Kontrol Hapı Kullanmayı Bırakmalı Mıyım?
Hamilelik sırasında doğum kontrol hapı kullanmak yanlış mıdır?
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra hap almayı bırakmak en iyisidir. Bununla birlikte, birçok kişi bir regl dönemini kaçırdığında ve bir test yapana kadar hamile olduklarını bilmeden hapı alır.
Hormon maruziyetinin bebek için sorunlara neden olduğuna dair çok fazla kanıt olmasa da, hamile olduğunuzu öğrendikten sonra hap almayı bırakmalısınız.
Sonuç
Şüpheleriniz hakkında eczacınız, doktorunuz veya jinekoloğunuzla konuşmanızı öneririz. Son olarak, doğum kontrol hapları cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemediğinden, prezervatif kullanmanın her zaman en iyisi olduğunu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
- østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
- Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
- Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
- Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics, 49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168