Duş Alırken Yaptığımız 5 Hata
Güne duş alarak başlamaktan veya günü sonlandırmak için esans yağlarıyla küvette banyo yapmaktan daha rahatlatıcı, hijyenik ve keyiflisi yoktur. İşte bu yüzden, bugünkü yazımızın ilginizi çekeceğinizi düşünüyoruz. Peki o zaman, neleri yanlış yapıyor olabiliriz? Cevaplar aşağıda.
1. Sıcak suyla duş alırken veya banyo yaparken dikkat edin
Eve geldiğimizde rahatlamamızı sağlayan sıcak bir duş kadar yardımcı olan pek az şey bulunur. Ancak, sıcaklık çok yüksekse ve 15-20 dakikadır duştaysak ne olur?
- Duştan çıkınca sıcaklık farkı nedeniyle bayılma riski yaşarsınız.
- Aşırı sıcak su, esans yağlarımızdan bir kısmını kaybetmemize sebep olabilir. Bu esans yağları cildin nemli ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olmaktadır. Sıcak cilt, gözeneklerini açtığından bu sırada başta dolaşım sistemi olmak üzere vücudun çeşitli sistemlerinin çalışmasını zorlaştırabilir.
- En iyisi sıcak suda uzun süre durmamaktır. Beş altı dakika yeterlidir. Ardında, duşa veya banyonuza daha ılık suyla devam edebilirsiniz.
2. Kurulanırken dikkatli olun
Duştan çıktıktan sonra havlularını alıp kendilerini çok hareketli ve sert bir şekilde kurulayanlar olabilir. Havlunun kendisi de şayet kuruysa, cildimize zarar vermiş oluruz; cilt tahriş olur ve yavaş yavaş daha da çok kurur.
İlginizi çekebilir: Soğuk Duş Almak Neden Faydalıdır?
En iyisi cildinizi yumuşak bir havluyla ve küçük dairesel hareketlerle kurutmak, cildi sertçe ovmamaktır. Örneğin, bornozlar bizi sıcak bir şekilde sardıklarından farkında olmadan kurumamızı sağlarlar; bu sebeple son derece elverişli ve rahatlardır.
3. Havlularınıza iyi bakın!
Bazen havlular yalnızca sert olup cildi tahriş etmekle kalmaz aynı zamanda bakteri ve mikrop yuvası haline de dönüşebilirler. Neden mi? Çünkü iyice kurutulmadıklarında liflerinde genelde nem hapsolmuş olur.
Havlunun sadece güzel kokması yetmez. Çok eskiyince havlunun içinde deterjanlardan kalan kimyasallar birikerek küçük alerjik reaksiyonlar yaşamamıza sebep olabilirler. En iyi seçenek bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak adına havlularımızı sık sık yıkamaktır.
4. Çok fazla sabun kullanmanın riski
Antrenman sırasında çok terleyen sporcularla gün boyunca birazcık terlediği için iş öncesi duş almak isteyenler arasında bir fark vardır. Bu fark da kişinin kendisine bağlıdır.
Ancak parfümlü ve hoş kokulu sabunların çok fazla kullanmanız, aslında vücudunuza yüksek miktarda alkol ve kimyasal girişi olması demektir. Bu maddeler cildin pH seviyesini değiştirip buna bağlı olarak bakteri veya diğer mikroorganizmalara karşı vücudun kendini doğal yollarla savunma kapasitesini azaltabilir.
Peki ne yapmalıyız? Sabun ve suyu doğru miktarlarda kullanmalıyız. Diğer bir nokta ise yukarıdaki resimdeki gibi doğal sabunları tercih etmeye çalışmaktır.
5. Süngerlere dikkat edin
Dermatologlara göre, cildimiz için en uygun ve en sağlıklısı banyo yaparken haftada yalnızca iki kez lif veya sünger kullanmak ve kullandıktan sonra enfeksiyon, mantar veya saçkırana sebep olan küf kolonizasyonunu önlemek adına süngeri güneş ışığında kurutmaktır.
- Lif yerine sabunu ellerinizle uygulayabilirsiniz. Gliserin ve yulaflı doğal sabunları tercih edebilirsiniz, bunlar cildinize iyi gelecektir.
- Haftada yalnızca iki defa banyo lifi yardımıyla cildinize peeling yapabilirsiniz.
Banyo yaparken veya duş alırken bu basit noktaları aklınızdan çıkarmayın. Böylece hem sağlığınızı koruyacak hem de kendinizi harika hissedeceksiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Trüeb, R. M. (2007). Shampoos: Ingredients, efficacy and adverse effects. JDDG. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
- Alkhalifah, A. (2013). Alopecia Areata Update. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.010
- Voultsiadou, E., Dailianis, T., Antoniadou, C., Vafidis, D., Dounas, C., & Chintiroglou, C. C. (2011). Aegean bath sponges: Historical data and current status. Reviews in Fisheries Science. https://doi.org/10.1080/10641262.2010.531794