Doğurganlığı Nasıl Arttırabilirsiniz?
Eğer bu yazıyı okuyorsanız, ilişkinizi bir sonraki adıma taşıyarak hamile kalmayı planlamaya başlamış olabilirsiniz. Eğer “bebek projesi” üzerinde çalışmaya başladıysanız, bedeninizi ve zihninizi hamileliğe hazırlamak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Bu yazımızda size doğurganlığı doğal yollarla arttırabilmeniz için çeşitli önerilerimiz olacak.
Doğurganlığı arttırmak için 8 öneri
Hamile kalamama sorununun, aşırı kilolu olmak veya obezite, sağlıksız beslenme, stres, yaş, alkol ve sigara tüketimi gibi günlük alışkanlıklar da dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabilir.
Hatta uzun süre hareketsiz kaldığınız, masa başı bir iş bile hamile kalma becerinizi etkileyebilir. Doğal yollarla bedeninizin doğurganlığını arttırmak istiyorsanız aşağıdaki önerilere dikkat etmelisiniz:
- Sağlıklı beslenin: Sağlıksız veya dengesiz bir beslenme düzeni, menstrüel ve ovülasyon döngülerinizi doğrudan etkileyebilir. Fast food yerine zeytinyağında pişirilmiş, sağlıklı öğünleri tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca beslenme düzeninizden çıkartıp yerine tahıl gibi sebze proteinleri ekleyin.
- Meyve ve sebze tüketiminizi arttırıp beyaz un, şeker, süt ürünü ve meşrubat tüketiminizi azaltın. Bunların yerine taze sıkılmış, katkısız meyve sularını tercih edin. Ayrıca sizin için çok zor olsa da, kahve içmeyi bırakmak da sağlıklı bir seçim olabilir.
- Kilonuza dikkat edin: Aşırı kilolu veya çok zayıf olmak bedeninizdeki hamileliği etkileyen üreme hormonlarının üretilmesini etkiler. Boyunuz ve kilonuza göre sağlıklı bir vücut ağırlığını koruduğunuzda, vücudunuz bu hormonları doğal bir döngü içerisinde üretir. Aşırı kilolu olmak, yumurtalıklarınızın çalışmasını etkileyebilir ve sabit bir kiloda kalmayı başaramayan kadınların menstrüal döngüsü düzensiz olabilir.
- Stresten uzak durun: Eğer hamile kalma denemelerine başladıktan bir kaç ay sonra kendinizi gergin hissediyorsanız, endişe ve stresle baş etmek için çözümler aramaya başlamalısınız; çünkü stres bilinen hamile kalamama nedenlerinden birisidir.
- Stresle baş etmenize yardımcı olacak şeyler yapın; meditasyon yapın, hamile kalma çabanız yerine eşinizle geçirdiğiniz güzel zamana odaklanın. Bebeğin masraflarını nasıl karşılayacağınıza endişelenmek yerine, beden ve zihin sağlığınıza odaklanın, bu sayede hem hamile kalma şansınızı arttırırsınız hem de kendinizi buna hazırlarsınız.
Bunu da okuyun:
- Akupunktur: Endişe, stres ve sinir sistemi rahatsızlıklarına karşı akupunktur kanıtlanmış bir gebelik ihtimali arttırıcı tedavidir. Akupunkturun yetkili bir uzman tarafından uygulanması çok önemlidir. Eğer iğneler sizi korkutuyorsa, doğurganlığınızı arttırmak için yoga, tai chi veya meditasyonu deneyebilirsiniz.
- Ovülasyon döngünüze dikkat edin: Ovülasyon döngüsü 24 ila 36 saat kadar devam eder ancak sperm bu süreden çok daha uzun süre (5 güne kadar) aktif kalabilir. Hamile kalma ihtimalinizi arttırmak için, denemelere ovülasyon döngünüze 4 gün kala başlamanızı ve ovülasyon döngünüzden sonraki iki günde de devam etmenizi öneriyoruz. Ovülasyon döngünüzü tam olarak keşfetmek için eczanelerde satılan setleri kullanabilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.
- Düzenli kontroller: Bu sayede doktorlarınız sizi çeşitli hastalıklar, endometriyozis, kistler ve çeşitli üreme sistemi rahatsızlıkları gibi hamile kalmanızı etkileyebilecek sağlık sorunları hakkında bilgilendirip, kontrol sonrası detaylı bir şekilde yönlendirebilir.
- Sigarayı bırakın: Sigara içmek kötü bir alışkanlıktır ve bunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca sigara içmek hamile kalabilme olasılığınızı da etkiler. Sigara içen kadınların ovülasyon dönemindeki embriyon üretim seviyesi düşüktür ve bu düşük riskini veya bebeğin solunum yolu ve kalp sorunları ile doğma ihtimalini arttırır.
- Belirli egzersizlerden uzak durun: Vücut geliştirme veya zorlayıcı kardiyo egzersizleri, sık ve yoğun şekilde yapıldıklarında gebelik ihtimalinizi azaltırlar. Egzersiz yaptığınızda salgılanan endorfinler, bedeninizin ovülasyon döngüsüne girmesine yardım eden prolaktin ve interferon seviyelerini etkileyebilir.
Bu yazıya da bir göz atın:
Hamilelik Sonrası Oluşan Koltuk Altı Lekelerini Gidermek İçin 9 İpucu
Doğurganlığı arttırmak için ev tedavileri
- Beslenme düzeninize bir yemek kaşığı buğday ruşeymi veya buğday yağı ve bir yemek kaşığı havuç tohumu ekleyin.
- Alfalfa filizi ile hazırlanan salatalar beslenme düzeninize harika bir ilave olabilir.
- İki kabağı su ile blendırdan geçirerek hazırlayacağınız bir bardak içecek, menstrüal döngünüzden sonra doğurganlığa yardımcı olacaktır.
- Bir yemek kaşığı turnagagası (geranium) çiçeğini sıcak suyda demleyin ve soğumasını bekleyin. Günde iki bardak için.
- Günde bir kaşık arı balı veya arı sütü tüketin.
- Bir yemek kaşığı saparna, iki yemek kaşığı maka, bir baş karahindiba ve ısırganotunu yaklaşık 10 dakika suda kaynatın. Gün içerisinde ister sıcak ister soğuk için.
- Kahvaltıda bir yemek kaşığı keten tohumunu süt ile karıştırıp için.
- Sabahları bir bardak kırmızı greyfurt suyu ile karıştırılmış portakal suyu için.
- Her gün bir bardak damiana çayı içebilirsiniz. Ayrıca bu bitkinin yapraklarını banyo suyunuza da katabilirsiniz.
- Her gün ahududu çayı içmenizi öneriyoruz. Kullandığınız ahududu yaprağı miktarı ile çayınızın sertliğini ayarlayabilirsiniz.
- Olası dölyatağı tıkanıklıklarını gidermek için günde en fazla üç bardak çuhaçiçeği çayı içebilirsiniz.
Hamile kalmak her kadın için bir lütuf olsa da, bazen bu mucizenin gerçekleşmesi biraz efor ve yaşam şeklinizde bazı değişiklikler gerektirebilir. Sağlıklı bir gebelik için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Umarız doğurganlığı arttırmak hakkındaki bu yazımız hoşunuza gitmiştir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Best, D., Avenell, A., & Bhattacharya, S. (2017). How effective are weight-loss interventions for improving fertility in women and men who are overweight or obese? A systematic review and meta-analysis of the evidence. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmx027
- Cochrane, S., Smith, C. A., Possamai-Inesedy, A., & Bensoussan, A. (2016). Prior to Conception: The Role of an Acupuncture Protocol in Improving Women’s Reproductive Functioning Assessed by a Pilot Pragmatic Randomised Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/3587569
- Eggert J1, Theobald H, Engfeldt P. Effects of alcohol consumption on female fertility during an 18-year period. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14967377
- Infertilidad y fertilidad: Actividades de investigación y avances científicos. https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/infertility/investigaciones/Pages/actividades.aspx
- Konje, J. C., & Cade, J. E. (2008). Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: A large prospective observational study. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.a2332
- Louis GM, Lum KJ, Sundaram R, Chen Z, Kim S, Lynch CD, Schisterman EF, Pyper C. Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880759
- Park, J. J., Kang, M., Shin, S., Choi, E., Kwon, S., Wee, H., … Kaptchuk, T. J. (2010). Unexplained Infertility Treated with Acupuncture and Herbal Medicine in Korea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0600
- Rich-Edwards JW, Spiegelman D, Garland M, Hertzmark E, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC, Wand H, Manson JE. Physical activity, body mass index, and ovulatory disorder infertility. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9054236
- Silvestris, E., de Pergola, G., Rosania, R., & Loverro, G. (2018). Obesity as disruptor of the female fertility. Reproductive Biology and Endocrinology. https://doi.org/10.1186/s12958-018-0336-z
-
Fernández Molina, L., Soriano del Castillo, J. M., & Blesa Jarque, J. (2016). La nutrición en el periodo preconcepcional y los resultados del embarazo: revisión bibliográfica y propuesta de intervención del Dietista-Nutricionista. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 20(1), 48-60.
-
Moran, L., Tsagareli, V., Norman, R., & Noakes, M. (2011). Diet and IVF pilot study: short‐term weight loss improves pregnancy rates in overweight/obese women undertaking IVF. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, 51(5), 455-459.
-
Louis, G. M. B., Lum, K. J., Sundaram, R., Chen, Z., Kim, S., Lynch, C. D., … & Pyper, C. (2011). Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation. Fertility and sterility, 95(7), 2184-2189.
- ¿Quieres tener un hijo? Pues ya puedes empezar a tomar estos alimentos. (2018). Retrieved 12 March 2020, from https://www.quironsalud.es/blogs/es/aventura-madre/quieres-tener-hijo-pues-puedes-empezar-tomar-alimentos
- Esterilidad femenina – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Retrieved 12 March 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308