Dünya Kanser Günü: Son Gelişmeler

Dünya Kanser Günü, uluslararası sağlık kuruluşları adına bu hastalık ve önlenmesine yönelik araştırmaları teşvik eden bir girişimdir. Bu yazıda size onkolojideki son gelişmelerden bahsedeceğiz.
Dünya Kanser Günü: Son Gelişmeler

Son Güncelleme: 18 Temmuz, 2021

Kanseri önleme ve araştırma ihtiyacı konusunda farkındalığı artırmak için 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak ilan edildi. Bu, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanserle Mücadele Birliğinin bir girişimidir.

Buna ek olarak, bazı ülkeler neoplazmalarla ilgili bilimsel araştırma projelerini teşvik etmek için 24 Eylül’ü Dünya Kanser Araştırma Günü olarak belirlemiştir. Bu bağlamda, bu bilgi alanındaki araştırmalar süreklidir ve ilerlemeler çok dikkat çekicidir.

Ancak, en büyük engellerden biri eşitsizliktir. Örneğin, tüm ülkeler araştırmanın gerektirdiği masrafları karşılayabilecek durumda değildir. Bu anlamda Dünya Kanser Günü, uluslararası dayanışma için de bir uyanış çağrısı işlevi görüyor.

Kanser önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Aslında, her yıl on sekiz milyondan fazla kişiye neoplazm teşhisi konuyor. Dahası, bu teşhis konmuş kişilerin neredeyse dokuz milyonu bu sebeple hayatını kaybediyor. Erkeklerde ölüm oranı kadınlara göre daha yüksektir.

Dünyadaki üç ana kanser türü meme, akciğer ve kolon kanseridir. Birlikte, dünya çapındaki kanser vakalarının üçte birini oluşturuyorlar. Ve akciğer kanserine neden olan tütün, kanser ölümlerinin %20’sinden fazlasından sorumludur.

Bu yazıda, Dünya Kanser Gününü anmak için size kanser araştırmalarındaki en alakalı üç gelişmeden bahsedeceğiz.

1. Metastazların kökeni

Dünya Kanser Günü özellikle metastazlardan bahsetmese de, bunların neoplazmların ciddi bir sonucu olduğunu biliyoruz. Metastazlarda, birincil tümörden bazı hücreler vücudun başka bir bölgesine yapışmak ve yeni bir odak oluşturmak için seyahat eder.

Tüm neoplastik hücrelerin sadece %1’i kopabilir, seyahat edebilir ve başka bir yere başarılı bir şekilde yapışabilir. Bu her zaman araştırmacıları şaşırtmıştır. Bu yüzden metastazın gerçekten nasıl çalıştığını bulmak için çalışmalar geliştirdiler.

Mekanizmalarını anlayabilseydik, kanser teşhisi konmuş hastalarda onları önlemeye daha yakın olurduk. Bu düzeyde önleme, ileri evre ya da terminal olarak nitelendirilen vakalarda ölüm oranını sınırlayabilir.

New York’ta çalışan İspanyol bir araştırmacı olan Joan Massagué liderliğindeki bu konudaki en son ilerlemeye bu şekilde ulaştık. Ekibinin Nature dergisindeki makaleleri, bulguların vaadi nedeniyle birçok tartışmaya yol açtı.

Araştırma ekibi, metastatik hücrelerin, yapışmak için L1CAM proteinini gösterdiğini buldu. Bu protein, vücudun doğal olarak yaraları kapatmak için kullandığı proteinin aynısıdır.

Başka bir deyişle, neoplazmalar, insanların özünde sahip olduğu epitel onarım sistemini kopyalar. Bu onların farklı bir yere seyahat etmelerini ve alıcı organ tarafından kabul edilmelerini sağlar.

metastazlı kanser hastası
Metastatik kanser potansiyel olarak çok ölümcüldür ve bu alandaki ilerlemeler mortaliteyi azaltmak için gereklidir.

2. Bir seçenek olarak sıvı biyopsi

Dünya Kanser Günü ayrıca erken tanıyı iyileştiren gelişmelerin taze hatıralarını da beraberinde getiriyor. Tümör hücrelerinin varlığını hızlı bir şekilde tespit edebilmek, prognozu önemli ölçüde iyileştirir.

Geleneksel olarak organ biyopsisi, kanser için doğrulayıcı bir mekanizma olarak faydalıdır. Şüphe durumunda, doktor etkilenen organda bir kesi yapar ve laboratuvar analizi için bir örnek alır.

Bu prosedür kesindir, ancak tehlikeleri de vardır. Örneğin, tüm organlara ulaşmak kolay değildir ve tüm hastaların koşulları böyle bir işlem için uygun değildir.

Sıvı biyopsi bu noktada önem kazanır. Tümör hücrelerini veya tümörlerin ürettiği maddeleri, katı organlara ulaşmak zorunda kalmadan doğrudan erişilebilir sıvılarda tespit etmekten oluşurlar. Örneğin basit bir ekstraksiyonla sıvı kan biyopsileri yapabiliriz.

Geleneksel biyopsilere kıyasla sıvı biyopsilerin belirgin avantajları vardır:

  • Çok daha az istilacıdırlar.
  • Doktorlar, birincil tümör organına erişilemeyen veya ortak bir biyopsi yapılamayan hastalarda bunları uygulayabilir.
  • Bunları daha kolay ve hızlı bir şekilde tekrarlamak mümkündür.
sıvı biyopsi uygulaması
Sıvı biyopsi, tümör hücrelerini doğrudan bir kan örneğinden tespit edebilir.

3. Mikrobiyota ve kanser ilişkisi

Bağırsak mikrobiyotası tıpta nispeten yeni bir konudur. Bağırsaklarda sürekli olarak yaşayan bu mikroorganizma grubunun varlığından uzun süredir haberdar olmamıza rağmen, hak ettikleri önemi ancak son zamanlarda almışlardır.

Örneğin, uzmanlar zaten onları Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirdi. Ve elbette, huzursuz bağırsak sendromu gibi yaygın sindirim bozuklukları üzerindeki etkilerini biliyoruz.

Mikrobiyota hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak, önleyici olabilecek bir dizi diyet önerisini beraberinde getirir. Mikrobiyotamızı oluşturan mikroorganizmaların, gıdaların neden olduğu içsel değişikliklere tabi olduğunu anlamalıyız.

Bu, mikrobiyota, beslenme ve kanser arasında bir bağlantı oluşturur. Mikrobiyota ile vücudun kemoterapiye tepkisi arasında bile bir ilişki vardır. Neoplazmların tedavisinde bir başka adım, bu küçük bağırsak bakteri dünyasını iyileşme lehine güçlendirmeyi düşünmek olabilir.

Daha fazlasını öğrenin: Sıvı Biyopsi: Avantajları Nelerdir?

Dünya Kanser Gününde umut

Onkoloji araştırmaları, hastalar ve tüm dünya nüfusu için umut demektir. Ölüm oranı çok yüksek olan yaygın bir hastalık olduğu için, ilerlemelerin küresel olarak bize fayda sağladığını görmeliyiz.

Dünya Kanser Günü, onkolojik hastalıklar hakkında çok fazla bilgi biriktirdiğimizi bize bildirir. Ve gelecek daha çok fazla şey var. Tümörlerin oluştuğu süreç daha iyi anlaşılmaktadır. Ve on yıl öncesine kıyasla, hayatta kalma şansı önemli ölçüde artmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sernicharo, Gabriela Ponce, and Irma del Rosario Kánter Coronel. “Día mundial contra el cáncer.” (2016).
  • Martínez-Cedillo, Jorge. “Día mundial contra el cáncer.” Clinical case 11.1 (2012): 1.
  • Carrillo, Francisco Javier Ochoa. “4 de febrero, Dia Mundial Contra el Cancer.” Gaceta Mexicana de Oncologia 7.1 (2008): 1-3.
  • Solidoro Santisteban, Andrés. “Cáncer en el siglo XXI.” Acta Médica Peruana 23.2 (2006): 112-118.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.