Eklem Ağrılarını Rahatlatmak İçin Bu İpuçlarını Deneyin

Jelatin; C vitamini ve kolajen bakımından zengindir, kıkırdağı yenilemeye ve kas ağrılarını rahatlatmaya yarayan lezzetli bir seçenektir.
Eklem Ağrılarını Rahatlatmak İçin Bu İpuçlarını Deneyin

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hiç eklemlerinizde sertlik hissettiğiniz oldu mu? Bu sertlik canınızı acıttı ve sizi ne yapacağınızı bilemez durumda mı bıraktı? Doktorunuz bunun için en iyi önerileri verecektir, fakat biz de size bu yazımızda eklem ağrılarını rahatlatmak için basit beslenme önerileri vereceğiz.

Eklem Ağrısı ve Beslenmenin Önemi

Eğer eklem ağrısından muzdaripseniz, bunun ne kadar zor olabileceğini biliyorsunuzdur. Bazen anti-enflamatuvarlara başvurmak zorunda kalırız, fakat her zaman beklediğimiz sonuçları vermezler. Fakat etkilerini azaltarak daha kaliteli bir yaşama sahip olmamız mümkündür.

Peki, nasıl mı? Daha sağlıklı bir hayat tarzı sürdürerek ve doğru beslenme şeklini edinerek.

Beslenme düzeni, ağrıyla başa çıkmada en önemli noktalardan biridir. Doğru minerallerle eklemleri güçlendirerek kemikleri, kıkırdakları ve tendonları desteklemek mümkündür. 

Akılda tutmamız gereken diğer bir nokta da, yüksek seviyede metal içeren yiyeceklerin eklemlerimizi doğrudan etkiledikleridir. Bu yüzden, arındırıcı bir beslenme düzeni takip ederek metallerin ve toksinlerin atılımına yardımcı olmak çok önemlidir.

Eklem ağrısından muzdarip olmayan şanslı kesimden biriyseniz, yine de durumdan haberdar olmalısınız ve böylece vereceğimiz özellikleri aklınızda tutarak eklem ağrılarını rahatlatmak için bu önerileri deneyebilirsiniz.

Eklem Ağrılarını Rahatlatmak İçin Beslenme Önerileri

1.  İşlenmiş yiyeceklerden ve içlerindeki kimyasallardan uzak durun

enerji içeceği

Çok basit. Bir saniyeliğine durun ve düşünün, hafta boyunca ne kadar işlenmiş yiyecek tüketiyorsunuz veya bu ay ne kadar abur cubur yediniz?

Bir de sağlıksız meyve sularını da içeren alkolsüz içecekler var. Bunların açık renkleri de kimyasalları ve renklendiricileri saklar.

Yiyecek ve içeceğinizi alırken biraz daha seçici olmaya dikkat edin. Alışveriş yaparken aceleci davranmayın ve öğününüz için sağlıklı olacak şeyleri seçin.

Bunların dışında, rafine edilmiş undan, şekerden ve tuzdan uzak durun. Sizin de bildiğiniz gibi sindirim sistemimiz bu gibi maddeleri sindiremiyor ve vücudumuzda eklemlerimize zarar verecek kadar uzun bir süre durabiliyorlar.

2. Yüksek asitli yiyeceklere dikkat edin

süt

Günlük tükettiğimiz besinlerden birisi ve sağlıklı olmaktan ziyade zararlı olan süt, asitleştirme etkisi olan, bu yüzden kanın pH’ını değiştiren ve son olarak bunun sonucunda da eklem ağrısına yol açan hayvansal bir üründür. 

Vücudunuzun ihtiyacı olan kalsiyumu bitkisel kaynaklardan alabilirsiniz.

Asit bakımından yüksek diğer bir ürün ise kahvedir. Aşırı derecede tüketmemeye özen gösterin.

3. Hayvansal proteinlere dikkat edin

kırmızı et

Hayvansal proteinler, aynı süt gibi kanımızdaki asit seviyesini yükseltir. Hepimiz vücudumuzun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için proteine ihtiyacı olduğunu biliriz, fakat bakliyat ve kurutulmuş meyveler gibi bitkisel proteinler ihtiyacımız olan proteini karşılayabilir.

Eğer yine de hayvansal protein tüketiyorsanız, kırmızı etten kaçının. Tavuk veya hindi göğsünü tercih edin; bunlar kırmızı ete oranla çok daha sağlıklıdırlar.

4. Kolajen üretimini destekleyen yiyecekler

jelatin

Kolajen kıkırdağı güçlendirir ve yeniler; güçlü bir kıkırdak da eklem ağrısını azaltır. Kolajeni almanın kolay ve lezzetli yolu ise jelatin yemektir, bu besin kolajen ve C vitamini bakımından zengindir.

Sülfür bakımından zengin besinler kıkırdağı destekler ve yeniler; bu yüzden daha fazla soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz ve brüksel lahanası yemeye özen gösterin. Bu yiyeceklerin hepsi sizin için çok faydalı.

5. Yeterli miktarda kalsiyum ve magnezyum

ıspanak

Kalsiyum ve magnezyum, sağlıklı ve güçlü kemikler ve eklemler için yaşamsal elementlerdir, bu yüzden mercimek ve nohut gibi magnezyum ve kalsiyum açısından zengin yiyecekleri tüketmelisiniz.

Kabak çekirdeği, keten tohumu ve chia tohumu da magnezyum bakımından çok zengindir. Ayrıca ıspanak, su teresi ve maydanoz gibi sebzeleri de tüketebilirsiniz. Salataları da sakın unutmayın.

Kurutulmuş meyveler ve deniz yosunu da bu minerallerin kaynaklarından bazılarıdır.

Ayrıca bakınız: Sağlıklı ve Güçlü Kemikler için Nasıl Beslenmeli?

6. Omega-3 bakımından zengin yiyecekler

omega 3

Omega-3 bilimsel olarak eklem ağrısına ve enflamasyona iyi geldiği kanıtlanan bir yağ asididir.

Bu yaşamsal içeriği haftada en az 3 kez tüketmelisiniz. Somon veya uskumru gibi diğer balıkların içinde bulabilirsiniz.

Herhangi bir destek madde almadan önce de mutlaka doktorunuza danışın.

7. Basit beslenme ipuçları

kivi

Hepsinin ötesinde, düzenli ve dengeli bir beslenme tarzı edinin ve aşırı yemeyin. Gün içinde öğün atlamadan küçük porsiyonlar şeklinde sık sık yemek daha iyidir. Öğünlerinizi bölerek içinde her zaman taze meyveler ve sebzeler olmasına dikkat edin.

Herhangi bir kimyasalın eklem ağrılarını arttırdığını çoktan öğrendiniz. Örneğin, aşırı ilaç almak ters etki yaratarak daha fazla acıdan muzdarip olmanıza sebep olabilir.

Gün içerisinde bol bol su içmeyi unutmayın, bu metalleri vücudunuzdan atmayı sağlayarak sizi daha hafif hissettirecek. Bildiğiniz gibi vücudu arındırmak ve toksinleri atmak çok önemlidir.

Belki kolayca tedavi edilemez fakat eklem ağrılarını rahatlatmak için elimizden geleni yapabiliriz.

Duygusal sağlığınızı da ihmal etmeyin ve her zaman pozitif kalın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
  • Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
  • Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
  • Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.