Hafızayı Güçlendirmek ve Korumak için Doğal Yöntemler
Sık sık anahtarlarınızı nereye bıraktığınızı, kimi arayacağınızı, oturduğunuz yerden neden kalktığınızı unutuyor musunuz? Önemli bilgileri aklınızda tutmakta zorlanıyor musunuz? Öyleyse, hafızayı güçlendirmek ve korumak için bulabileceğiniz en etkili yöntemlerden bahsettiğimiz bugünkü makalemizi kaçırmayın.
Ayrıca bakınız: En İyi 5 Hafıza Alıştırması
Unutkanlığın nedenleri
Bir şeyleri hatırlamakla ilgili güçlük çekenler sadece yaşlılar değildir. Daha genç yaştaki kişiler de cüzdanlarını bıraktıkları yeri, çevrelerindeki birisinin ismini, dün ne işle uğraştıklarını, bugün ne yapacakları gibi çeşitli şeyleri hatırlamakta zorluk çekebilirler.
Siz de hafızanızın zayıflığından dert yanıyorsanız, bunun sebebi işiniz, özel hayatınız ya da en bilinen düşman olan stres gibi çeşitli faktörler olabilir. Fakat tüm bunların ötesinde, hafızanızın “bulanık” olmasına neden olabilecek başka faktörler de vardır:
İlaçlar
Antihistaminik ilaçlar, uyuşturucu etkisi olan ilaçlar, diyet ilaçları ve kan basıncını dengelemek için kullanılan ilaçlar beyin fonksiyonlarını yavaşlatır. Bu nedenle, bu tür ilaçlar hafızadaki bazı detayların kaybolmasına neden olur.
Hormonal değişiklikler
Bu durum hamilelik, menopoz gibi nedenlerden veya hormonların etkilenmesine (kullanılan ilaçların da etkisi olabilir) neden olan başka sebeplerden de kaynaklanabilir; ancak bu gayet normal bir durumdur.
Uykusuzluk
Yeteri kadar dinlenemediğiniz zamanlarda bazı şeyleri anlamakta güçlük çektiğinizi, zihninizin ve reflekslerinizin yavaşladığını fark etmişsinizdir. 6 saatten az uyuyor veya her gece şafağa kadar oturuyorsanız uyku probleminiz olabilir, dikkatli olun!
Yüksek tansiyon
Yüksek tansiyon sorunu yaşayan insanların 45 yaşından sonra algılama ve hafızayla ilgili problemler yaşama ihtimalleri daha fazladır. Bunun sebebi beyindeki küçük kılcal damarların zamanla zayıflamasıdır.
Hafızayı güçlendirmek ve korumak için evde uygulayabileceğiniz yöntemler
Eğer bazı şeyleri hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, hafızayı güçlendirmek ve korumak için evde uygulayabileceğiniz bu tedaviler tam size göre! İçlerinden hoşunuza gidenleri mutlaka deneyin!
Nane, fesleğen, ahududu, civanperçemi ve ebegümeci
- Nane, fesleğen, ahududu, civanperçemi ve ebegümecinin her birinden beşer gram kullanarak bir karışım hazırlayın.
- Bunları bir bardak suyla beraber demliğe koyun ve ardından birkaç dakika kaynayana kadar ocakta bırakın.
- Soğuduktan sonra süzüp içebilirsiniz.
- Her akşam yemekten sonra ve yatmadan önce, iki hafta boyunca birer bardak için.
- Ardından iki hafta ara verin ve döngüyü bu şekilde tekrarlayın.
Ayrıca bakınız: Bu 5 Doğal Smoothie İle Hafızanızı Güçlendirin
Hafızayı güçlendirmek ve korumak için enginarlı tarif
- Bir enginarı dilimleyip kavanoza koyun ve üzerine su ekleyin.
- Kavanozun kapağını kapatın ve içinde kaynayan su bulunan bir kaba koyun.
- İki saat boyunca kısık ateşte pişirin. Gerekirse kaba biraz daha su ekleyebilirsiniz.
- Ardından ateşten alıp süzün.
- Günde 3 kere 3 yemek kaşığı içebilirsiniz.
Hafızayı güçlendirmek ve korumak için greyfurt, portakal ve elmalı tarif
- Bir greyfurt ve portakalın suyunu sıkın.
- Bir elmayı soyup dilimleyin ve hepsini karıştırıcıya koyup karıştırın.
- Özellikle sınavlardan önce içildiğinde daha etkili olan bu karışımı her gün içebilirsiniz.
- Hafızanızı güçlendiren besinler yönünden çok zengin olan bu karışım, bir konuya daha iyi odaklanmanızı sağladığı için çalışırken tüketmek için idealdir.
Anasonlu tarif
- Bir litre suyu kaynatın ve içine 7 çay kaşığı anason ekleyin.
- Ocağı en düşüğe ayarlayın ve kapta 700 ml (3 bardak) su kalana kadar kaynatın.
- Ardından süzün ve 4 yemek kaşığı bal ekleyin.
- Hafızayı güçlendirmek için bu karışımdan günde 3 kere ikişer yemek kaşığı tüketin.
Hafızayı güçlendirmek ve korumak için diğer tarifler
- Her gün bir bardak ada çayı: Bir fincan sıcak suya bir avuç kurutulmuş ada çayı ekleyip birkaç dakika bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
- Balla tatlandırılmış biberiye çayı: Yukarıdaki işlemlerin aynısı yapın; ancak içmeden önce bir kaşık bal ekleyin.
- Her gün üç kuru kayısı, üç erik ve üç badem yiyin.
- Arka arkaya 9 gün boyunca her gün bir porsiyon fındık veya ceviz benzeri kabuklu yemiş tüketin. İlk gün 6 tane ile başlayın ve her gün birer tane artırarak 9. gün 15 tane olana kadar devam edin.
- Hazırladığınız salatalara, çorbalara, soslara taze zencefil ekleyin. Rendeleyebilir veya küçük parçalar şeklinde doğrayabilirsiniz.
- Her gün kabuğunu soymadan bir kırmızı elma tüketin.
- Bir yemek kaşığı bira mayası, bir çay kaşığı polen ve bir yemek kaşığı soya lesitini (beslenme destek ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz) karıştırıp yiyin.
- Bir bardak soya sütüne bir yemek kaşığı şeker, bir yemek kaşığı arı sütü ve bir çay kaşığı polen ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra sabahları ister soğuk ister sıcak şekilde içebilirsiniz.
- Hafızanız için 125 gram hurma, 250 gram incir ve 3 havuçla lezzetli bir meyve suyu hazırlayın. Karıştırıcıda güzel bir karışım elde ettikten sonra süzüp özellikle sabahları aç karnına içebilirsiniz.
- Bir bardak su, iki tane ham yani işlenmemiş badem, 3 tane ceviz, portakal suyu ve mango suyu (daha koyu kıvamlı olması için etli kısmını kullanın). Hepsini birlikte karıştırıcıya atın ve sabahları için.
- Aktarlarda bulabileceğiniz mabet ağacı ve biberiye karışımı, beyni serbest radikallerin neden olabileceği hasardan korur ve zihnin önemli fonksiyonlarının zarar görmesini engeller.
- 4 tane kuru eriği bir bardak suyun içinde 12 saat bekletin. Daha sonra erikleri bir bardak ılık süt ve incirle karıştırın. Hafızanızı güçlendirmek için gece uyumadan önce içebilirsiniz. Bu ayrıca kabızlığa da iyi gelir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Essa, M. M., Vijayan, R. K., Castellano-Gonzalez, G., Memon, M. A., Braidy, N., & Guillemin, G. J. (2012). Neuroprotective effect of natural products against Alzheimer’s disease. Neurochemical Research. https://doi.org/10.1007/s11064-012-0799-9
- Valls-Pedret, C., Sala-Vila, A., Serra-Mir, M., Corella, D., de la Torre, R., Martínez-González, M. Á., … Ros, E. (2015). Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline. JAMA Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.1668
- Joseph, J., Cole, G., Head, E., & Ingram, D. (2009). Nutrition, Brain Aging, and Neurodegeneration. Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.3520-09.2009
- Azad, N., Rasoolijazi, H., Joghataie, M. T., & Soleimani, S. (2011). Neuroprotective effects of carnosic acid in an experimental model of Alzheimer’s disease in rats. Cell Journal (Yakhteh), 13(1), 39.
- Ghorbani, A., & Esmaeilizadeh, M. (2017). Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. Journal of traditional and complementary medicine, 7(4), 433-440.
- Castellote Varona, F. J., & Atienza Morales, M. P. (2005, April). Ginkgo biloba y hemorragia cerebral. In Anales de Medicina Interna (Vol. 22, No. 4, pp. 49-49). Arán Ediciones, SL.