Eklem Ağrısı ve Bağırsak Bakterileri ile İlişkisi

Bağırsaktaki bakteriler eklem ağrısına neden olabilir mi? Çalışmalara göre; bu mikroplar, bağışıklık sistemini etkiler ve vücudun diğer bölgelerinde bazı sağlık sorunlarını tetikleyebilir.
Eklem Ağrısı ve Bağırsak Bakterileri ile İlişkisi
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Romatoid artrit hastalığının nedeni kıkırdak bozulmasıdır ve bu da iltihaba ve eklem ağrılarına yol açar. Bu ağrıların bağırsak bakterileri ile ilişkisi vardır.

Araştırmacılar bu sağlık sorununu tetikleyebilen risk faktörlerini belirlemiş olsalar da uzmanlar hala bu hastalığın doğrudan nedenin ne olduğunu araştırmaktadır.

Tam nedenini saptamak için bir grup araştırmacı,  şimdiye kadar hiç dikkate alınmamış olan ve potansiyel tetikleyici olarak gördükleri bağırsak bakterileri üzerinde durmaktadır.

Son çalışmalar bağırsak bakterilerinin romatoid artrit de dahil eklem ağrılarına  neden olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca bu bakteriler, bağışıklık sisteminin işleyişini değiştirip farklı kronik sağlık sorunlarına neden olan hastalıklara da yol açar.

Bağırsaktaki bakterilerin eklem ağrısına yol açmasının nedeni

New York Üniversitesinde romatolog olan Dr. Jose Scher, 2013 yılında yaptığı bir çalışmada; romatoid artritli hastaların bağırsaklarında, bu hastalığa sahip olmayanlara oranla çok daha fazla miktarda Prevotella copri adı verilen bakteri türüne rastlandığını bulmuştur.

Aynı yılın Ekim ayında yayımlanan başka bir çalışmada ise Dr. Scher, psoriatik artriti olan insanların bağırsaklarındaki önemli bakterilerin daha az miktarda olduğunu açıklamıştır.   

bağırsak bakterileri görseli

Bu araştırmalar, bilim insanlarının; mikrobiyomların (gastrointestinal sisteminde yaşayan mikrop kütleleri) genel sağlık üzerindeki etkilerini ve rollerini anlamaya çalışmalarının bir parçasıdır.

Bağırsak florasının 1000 farklı çeşit bakteri türünü içerdiği ve floranın toplam ağırlığının yaklaşık 1-3 kilogram arasında olabileceği düşünülüyor. 

Son yıllarda araştırmacılar. bu organizmaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini ispatlamaya çalışmaktadır.

Bağırsak bakterilerinin bazıları vücudu korurken diğer türleri ise çeşitli hastalıkları tetikler.

Bağırsak bakterileri bağışıklık sistemini etkiliyor

Rochester, Minnesota eyaletindeki Mayo Klinik’te immünolog olan Veena Taneja; “Yapılan her çalışma, bu mikropların bağışıklık sistemine ciddi zararlar verdiğini ve bağırsaklarla sınırlı kalmayıp vücudun diğer bölgelerinde de hastalıklara neden olduğunu biraz daha açık hale getiriyor.

Eklem ağrıları da bu bağırsak bakterileri ile ilgilidir.” diyor.

bağırsak bakterileri

Araştırmacılar, bağırsak bakterilerinin bağışıklık sistemini düşünüldüğünden daha fazla etkilediğini ispatlayan bulgular ile karşılaştıklarında çok şaşırdılar.

Son yıllarda, otoimmün hastalık vakaları artmakta.

Mikrobiyom araştırmacıları, modern yaşam tarzı ve bu yaşamın mikrobiyom ekosisteminde oluşturduğu değişikliklerin bu sorunun kaynaklarından biri olduğuna inanıyorlar.

Eklem ağrılarına yol açan prevotella copri bakterisi

Bu mikroplar, vücudun bağışıklık hücrelerinin 2/3ünün bulunduğu bağırsakların sağlığını etkilerler.

Sindirim sırasında, gastrointestinal sistem sürekli yiyecek ve içeceklerle vücuda alınan yabancı mikropların akınına karşı koymak zorundadır.

eklem ağrısı ve bağırsak bakterileri

Bağırsaklar, işlerini yapabilmek için diğer organlara da uzanan geniş bir bağışıklık sistemi geliştirmiştir.

Bağırsaklarda yaşayan bağışıklık hücreleri, eklemler de dahil olmak üzere  tüm vücutta, iltihaplı hücreler meydana getirme yeteneğine sahiptir.

Uzman José Scher’e göre; Prevotella copri bakterileri, bağışıklık reaksiyonuna neden olur ve ilerleyen safhalarda ise diğer dokulara yayılarak eklem ağrılarına yol açar.

Başka bir teoriye göre yararlı bakteriler yerlerinden edilerek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

Çok destekçisi olan yeni bir teoriye göre ise Prevotella copri düzeyi yüksek olan hastaların vücudunda, bağışıklık sistemini destekleyen Bacteroides fragilis isimli yararlı bakterilerin oranında azalma görülmektedir.

Bu araştırmaların sonucunda; bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde, bu bakterilerin kullanılması için yeni stratejiler ve ön çalışmalar başlamıştır.

Aslında sağlık uzmanları, bağırsak florasını düzenlemek için probiyotiklerin (zararsız bakteri) kullanımını önermektedirler.

Akne, uykusuzluk ve bağırsakların sağlığı ile bağlantılı olan diğer sağlık sorunlarının tedavisi için de bu öneri geçerlidir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
  • A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
  • R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.